Guvernul Ungariei intenționează să deschidă o acțiune în instanță împotriva lanțului austriac de supermarketuri Spar pentru „defăimare”, a anunțat marți la o conferință de presă șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters.

Supermarket SparFoto: Manfred Segerer / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

„Vor fi deschise procedurile în instanță împotriva Spar, presupunem că pentru defăimare”, a declarat Gergely Gulyas.

Anunțul său vine după ce în luna martie guvernul austriac și Spar au trimis scrisori Comisiei Europene în care afirmă că taxa specială introdusă în 2020 de guvernul de la Budapesta este discriminatorie față de retailerii străini din Ungaria și, prin urmare, încalcă legislația comunitară.

Comisia Europeană a anunțat pe 5 aprilie că analizează plângerile și că „va asigura un răspuns adecvat”.

Hans Reisch, CEO-ul Spar Austria, a notat în scrisorile datate pe 4, 11 și 20 martie că taxele plătite de retailerii străini din Ungaria au ajuns până la 4,5% din cifra de afaceri după introducerea taxei speciale.

„Retailerii străini, inclusiv Spar Ungaria (...) cad sub cea mai ridicată cotă a taxei speciale”, a subliniat Reisch în una din scrisorile obținute de agenția Reuters. Acesta a arătat de asemenea că retailerii ungari cu care Spar concurează sunt nevoiți să plătească o cotă a taxei de maximum 1%.

Reisch a acuzat de asemenea că retailerii străini din Ungaria sunt obligați practic să lucreze în pierdere deoarece marjele de profit din acest sector sunt mai mici de 4,5%.