Comisia juridica de la Senat a decis marti sa amane pana la urmatoarea sedinta proiectul de lege propus de senatorul Serban Nicolae privind modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala. Senatorul a precizat ca detine un punct de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii, pe care l-a solicitat.

  • Reamintim ca HotNews.ro a scris luni ca un grup de senatori PSD pregateste modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat un politician cercetat pentru coruptie sa nu mai poate fi incatusat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu. In schimb, se introduce o noua institutie juridica, asa numitul "arest sever", insa masura se aplica doar impotriva celor care comit infractiuni contra vietii, prin care s-au cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc, faptele de coruptie fiind eliminate de la enumerare

"Am primit, la solicitarea mea, un punct de vedere din partea CSM. Am citit acest text si textul din avizul Consiliului Legislativ si o spun cu regret ca, dincolo de o serie intreaga de aspecte pertinente si pe care le iau in considerare cu respect si cu multumire, am constatat si ca exista o anumita tendinta de tafna si de atitudine carcotasa fata de o propunere legislativa. In esenta, ceea ce propun eu este o dezbatere la nivelul forului legiuitor pentru chestiuni care au facut deja obiectul dezbaterii publice. Nu este o noutate ca se discuta in spatiul public, in media, la nivelul societatii de unele aspecte legate de procedurile aplicate in cazul arestarii preventive, in cazul incatusarii, de diferentele de tratament. Si atata vreme cat la nivelul societatii nu este explicit cum anume se aplica aceste dispozitii, care este interpretarea, unde apar nuantarile sau diferentele, cred ca o dezbatere in Parlament este binevenita', a spus Serban Nicolae, care a adaugat ca nu admite ca simplul gest al unei propuneri legislative ar trebui sanctionat, noteaza Agerpres.

In acelasi timp, a adaugat el, sunt formulate o serie de amendamente la propriul proiect, unele dintre ele dezvoltand din propunerile utile si pertinente pe care CSM le-a facut ca observatii in cadrul avizului pe care l-a transmis. "Cred ca s-a depasit limita unor raporturi institutionale firesti intre Parlament si CSM ori Consiliul Legislativ. Am ramas foarte neplacut surprins ca in raspunsul de la CSM, venit sub semnatura presedintelui CSM, se spune ca as fi incalcat normele de tehnica legislativa prin faptul ca lipseste motivatia propunerii legislative. Probabil ca trei pagini jumate nu exista", a sustinut Nicolae.

Senatorul PSD Ovidiu Dontu a propus amanarea discutiilor, in conditiile in care senatorii juristi nu au la randul lor punctul de vedere al CSM.

Presedintele Comisiei juridice, liberalul Catalin Boboc, a remarcat necesitatea dezbaterii initiativei legislative impreuna cu un alt proiect de lege, aflat pe ordinea de zi a comisiei, initiat de Guvern, care vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala. 'Eu propun sa facem astazi un raport de respingere pe aceasta initiativa (n.r. - cea a lui Serban Nicolae)', a adaugat Boboc, care a apreciat ca initiativa lui Serban Nicolae se poate constitui in amendamente la proiectul Guvernului, fiind benefic sa existe o lege unitara de modificare a Codurilor penal si de procedura penala.

"Eu propun invers, sa discutam proiectul meu si celelalte sa fie amendamente. Din punctul meu de vedere, o solutie echilibrata ar fi sa discutam in paralel ambele proiecte. Dar ideea de a se respinge propunerea legislativa a unui parlamentar fara dezbateri mi se pare nefiresc si chiar nedemocratic. Nu am vazut acel proiect, dar exista riscul ca in acest proiect sa nu fie niciun fel de propunere la texte la care eu am facut referire. (...) Societatea nu a inteles de ce Elena Udrea trebuie dusa cu masina in stare de incatusare o data si altadata lasata neincatusata in curtea arestului Capitalei, de ce Horia Georgescu trebuie incatusat la spate, si nu in fata. Iar dispozitia care stabileste, in legea privind executarea pedepselor, ca aceste masuri se dispun de catre directorul penitenciarului - nu sunt aplicabile in cazul retinerii si arestarii", a replicat Serban Nicolae, citat de Agerpres.

La iesirea de la lucrarile comisiei, Nicolae a declarat jurnalistilor ca propunerea sa legislativa nu face niciun fel de discriminare, nereferindu-se la persoane. El a declarat ca nu a criticat procurorii sau judecatorii, care se misca in limita dispozitivelor legale, ci textul normativ.

"Arestul sever trebuie identificat prin criterii obiective, nu personale. Sa va dau un exemplu: Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Miron Mitrea au fost cercetati in libertate, asta nu a impiedicat cercetarea judecatoreasca, condamnarea lor si nici incarcerarea lor", a mai spus el.