Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni ca s-a incalcat independenta justitiei in urma declaratiilor facute de premierul Victor Ponta privind condamnarea lui Liviu Dragnea.

Potrivit Agerpres, CSM si-a insusit raportul Inspectiei Judiciare care, in urma verificarilor, a concluzionat ca afirmatiile facute de premier au fost de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.

Pe 2 iunie, conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar in urma declaratiilor facute de premierul Victor Ponta privind condamnarea lui Liviu Dragnea.

"Ca urmare a afirmatiilor domnului Victor Ponta, prim-ministru al Romaniei, emise in spatiul public in cadrul emisiunii 'Ora de varf', difuzate pe postul de televiziune Romania TV in data de 1 iunie 2015, cu incepere de la ora 20,31, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", preciza CSM.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, sustinea, la inceputul lunii, ca in partidul pe care il conduce exista o stare de nemultumire cauzata de condamnarea lui Liviu Dragnea la un an cu suspendare in dosarul "Referendumul", decizie a justitiei pe care social-democratii o considera "nedreapta".

"Este (tensiune in PSD - n.r.), bineinteles ca este, pentru ca noi am guvernat si guvernam si la nivel central, guvernam si la nivel local. Dupa chestia asta absolut nedreapta cu condamnarea lui Dragnea - ca am facut referendum, de parca l-a facut Dragnea singur, dar l-am facut toti - ati vazut ce patesc aia doi judecatori de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu stiu ce. Va dati seama ca judecatoarele de la Dragnea daca cumva il achitau pe Dragnea cred ca erau si arestate acum. Au dat si ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru ca nu doar noi, ci si PNL a fost cu noi la suspendare. Toti am fost, ma rog, toti cei care am luat decizia. Sigur ca e o stare de nemultumire, pentru ca e o nedreptate care ni se face", spunea Ponta, la Romania TV.

***

Plenul CSM a mai decis luni ca presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a incalcat independenta Justitiei prin afirmatiile si scrisoarea prin care solicita demiterea Liviei Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA.

CSM si-a insusit luni raportul Inspectiei Judiciare, care, in urma verificarilor, a concluzionat ca afirmatiile si demersurile presedintelui Senatului au fost de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar, noteaza Agerpres.

Cinci senatori, printre care si presedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Calin Popescu-Tariceanu, au solicitat, in luna mai, printr-o scrisoare, presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, pentru "incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale" ale Marianei Rarinca.

Ulterior, CSM a anuntat ca sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu demersul presedintelui Senatului si dezbaterile publice generate privind posibila incalcare a independentei justitiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima profunda ingrijorare fata de actiunile concertate ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei si ale unei parti din mass-media romaneasca ce tind la afectarea echilibrului puterilor in stat prin subminarea autoritatii puterii judecatoresti si a sistemului judiciar in ansamblul sau", se arata intr-un comunicat CSM, transmis la sfarsitul lunii mai.

CSM a precizat ca "exploatarea institutionala si mediatica a solutiei definitive de achitare pronuntata de o instanta judecatoreasca si stigmatizarea publica a persoanei presedintelui ICCJ in acest context, strict in considerarea pozitiei si rangului institutional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, si anume, acela al sesizarii institutiilor abilitate in legatura cu o situatie sau posibile fapte de natura penala, poate genera un nepermis mecanism de erodare a increderii cetatenilor in calitatea sistemului judiciar si de fortare a limitelor constitutionale de putere".

"In acelasi registru de cauze si efecte se situeaza sugestia public afirmata de complicitate, in instrumentarea acestei cauze, intre persoana presedintelui ICCJ si procurorul-sef al DNA ce tinde sa explice si sa motiveze intr-o logica periculoasa si globalizatoare situatii si contexte privitoare la actul de justitie din agenda actuala a puterii legislative si a unor reprezentanti de varf ai vietii politice romanesti. In acest context, CSM va sesiza IJ in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afectarea autoritatii puterii judecatoresti si decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor institutionale ale unor reprezentanti ai Senatului, a afirmatiilor publice de data recenta ale lui Calin Popescu Tariceanu, in calitate de presedinte al acestuia, precum si a directiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei", se arata in comunicatul CSM.

Potrivit CSM, sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile institutionale si publice ale reprezentantilor puterii legislative, liderilor politici si formatorilor de opinie ale caror declaratii "depasesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului".

In replica, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, pe 27 mai, ca afirmatiile cuprinse in scrisoarea pe care i-a adresat-o, impreuna cu alti colegi liberali, presedintelui Klaus Iohannis au fost facute in calitatea sa de senator si ca sesizarea Inspectiei Judiciare de catre CSM nu este "productiva" fiindca parlamentarilor nu le poate fi cenzurat dreptul la declaratii politice.

"Am vazut comunicatul CSM si va pot spune ca declaratiile pe care le-am facut, le-am facut in calitate de senator, impreuna cu alti colegi liberali. Nu l-am facut in calitate de presedinte al Senatului. Daca as fi avut un mandat din partea Biroului sau al plenului, atunci as fi putut sa vorbesc in numele Senatului. Le-am facut in calitate de senator, tinand cont ca am acest drept fundamental sa imi exprim opiniile politice, drept constitutional care nu poate sa fie cenzurat. Cred ca aceste sesizari ale Inspectiei Judiciare nu sunt productive pentru ca ele nu pot in niciun fel sa cenzureze dreptul la declaratii politice al parlamentarilor. In schimb, cred ca Inspectia Judiciara sau CSM ar putea sa se preocupe de dosarele care au stat ani de zile in sertare fara ca sa fie lucrate in vreun fel", a declarat Tariceanu, la sfarsitul lunii mai.