Judecatorul Horatius Dumbrava a declarat marti ca seful Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a anuntat, in debutul sedintei plenului CSM, ca a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu ultimele afirmatii ale fostului presedinte Traian Basescu referitoare la justitie, transmite Agerpres.

Horatius DumbravaFoto: Agerpres

"Presedintele CSM ne-a anuntat chiar la debutul sedintei ca a sesizat IJ cu privire la afirmatiile facute de domnul Traian Basescu. Urmeaza ca IJ sa faca verificarile necesare. (...). A facut o noua sesizare dupa declaratiile de aseara si banuiesc ca daca aceste declaratii continua dupa adrenalina pe care ne-a dovedit-o in ultima perioada personajul in cauza, probabil si cu privire la afirmatiile de acum", a afirmat Dumbrava la plecarea de la sediul CSM.

UPDATE: Presedintele CSM, Marius Tudose, a sesizat IJ atat cu privire la declaratiile de luni seara ale lui Traian Basescu, cat si in legatura cu mesajul postat in 2 aprilie de Elena Udrea pe Facebook.

"Ca urmare a declaratiilor lansate in spatiul public de catre domnul Traian Basescu in cadrul emisiunilor "Ultimul Cuvant" - 31.03.2015 si "X-PRESS" - 6 aprilie difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum si a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea in 2 aprilie, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat al CSM transmis marti.

Traian Basescu a criticat din nou, luni seara, intr-o emisiune televizata, "moda arestarilor preventive" si a pledat pentru adoptarea unei legi a raspunderii procurorilor, in conditiile in care acestia au ca prim reflex "sa bage la arest". El a mentionat ca "au fost exemple si in trecut de arestari abuzive, dar niciodata nu s-a actionat cu oarecare salbaticie, procurorii sa-si puna scalpuri la cingatoare".

"Imi pare rau, dar legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atit timp cit primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca", a spus Basescu, invitat la B1 TV.

Dumbrava: Basescu a recidivat; discursul folosit - la un nivel foarte jos

Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, a catalogat marti ca fiind la un nivel foarte jos discursul fostului presedinte Traian Basescu din ultima aparitie publica, afirmand ca acesta a recidivat in ceea ce priveste incalcarea independentei justitiei.

"Mi se pare discursul folosit de domnia sa aseara (n.r. luni) la un nivel foarte jos. Au coborat foarte jos nivelul discursurilor, din pacate, unii politicieni. Ma mira la domnia sa ca are astfel de discurs. Poate ca in timp isi va pondera discursurile. (...) Iata ca a recidivat domnia sa cu privire la incalcarea independentei justitiei, pentru ca astazi s-a constatat ca a incalcat independenta justitiei atunci cand a facut acea afirmatie legata de terenurile de la Nana, legandu-se de sechestrul impus de procuror si constatat ca fiind legal de judecator. (...) Ma mira, sa speram ca lucrurile vor intra pe un fagas normal, desi ma indoiesc", a mai afirmat Dumbrava la plecarea de la CSM, potrivit Agerpres.

El a aratat ca nu intelege declaratiile lui Basescu privind magistratii "acoperiti" dupa 10 ani in care nu a pus in practica legea referitoare la cercetarea acestora.

"Dupa 10 ani in care nu a pus in practica legea privind cercetarea celor care sunt acoperiti, acum face astfel de afirmatii. Ma intreb ce l-a impiedicat timp de 10 ani sa faca verificarile prin CSAT, in conditiile in care domnia sa era presedintele acestei structuri", a spus judecatorul.

In opinia sa, fostul sef al statului este un "recidivist", pentru ca este a treia oara cand CSM constata incalcarea independentei justitiei.

"De doua ori anul trecut, cand inca avea calitatea de presedinte al Romaniei. Acum astazi si sa vedem sigur ce va constata IJ in urma sesizarii de catre presedintele CSM de astazi", a adaugat Dumbrava.