Conducerea Senatului, majoritatea PSD-ALDE si conducerea uniunii barourilor s-au transformat in "scut impotriva Justitiei pentru a apara avocatii parlamentari suspectati de coruptie Ponta si Sova", sustine prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, citat de Agerpres.. Acuzatiile sale vin dupa ce plenul senatului a votat luni o serie de modificari aduse legii privind organizarea si exercitarea avocaturii. HotNews.ro a dezvaluit in urma cu o saptamana cum avocatii - parlamentari si-au votat o mica imunitate, in sensul ca procurorii nu mai au voie sa ridice calculatoare, nici comunicari cu clientii iar avocatii nu aspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres
  • Si DNA a criticat  modificarile la legea avocaturii in Senat inainte de votul din plen, anuntand  ca adoptarea lor "ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata".

"Intr-o lege pentru "reforma" profesiei de avocat, cardasia dintre senatorul avocat PSD Chelaru si conducerea uniunii barourilor a strecurat cateva texte de lege cu dedicatie pentru a salva pielea avocatilor suspectati de coruptie Ponta si Sova. Astfel, procurorii nu vor mai avea voie sa ridice, sechestreze sau confiste inscrisuri, calculatoare, telefoane etc aflate in posesia avocatului, dupa cum parlamentarii avocati nu vor mai raspunde penal daca ascund infractiunile planificate, inclusiv de coruptie, de care au cunostinta in exercitarea profesiei. Mai simplu spus, infractorii, inclusiv politicienii-avocati corupti, pot depozita cate inscrisuri probatorii de coruptie doresc, si pot afla cate fapte de coruptie doresc. Nu raspund penal, in optica senatorului avocat Chelaru si a conducerii uniunii barourilor!", spune Predoiu, intr-o declaratie de presa difuzata marti, citata de Agerpres.

El subliniaza ca, potrivit DNA, aceste texte, daca vor fi promulgate, ar putea compromite dosarul pentru care DNA a cerut aviz pentru arestarea preventiva.

"Vom asista la o litanie pe altarul drepturilor omului si probabil la un pomelnic de precedente CEDO care ar sustine amendamentele, fara sa se sufle niciun cuvant despre distanta astronomica dintre nivelul de integritate din profesia de avocat si compatibilitatea cu acele standarde. Acest ''culcus'' legal pe care avocatii si l-au pregatit pentru corupti demonstreaza nevoia de reforma profunda a profesiei de avocat, nevoia unei legi cu adevarat revolutionare care sa puna bazele unei noi profesii de avocat, in care monopolul sa nu mai poate fi acoperis pentru lipsa de integritate, coruptie si deprofesionalizare", spune Predoiu.

Liberalul indica faptul ca, in Marea Britanie, nu exista un astfel de monopol si e unanim recunoscut ca nu exista standarde mai inalte de profesionalism si integritate in profesia de avocat.

"Nu vad de ce ar trebui sa fiu obligat sa fiu coleg de barou cu Ponta, Sova si Bostina, cand eu nu impartasesc nimic din valorile acestor ''avocati'' aparati de profesie. Nu vad de ce legea avocaturii trebuie sa ma oblige sa fiu coleg de barou cu astfel de "avocati". Nu vad de ce o lege a profesiei sa nu permita si stimuleze libertatea de a crea barouri pe specializari si standarde de integritate", arata Predoiu