Atacurile motivate politic lansate de media impotriva judecatorilor si procurorilor au reprezentat o problema si in 2014, chit ca nu au atins nivelul anilor precedenti, in special cel din 2012, potrivit ultimului raport MCV, dat publicitatii miercuri. Atacurile au fost adesea legate de cazuri de coruptie ce vizau personalitati publice influente, potrivit documentului. Raportul tehnic de insoteste raportul MCV noteaza ca judecatorii si ONG-urile au cerut CNA sa joace un rol mai activ in sanctionarea media atunci cand aceasta nu respecta etica profesionala, dar, potrivit CSM, forul audiovizual nu a urmarit cazurile in mod sistematic.

Ce scriu raportul MCV si raportul tehnic, pe aceasta tema:

  • (...) ONG-urile si reprezentantii organizatiilor magistratilor au notat dificultatea de a asigura o acoperire echilibrata intre declaratiile CSM si acuzatiile originale. Au existat apeluri la adresa Consiliului National al Audiovizualului sa joace un rol mai activ in sanctionarea media in cazurile de incalcare a eticii profesionale (n.red.: rolul CNA este de a asigura respectarea legii, nu a eticii profesionale, dar legea prevede masuri in cazul incalcarii unor reguli precum echidistanta moderatorilor, echilibrul dezbaterii, probarea acuzatiilor etc.). Autoritatile judiciare au luat masuri mai proactive pentru a imbunatati informarea media pe tema evolutiilor din sistemul judiciar"
  • nota de subsol in raportul tehnic, referitoare la reactia CNA la apelurile facute de magistrati si ONG-uri: "CSM a informat ca CNA nu a urmarit cazurile intr-un mod sistematic"
  • Rapoartele MCV precedente au notat raspandirea atacurilor motivate politic impotriva judecatorilor si procurorilor, in media. Desi nu au atins nivelul atacurilor din anii precedenti (2012 in special), aceasta a ramas o problema in 2014, legata fiind adesea de cazuri de coruptie in care sunt implicate personalitati publice influente. Printre exemplele oferite de CSM se numara cazuri in care media au prezentat neadevaruri demonstrabile sau au acuzat magistrati (sau familiile lor) de coruptie. Au mai existat cazuri in care Curtea Constitutionala a fost criticata dur de anumite persoane publice.
  • Printre exemplele oferite de CSM se numara prezentarea unor informatii inselatoare catre public, punerea sub semnul intrebarii a competentei profesionale a magistratului, acuzarea magistratului (inclusiv membri ai familiei) de coruptie. Au fost vizati inclusiv procurori DNA, judecatori ai Inaltei Curti, judecatori ai unor instante inferioare, de exemplu la Constanta. Au mai fost cazuri in care inalti politicieni au facut comentarii directe la adresa judecatorilor si a sistemului judiciar.
  • ANI (...) a continuat sa fie tinta presiunii mediatice si politice in 2014. In cateva randuri, Consiliul National de Integritate (...) a trebuit sa intervina public pentru a apara ANI.