Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au analizat luni cele 22 de propuneri pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si au dat aviz negativ. Ministrul Justitei Robert Cazanciuc a declarat, la plecarea de la sedinta CSM, ca dezincriminarea conflictului de interese se numara printre modificarile care au primit aviz negativ din partea CSM si ca urmeaza sa discute cu membrii Comsiei Juridice pentru a amana sedinta de marti pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise pana acum. Precizam ca avizul CSM este consultativ.

Robert CazanciucFoto: Agerpres

"Punctul de vedere al Ministerului Justitiei a fost mereu acelasi. Trebuie sa vorbim atat cu membrii Comisiei Juridice, daca nu putem sa amanam si sedinta de maine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt cateva propuneri venite din sistem. Avem obligatia de a transpune cateva directive europene. Sunt peste 100 si ceva de modificari in discutie la momentul actual", a explicat ministrul Cazanciuc.

Intrebat daca dezincrimanrae conflictului de interese a trecut sau nu de CSM, Cazanciuc a declarat: "Cred ca a primit aviz negativ".

Intrebat daca are aceeasi pozitie cu membrii CSM, Cazanciuc a raspuns: "Categoric. Ministerul Justitiei va avea aceeasi pozitie ca si pana acum cu sistemul judiciar".

"Punctul de vedere al Ministerului Justitiei a fost acelasi de fiecare data cu al sistemului judiciar sau invers. Din acest punct de vedere nu avem sincope in activitate. Am discutat deja cu colegii din CSM, voi discuta astazi si cu membrii din Comisia juridica sa vedem daca avem timp sa discutam maine toate propunerile transmise pana acum. Daca nu, sa amanam sedinta de maine, nu este niciun fel de problema, important este sa avem timp sa dezbatem. Sunt cateva propuneri venite dinspre sistem, de care sistemul are nevoie si care cred ca ar trebui puse pe ordinea de zi cu prioritate", a subliniat ministrul Justitiei, citat de Agerpres.

Cazanciuc a mentionat faptul ca Ministerul Justitiei a transmis inca de anul trecut cateva propuneri de modificare a codurilor penale asa cum au fost ele cerute de sistemul judiciar, necesare pentru punerea de acord a legislatiei cu deciziile Curtii Constitutionale sau transpunerea unor directive europene.