- Printre marii beneficiari ai modficarilor propuse la legea avocaturii ar fi Dan Sova si Victor Ponta, cercetati in calitate de avocati sau avocatul Doru Bostina, trimis in judecata de DNA
- UPDATE: Votul la legea avocaturii, programat pentru astazi in plenul Senatului, a fost amanat pentru luni din lipsa de cvorum
Redam integral raspunsul transmis de DNA la solicitarea Hotnews.ro:
- "Adoptarea unor astfel de modificari ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita. Actualul Cod de Procedura Penala asigura suficiente garantii privind exercitarea activitatii de avocat precum si confidentialitatea relatiei avocat-client. În prezent, activitatile care determina efectuarea unor perchezitii sau alte actiuni investigative la sediul unor cabinete de avocatura, se pot realiza doar atunci ”când exista date ca avocatul savârseste sau pregateste comiterea unei infractiuni” , astfel de masuri fiind exercitate cu controlul prealabil al judecatorului. Adoptarea unui astfel de proiect ar avea ca si consecinta nulitatea unor probe deja administrate în dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atât în faza de urmarire penala, cât si pe rolul instantelor de judecata."
Daca modificarile la legea avocaturii vor fi adoptate si intra in vigoare, printre marii beneficiari se numare Dan Sova si Victor Ponta, deoarece unul din efecte ar fi nulitatea actelor procedurale din dosarele in care sunt cercetati in calitatate de avocati, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Potrivit acestora, interdictia impusa procurorilor de a ridica orice comunicari intre avocat si client precum si de a face percheztii informatice transforma cabinetele de avocatura in viitoare buncare bune de ascuns infractiuni, au mai declarat sursele citate.
Procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sune, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Asa suna unul dintre amendamentele admise la legea avocaturii depuse de senatorul PSD, Ioan Chelaru, si insusite de Comisia Juridica din Senat. Raportul Comisiei juridice cu aceste modificari a ajuns, marti,i in plen, urmand ca miercuri sa fie votate modificarile la legea avocaturii.
Un alt amendament depus tot de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, sunt obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism. (Vezi aici proiectul de lege pe larg)
De notat ca autorul amedamentelor adoptate luni, 22 iunie, in Comisia Juridica, este senatorul PSD Ioan Chelaru este si presedintele Uniunii Juristilor din Romania. UJR a primit in 2014, de la Guvernul Ponta, statutul de organizatie de utilitate publica, statut din care decurg o serie de avantaje financiare. Senatorul Chelaru a fost unul dintre avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu si omul sau de incredere. Potrivit ziarului Gandul, printre membrii UJR se numara, potrivit propriei declaratii de interese, si Vlad Stoica, seful Cancelariei Prim-Ministrului.
Proiectul de lege care aduce o serie de modificari legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost inregistrata la Senat in decembrie 2014. Modificarile propuse de senatorul PSD Ioan Chelaru au fost adoptate in unanimitate in Comisia Juridica, care a elaborat un raport, luni, 22 iunie. Acest raport a fost trimis plenului si urmeaza sa fie supus votului in sedinta de miercuri, 24 iunie. De remarcat ca initiatori sunt, majoritatea, parlamentari-avocati.
Modificarile astea sint de genul celor in care voiau sa-l anunti pe banuit ca il urmaresti si ii asculti convorbirile.
Mari hiene!
Imi si imaginez cum sta Ponta si cu socrelul venit in vizita cum se pregateste cate o lege mafiota intr-un salon de spital!
Va dati seama cum ne-a trecut ghiuleaua pe langa ureche cu Ponta doritor de presedentie?
Ponta, pregatim un pat la Spitalul Penitenciar!
De asta nici nu au dat OUG, pentru ca ar fi putut sa ii bage la abuz in serviciu. Asa, votata in parlament, cu Viorel in Turcia, el poate sa spuna ca nu are nici o influenta. Nici macar nu era la conducerea guvernului. L-a delegat pe Oprea.
mai mult se pot anula la CCR
Despre bunul simt si spiritul legii nici nu poate fi vorba, sint calcate demult in picioare de derbedeii care cica sint avocati
E, lasa, mamica, bine ca ti-ai revenit!
Dar peste ani, cine-a ajuns sa puna laba pe functia de P.M.? Victoras, dragul de el!
Sa nu mai discutam despre aberatia cu faptul ca avocatii au dreptul sa nu dezvaluie fapte de coruptie.
Adica avocatul il ajuta pe client sa fure si daca acesta este prins avocatul se prevaleaza de lege. Astia-s chiar tampiti ? Asta e neconstutionala direct. Numeni nu e mai presus de lege, nici chiar avocatii. Nu poti sa tainuesti o fapta de coruptie, asta nu e secret profesional.
Trebuie sa dizolvam acest parlament plin de puroi, acest membru cangrenat al tarii. Ne vor duce la pierderea oricarei credibilitati internationale acesti politruci.
Cei care cititi daca stiti pe cineva care voteaza cu ei, schimbati-le opinia sau plecati din tara!
Probabil Tariceanu l-a asigurat ieri ca nu e nici o problema: trec modificarile la lege si poti chiar sa te intorci mai repede.
Ieșiți în stradă și arătați-vă nemulțumirea. La ultimele proteste, am fost doar câțiva oameni. Iar plagiatorul s-a cățărat în capul celor veniți acolo spunând că "au fost aduși politic". Cu tupeul lui nesimțit, ca de obicei. Și asta pentru că îl lăsăm...
Fuga lui V Ponta la Istanbul, de frica DNA, marchează o perioadă de provizorat şi haos cum nu cred că România a experimentat în ultimii 15 ani. Ţara va avea, pentru cel puţin patru săptămâni, un premier în exil şi un premier interimar.
Primul va conduce partidul şi Guvernul prin telefon, cu autoritatea unui ins care se ascunde în Turcia de procurori şi despre care nu se ştie dacă se mai întoarce în ţară sau câte zile mai rămâne în funcţie. Ca să creeze sentimentul că ţine situaţia sub control, premierul în exil aruncă noi măsuri populiste, fără nici o fundamentare financiară: TVA-ul se va reduce, de la 1 ianuarie 2016, la 19%, nu la 20%, cum se anunţase iniţial. Celălalt premier este liderul unui partid de 1%, fără control asupra PSD şi asupra Parlamentului şi fără nicio pregătire economică, exceptând faptul că a fost ofiţer de intendenţă.
Adăugaţi la această situaţie faptul că, în anul cel mai sensibil pentru absorbţia fondurilor europene, un ministru (incompetent) al Transporturilor a fost obligat să demisioneze, iar PSD vrea să aducă la acest minister un personaj a cărui unică experienţă managerială a fost la conducerea Muzeului Olteniei. Este reţeta perfectă a unui dezastru cu explozie întârziată.
Ceea ce se întâmplă acum este că V Ponta încearcă să tragă de timp, până în toamnă, pentru a face uitată situaţia sa de urmărit penal, care a scăpat de un dosar doar punându-se sub protecţia parlamentară. Alegătorii pleacă în vacanţă, sunt fericiţi, iar liderul PSD speră ca, atunci când vor reveni la slujbe, să fie resemnaţi cu întoarcerea sa la Palatul Victoria. Poate că unii vor accepta sau vor uita. Dar sunt destul de sigur că Jan Uncheşelu şi colegii săi din DNA au o memorie foarte bună şi-l aşteaptă...
http://www.businessmagazin.ro/opinii/opinie-george-mioc-ceo-psi-industries-romania-nu-poate-fi-guvernata-de-un-premier-care-se-ascunde-de-jan-unch
Trebuie sa recunoastem ca PSD-ul este mult mai bine organizat decat credeam, cu siguranta ar putea concura organizatii precum cartelurile din Mexic sau Columbia.
Oare nu se poate considera ca Primul-Ministru al Romaniei a fost rapit si ca acum este sub influenta unor entitati straine de Romania?