Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, luni, Inspectia Judiciara in cazul afirmatiilor fostului presedinte Traian Basescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana, urmand sa se stabileasca daca a fost afectata credibilitatea justitiei, potrivit Mediafax.

Inspectorii judiciar vor stabili daca a fost sau nu incalcata independenta justitiei prin aceste declaratii facute de Traian Basescu, au declarat oficiali din CSM.

Sesizarea Inspectiei Judiciare de catre CSM a fost facuta dupa ce Traian Basescu a scris pe Facebook despre sechestrul pus pe terenuri de la Nana, iar conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a cerut Consiliului sa apere magistratii, aprecizat ca este regretabil ca un fost presedinte pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justitiei.

"Masurile procesuale dispuse de procurori intr-un dosar penal sunt analizate si validate doar de catre judecatori. Conducerea Ministerului Public apreciaza ca fiind regretabil faptul ca un fost presedinte al Romaniei pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natura sa afecteze prestigiul si credibilitatea justitiei", a aratat PICCJ, intr-un comunicat de presa transmis sambata, in contextul aprecierilor emise in spatiul public de catre Traian Basescu referitoare la dosarul penal care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate in comuna Nana, judetul Calarasi.

Conducerea Ministerului Public a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei Justitiei, sa isi indeplineasca obligatia legala de a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Fostul presedinte Traian Basescu a scris, sambata, pe Facebook, ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa.

"Imi pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva mea", a scris Traian Basescu pe Facebook.

El a tinut sa precizeze ca "nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire sa fi existat ilegalitati", adaugand ca "asta va constata justitia, iar cei care au incalcat legea vor raspunde".

"Sper ca astfel de investigatii sa se faca in toata tara, incepand spre exemplu cu judetele Vrancea si Timis. Ioana Basescu a cumparat de la o firma italiana cele 290,4 hectare de la Nana in octombrie 2013 in baza inscrisurilor legale de la cartea funciara, cu deplina buna credinta. Oare de ce timp de trei ani cat timp firma italiana a detinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nici o investigatie?", a mai scris Basescu, pe pagina de socializare.

Tribunalul Calarasi a mentinut sechestrul pe terenul pe care fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, Ioana Basescu, il are in comuna Nana, despre care procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat ilegal.

Sechestrul a fost instituit de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in 16 februarie, atat pe terenul Ioanei Basescu, cat si pe cele ale unor inculpati din acest dosar.

Potrivit unor surse din PICCJ, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri mobile si imobile, dar si un teren de 735 de hectare, in cazul caruia procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat ilegal. Din cele peste 700 de hectare puse sub sechestru de PICCJ face parte si terenul Ioanei Basescu.

Fiica fostului sef al statului a contestat masura procurorilor in instanta.

In 4 iulie 2014, procurorii PICCJ anuntau ca au inceput urmarirea penala in dosarul Nana fata de sapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, ei fiind acuzati de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul privind retrocedarea unor terenuri in comuna Nana, judetul Calarasi, in 24 iunie a fost extinsa urmarirea penala fata de Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Georgica Stolea si Constantin Manea, membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana.