DNA: Adoptarea modificarilor la legea avocaturii "ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele DNA"/ Victor Ponta si Dan Sova, printre marii beneficiari - surse

de Dan Tapalaga     HotNews.ro


Victor Ponta, in roba de avocat
Foto: AGERPRES
Adoptarea modificarilor la legea avocaturii "ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata", se arata intr-un raspuns transmis, miercuri, de Departamentul National Anticoruptie la solicitarea HotNews.ro. DNA mai arata ca adoptarea modificarilor ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita. Plenul Senatului ar urma sa voteze astazi o serie de modificari propuse la legea organizarii si exercitarii profesiei de avocat.
 • Printre marii beneficiari ai modficarilor propuse la legea avocaturii ar fi Dan Sova si Victor Ponta, cercetati in calitate de avocati sau avocatul Doru Bostina, trimis in judecata de DNA
 • UPDATE: Votul la legea avocaturii, programat pentru astazi in plenul Senatului, a fost amanat pentru luni din lipsa de cvorum

Redam integral raspunsul transmis de DNA la solicitarea Hotnews.ro:
 • "Adoptarea unor astfel de modificari ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita. Actualul Cod de Procedura Penala asigura suficiente garantii privind exercitarea activitatii de avocat precum si confidentialitatea relatiei avocat-client. În prezent, activitatile care determina efectuarea unor perchezitii sau alte actiuni investigative la sediul unor cabinete de avocatura, se pot realiza doar atunci ”când exista date ca avocatul savârseste sau pregateste comiterea unei infractiuni” , astfel de masuri fiind exercitate cu controlul prealabil al judecatorului. Adoptarea unui astfel de proiect ar avea ca si consecinta nulitatea unor probe deja administrate în dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atât în faza de urmarire  penala, cât si pe rolul instantelor de judecata."

Daca modificarile la legea avocaturii vor fi adoptate si intra in vigoare, printre marii beneficiari se numare Dan Sova si Victor Ponta, deoarece unul din efecte ar fi nulitatea actelor procedurale din dosarele in care sunt cercetati in calitatate de avocati, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Potrivit acestora, interdictia impusa procurorilor de a ridica orice comunicari intre avocat si client precum si de a face percheztii informatice transforma cabinetele de avocatura in viitoare buncare bune de ascuns infractiuni, au mai declarat sursele citate.

Procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sune, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Asa suna unul dintre amendamentele admise la legea avocaturii depuse de senatorul PSD, Ioan Chelaru, si insusite de Comisia Juridica din Senat. Raportul Comisiei juridice cu aceste modificari a ajuns, marti,i in plen, urmand ca miercuri sa fie votate modificarile la legea avocaturii.

Un alt amendament depus tot de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, sunt obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism. (Vezi aici proiectul de lege pe larg)

De notat ca autorul amedamentelor adoptate luni, 22 iunie, in Comisia Juridica, este senatorul PSD Ioan Chelaru este si presedintele Uniunii Juristilor din Romania. UJR a primit in 2014, de la Guvernul Ponta, statutul de organizatie de utilitate publica, statut din care decurg o serie de avantaje financiare. Senatorul Chelaru a fost unul dintre avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu si omul sau de incredere. Potrivit ziarului Gandul, printre membrii UJR se numara, potrivit propriei declaratii de interese, si Vlad Stoica, seful Cancelariei Prim-Ministrului.

Proiectul de lege care aduce o serie de modificari legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat  a fost inregistrata la Senat in decembrie 2014. Modificarile propuse de senatorul PSD Ioan Chelaru au fost adoptate in unanimitate in Comisia Juridica, care a elaborat un raport, luni, 22 iunie. Acest raport a fost trimis plenului si urmeaza sa fie supus votului in sedinta de miercuri, 24 iunie. De remarcat ca initiatori sunt, majoritatea, parlamentari-avocati.


Citeste mai multe despre   
12432 vizualizari

 • +27 (27 voturi)    
  asta-i buna! (Miercuri, 24 iunie 2015, 10:54)

  victor L [utilizator]

  ca doar nu era sa modifice legile ca sa-mi fac mie un bine :P
  Modificarile astea sint de genul celor in care voiau sa-l anunti pe banuit ca il urmaresti si ii asculti convorbirile.
  Mari hiene!
   #showComment
 • +30 (30 voturi)    
  baietii lucreaza din greu (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:00)

  AliKimiku [utilizator]

  Pinochio sta in Turcia si se face ca nu stie nimic iar grupul de crima organizata din Parlament a turat la maxim motoarele; poate, poate le iese ceva si il scapa pe El lider Minimo de bratul legii.
   #showComment
 • +19 (21 voturi)    
  GOLANI (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:06)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu ne putem astepta la altceva din partea unui parlament unde sunt numai golani, nesimtiti, incompetenti, mafioti si corupti. Legile si le fac pentru ei ca sa scape de Justitie. Parlemantul Romaniei e o hoarda de incompetenti nesimtiti pusa pe jaf, pentru ei si clientela lor !
 • +13 (15 voturi)    
  Fără adevăr nu poate exista o libertate autentică (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:06)

  Robotel [utilizator]

  Aceste cuvinte vă aparțin și vă mândriți cu ele. Cu toții ne dorim o astfel de libertate așa că lăsați organele să își facă treaba, știu că instinctul de supraviețuire este puternic și nu vreți să vă pierdeți libertatea, dar trebuia să vă gândiți la acest lucru înainte să vă asociați în grupări infracționale. A sosit timpul să plătiți.
 • +15 (15 voturi)    
  Aoleu... (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:08)

  Anna O. [utilizator]

  ...Victoras, mama, ce slab si trist erai in fotografia aia, vai de sufletelul tau... Asta era facuta inainte ca PSD-ul lui Iliescu sa-ti acorde o sansa, singurii care s-au indurat, cum asa de frumos te exprimai odata...?
  E, lasa, mamica, bine ca ti-ai revenit!
   #showComment
 • +16 (18 voturi)    
  Sa denumeasca corect legea ' Ponta - Sova' (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:11)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Macar sa stim o treaba, pentru cine e legea.
  Sa nu mai discutam despre aberatia cu faptul ca avocatii au dreptul sa nu dezvaluie fapte de coruptie.
  Adica avocatul il ajuta pe client sa fure si daca acesta este prins avocatul se prevaleaza de lege. Astia-s chiar tampiti ? Asta e neconstutionala direct. Numeni nu e mai presus de lege, nici chiar avocatii. Nu poti sa tainuesti o fapta de coruptie, asta nu e secret profesional.
  Trebuie sa dizolvam acest parlament plin de puroi, acest membru cangrenat al tarii. Ne vor duce la pierderea oricarei credibilitati internationale acesti politruci.
 • +4 (8 voturi)    
  Perfect! Romanii au ce merita! (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:14)

  Marionette [utilizator]

  Nu idiotul de popor ratat roman a votat Parlamentul actual? Un popor idiot merita sa fie tratat asa!
  Cei care cititi daca stiti pe cineva care voteaza cu ei, schimbati-le opinia sau plecati din tara!
   #showComment
 • +7 (7 voturi)    
  ..asta asteapta in Tucia! (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:25)

  trem [utilizator]

  VP probabil isi doreste sa vina inapoi linistit si sa nu il ridice nimeni din aeroport cu mandat! Era oarecum clar ca lucreaza la 'ceva' care sa il protejeze si culmea ca dupa votul dat pentru pastrarea imunitatii astfel de modificari ale legii au sanse maxime sa treaca!

  Probabil Tariceanu l-a asigurat ieri ca nu e nici o problema: trec modificarile la lege si poti chiar sa te intorci mai repede.
 • +2 (4 voturi)    
  pai, (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:28)

  Cezy [utilizator]

  stiam ca exista un principiu de drept care spune ca o lege nu actioneaza retroactiv!
 • +9 (9 voturi)    
  Degeaba (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:39)

  _CK_ [utilizator]

  Stați aici și comentați, arătându-vă virtual revolta. De aia nu mai poate Ponta.... îl doare fix în genunchi de comentariile de aici.

  Ieșiți în stradă și arătați-vă nemulțumirea. La ultimele proteste, am fost doar câțiva oameni. Iar plagiatorul s-a cățărat în capul celor veniți acolo spunând că "au fost aduși politic". Cu tupeul lui nesimțit, ca de obicei. Și asta pentru că îl lăsăm...
 • +10 (10 voturi)    
  Egalitate! (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:43)

  un cetatean [anonim]

  Adica avocatii devin po alta categorie de egali ai nostri in fata justitiei! Este aiuritor. Si nu se misca nimic. Ce poate face presedintele de unul singur cu un asemenea parlament / guvern? Dizolvarea parlamentului si anticipate, dar noi ne gândim deja la vacanta, nu la miscari civice. Pacat! Chiar ne meritam soarta.
   #showComment
 • +5 (5 voturi)    
  e clar ! (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:51)

  stefan [anonim]

  Romania a devenit prizoniera Parlamentului ... Legile se schimba dupa cum e necesar in favoarea lor, iar noi restul ne supunem sub amenintarea justitiei, orice abatere a noastra e infractiune sau dezordine sociala, orice abatere a lor e "viciu de procedura", "imunitate" sau "exceptie". Democratia in varianta mioritica.
 • +6 (8 voturi)    
  Stau si ma uit de la 1200 de km . (Miercuri, 24 iunie 2015, 11:51)

  serban ion [anonim]

  La comentariile voastre si mi-e jena sincer. In afara de o carcoteala ieftina , nu facem/faceti nimic. Stam in fata calculatorului si discutam despre cum isi face ponta si sova legi in parlament, pe bani nostri/vostri. Voi chiar nu va simtiti penibil? Chiar ma doare ca ma gandesc ca intr-o zi chiar as vrea sa ma reintorc in tara , dar exista o lipsa de actiune din partea cetateanului de rand. E o prostie crasa la nivel national nu doar in parlament / guvern. Astia suntem noi ca natie. Ne complacem in propriul rahat fara nici un fel de actiune. (si da , mereu am iesit in strada in guvernarea base/boc atunci cand au "sarit calul") Am platit taxe si impozite si am incercat sa pornesc o afacere curata dar e imposibil. De asta o sa plece tot tineretu pana la urma. Si o sa asteptam aici pana o sa se curete toata prostia cutivata pana in 89. De la politicieni la dascali/profesori.
 • +1 (5 voturi)    
  fiind... (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:19)

  mee [anonim]

  avantajati avocatii... nu face legea asta (care nu am inteles bine daca e in curs de votare sau votata) neconstitutionala?!
 • +4 (6 voturi)    
  opinie... (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:27)

  lili [anonim]

  Opinie George Mioc, CEO PSI Industries: România nu poate fi guvernată de un premier care se ascunde de Jan Uncheşelu

  Fuga lui V Ponta la Istanbul, de frica DNA, marchează o perioadă de provizorat şi haos cum nu cred că România a experimentat în ultimii 15 ani. Ţara va avea, pentru cel puţin patru săptămâni, un premier în exil şi un premier interimar.
  Primul va conduce partidul şi Guvernul prin telefon, cu autoritatea unui ins care se ascunde în Turcia de procurori şi despre care nu se ştie dacă se mai întoarce în ţară sau câte zile mai rămâne în funcţie. Ca să creeze sentimentul că ţine situaţia sub control, premierul în exil aruncă noi măsuri populiste, fără nici o fundamentare financiară: TVA-ul se va reduce, de la 1 ianuarie 2016, la 19%, nu la 20%, cum se anunţase iniţial. Celălalt premier este liderul unui partid de 1%, fără control asupra PSD şi asupra Parlamentului şi fără nicio pregătire economică, exceptând faptul că a fost ofiţer de intendenţă.

  Adăugaţi la această situaţie faptul că, în anul cel mai sensibil pentru absorbţia fondurilor europene, un ministru (incompetent) al Transporturilor a fost obligat să demisioneze, iar PSD vrea să aducă la acest minister un personaj a cărui unică experienţă managerială a fost la conducerea Muzeului Olteniei. Este reţeta perfectă a unui dezastru cu explozie întârziată.
  Ceea ce se întâmplă acum este că V Ponta încearcă să tragă de timp, până în toamnă, pentru a face uitată situaţia sa de urmărit penal, care a scăpat de un dosar doar punându-se sub protecţia parlamentară. Alegătorii pleacă în vacanţă, sunt fericiţi, iar liderul PSD speră ca, atunci când vor reveni la slujbe, să fie resemnaţi cu întoarcerea sa la Palatul Victoria. Poate că unii vor accepta sau vor uita. Dar sunt destul de sigur că Jan Uncheşelu şi colegii săi din DNA au o memorie foarte bună şi-l aşteaptă...

  http://www.businessmagazin.ro/opinii/opinie-george-mioc-ceo-psi-industries-romania-nu-poate-fi-guvernata-de-un-premier-care-se-ascunde-de-jan-unch
   #showComment
 • +2 (4 voturi)    
  cheia mutarii in Turcia (Miercuri, 24 iunie 2015, 12:46)

  Razvan_M [utilizator]

  Acolo poate comunica cu grupul infractional organizat PSD fara a exista pericolul interceptarii comunicatiilor. Asa se explica dorinta subita de a se opera peste hotare, cu toate problemele de imagine produse.

  Trebuie sa recunoastem ca PSD-ul este mult mai bine organizat decat credeam, cu siguranta ar putea concura organizatii precum cartelurile din Mexic sau Columbia.

  Oare nu se poate considera ca Primul-Ministru al Romaniei a fost rapit si ca acum este sub influenta unor entitati straine de Romania?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version