Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Gabor, a declarat, miercuri, ca i se pare "excesiva" impunerea unor posibile pedepse care pot merge pana la sanctiuni de tip penal impotriva jurnalistilor pentru dezvaluirea unor informatii din dosarele aflate in cercetare.

Bogdan GaborFoto: juridice.ro

Bogdan Gabor a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca CSM, impreuna cu jurnalisti, judecatori si procurori, a elaborat un ghid de colaborare a sistemului judiciar cu mass-media, in care sunt prevazute ce elemente pot sa ajunga la media sau ce elemente nu ar trebui sa ajunga la media, informeaza Mediafax.

Potrivit vicepresedintelui CSM, printre elementele care nu ar trebui sa ajunga in media sunt multe date cu caracter personal.

Gabor a adaugat ca ghidul a devenit obligatoriu pentru procurori in 2014, iar procurorul care dezvaluie informatii cu caracter personal risca sanctiuni disciplinare.

Potrivit vicepresedintelui CSM, au existat verificari privind aceste aspecte facute de catre Inspectia Judiciara, iar "pana la acest moment nu s-a demonstrat ca vreun procuror ar fi lasat pe surse sa apara asemenea date".

"Cu siguranta daca vor mai aparea asemenea situatii pe care sa le putem demonstra vom lua masurile care se impun. Acum e greu sa spui unui jurnalist ce sa dea si ce sa nu dea. In masura in care el in cadrul unei anchete jurnalistice corecte poate sa obtina anumite informatii sigur ca are aceasta libertate, dar aceasta libertate trebuie sa se circumscrie normelor legale si moralitatii, daca vreti", a spus Gabor.

Intrebat daca este de parere ca ar trebui sa se impuna anumite sanctiuni si jurnalistilor care dezvaluie informatii ce nu sunt publice din dosare, Gabor a raspuns ca acest lucru i se pare "excesiv".

"Opinii sunt si pro si contra. La nivel de discutii se poate discuta orice. Putem discuta si daca este cazul sa intram intr-o asemenea dezbatere, daca este cazul sa impunem sanctiuni de un anumit tip care pot merge pana la sanctiuni de tip penal impotriva jurnalistilor. Mie mi s-ar parea excesiv, dar poate altor cetateni ar putea sa nu le para excesiv. Este o dezbatere", a adaugat Bogdan Gabor.

In aceeasi conferinta de presa, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a declarat ca din punctul sau de vedere in momentul de fata exista legislatie care reglementeaza acest domeniu si trebuie doar ca legea sa fie aplicata de toata lumea.

"Noi stim bine si intelegem si noi si dumneavoastra ca exista un anumit apetit al mass-media pentru anumite tipuri de informatii din dosarele penale si in special cele aflate la urmarire penala. Se cam pierde acest apetit la momentul in care dosarele ajung sa fie trimise in judecata. Normal, face deliciul societatii. Din punctul meu de vedere, exista la momentul acesta reglementare legislativa, care protejeaza dosarul penal al procurorului, incrimineaza scurgerile de informatii, exista legislatie secundata, ma refer la ghidul pentru relatia cu mass-media a CSM (...), deci existand legislatie principala si legislatie secundara eu cred ca este acoperita aceasta zona si cred ca fiecare la momentul respectiv trebuie sa aplice legea si sa isi faca datoria", a afirmat Muscalu.

Bogdan Gabor si Gheorghe Muscalu au participat, miercuri, la sedinta de prezentare a bilantului de activitate pe 2014 a Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia.