Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, doreste incheierea unui acord in Parlament, intre partidele politice, cu privire la atitudinea publica a politicienilor fata de justitie, Cazanciuc spunand ca "nu ai libertatea de a discuta in spatiul public atunci cand esti decident", potrivit Mediafax. Robert Cazanciuc a afirmat, miercuri, la Ploiesti, ca oamenii politici ar trebui sa aiba "o anumita rezerva" atunci cand fac declaratii publice despre justitie si ca isi doreste ca la nivelul Parlamentului sa se incheie, in cursul acestui an, un "acord" care sa statueze atitudinea publica pe care politicienii o au in legatura cu acest subiect.

"Eu am facut apel de fiecare data la un acord si sper sa facem acest lucru in Parlament anul acesta, un acord intre partide cu privire la justitie, la o anumita atitudine, la o anumita rezerva pe care ar trebui sa o aiba oamenii politici atunci cand discuta de justitie. Nu ai libertatea de a discuta in spatiul public atunci cand esti decident. Poti sa iti exprimi o parere intr-un cadru restrans, evident, aici fiecare este liber sa o faca, dar cand esti in pozitii publice ai si obligatia de rezerva", a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justitiei a mai spus ca exista diferenta intre declaratiile politicienilor care "vorbesc cu usurinta despre sistem" si cele ale politicienilor care au dosare.

"Trebuie sa facem o distinctie intre oamenii politici care fac afirmatii, care vorbesc cu prea mare usurinta despre sistem

si cei care au propriile lor cauze. Atunci cand discutam despre oameni politici cu propriile lor cauze, evident ca lucrurile se pun putin diferit. E o forma neadecvata, e adevarat, de a-si face o pledoarie public", a mai spus Cazanciuc.

Intrebat in ce masura afirmatiile deputatului Elena Udrea in legatura cu activitatea unora dintre cei implicati in sistemul de justitie ii afecteaza pe judecatori si pe procurori, ministrul Justitiei a spus ca astfel de afirmatii nu ii "sperie" pe cei din sistem, dar ele nu trebuie sa ramana fara raspuns.

"Oamenii (din sistem - n.red.) nu cred ca se sperie asa de usor cand cineva face anumite afirmatii. Dar e mai bine sa nu existe in spatiul public si, evident, este foarte bine ca ele sa nu fie lasate fara raspuns. De aceea Inspectia (Judiciara - n.r.) va trebui sa dea un raspuns" a spus ministrul Justitiei.

Robert Cazanciuc a participat, miercuri dupa amiaza, la sedinta de bilant a Curtii de Apel Ploiesti.