Cum le luam banii inapoi

de D. Tapalaga     HotNews.ro


TJ Abernathy
Foto: Hotnews
In America sau Franta, confiscarea averilor functioneaza deja de ani buni, in timp ce in Romania lupta cu recuperarea banilor sau averilor rezultate din infractiuni abia incepe. Guvernul se pregateste sa puna pe picioare institutii specializate in sechestreare, administrare si confiscare. O serie de experti straini s-au intalnit cu jurnalisti si oficiali guvernamentali pentru a explica cum functioneaza institutii infiintate afara cu ani in urma. La Bucuresti se afla in aceste zile Thomas J. Abernathy, inspector principal adjunct in cadrul Diviziei de Masuri asiguratorii a United States Marshals Service (USMS).

Sistemul de justitie din Statele Unite functioneaza diferit de cel european iar institutiile de confiscare au fost gandite in urma cu 31 de ani pentru a demantela si descuraja crima organizata. In cadrul programului de confiscare a averilor din cadrul Departamentului de Justitie, nu se ocupa o singura institutie de confiscare. Intreg sistemul este gandit astfel tocmai pentru a nu lasa aceasta activitate in mana unei singure institutii. (vezi detalii aici)

De notat ca banii recuperati nu se topesc in cosul comun, la bugetul de stat, ci merg intr-un cont separat. Din acest cont separat, institutiile de aplicare a legii se autofinainteaza iar o mare parte din bani se intorc la victimele infractiunilor. Potrivit cifrelor oficiale pe 2014, United States Marshals Service a recuperat bunuri in valoare de 2, 2 miliarde de dolari, din care 1, 9 miliarde s-au intors la victimele infractiunilor iar 487 de milioane s-au dus la institutiile aplicare a legii. O parte din bani sau din bunurile confiscate sunt donate sectorului neguvernamental.

Rolul USMS este de a identifica bunurile care pot fi confiscate (conturi, case, masini, avioane, ambarcatiuni, bijuterii, actiuni, instrumente financiare, alte bunuri de valoare), de a decide care din ele merita sa fie consfiscate si de a le valorifica direct sau prin companii specializate. Decizia finala apartine justitiei. Acest proces de evaluare nu este realizat intern, ci prin contractarea unor servicii externe in functie de bunurile care urmeaza sa fie confiscate. De pilda, evaluarea unor case este realizata de companii imobiliare etc. Bunurile sunt scoase ulterior la licitatie.

In cazul prejudiciilor de sub 500.000 de dolari, bunurile pot fi confiscate si inainte de pronuntare unei sentinte definitive.  Seful USMS este  numit de presedintele SUA, insa potrivit lui Thomas J. abernathy independenta politica a institutiei nu este pusa in discutie.

In urma cu o luna, directorul agentiei pentru Gestionarea si Recuperarea Bunurilor Sechestrate si Confiscate (AGRASC) din Franta, Charles Duchaine , a explicat modul de functionare a modelului francez, functional din 2011. AGRASC functioneaza cu 26 de angajati iar seful ei sustine ca nu poseda autoturism de serviciu si nici nu are sofer, pentru ca agentia sa aiba o imagine ireprosabila pentru ca nimeni sa nu poata spune ca profita de pe urma confiscarilor.

Principala grija a inspectorilor francezi specializati in sechestrare si confiscare, la fel ca cea a americanilor, este sa-si selecteze  bunurile care pot fi valorificare rapid pentru a nu deveni gestionari unor bunuri greu de intretinut sau costisitoare.  Organism administrativ, agentia franceza functioneaza sub autoritatea ministerului justitiei si ministerului bugetului. Agentia raporteaza 87.000 de bunuri confiscate si peste 100 de milioane de euro varsate la buget.

La capitolul confiscari, Romania se afla cu cinci ani in urma Frantei si cu treizeci in urma Statelor Unite. ANAF incearca sa se disculpe pentru rata mica de recuperare a prejudiciilor (sub 10%) si se justifica public de ce nu poate recupera usor prejudiciile celor condamnati prin sentinta definitiva, aruncand vina pe birocratie, procese de partaj sau comunicarea tarizie a deciziilor judecatoresti. (vezi detalii aici)

Pe de alta parte, un judecator de la Inalta Curte a identificat si alte cauze imputebile chiar ANAF. Judecatoarea Camelia Bogdan a explicat, in urma cu o luna, ca identifiarea produselor rezultate din infractiuni se desfasoara anevoios din cauza lipsei de preocupare in ce priveste identificarea beneficiarului real, lipsa unui registru de cadastru centralizat si dificultati in obtinerea datelor bancare.

Ministerului Justitiei dispune in prezent de un departament specializat in identificarea si sechestrarea bunurilor in timpul anchetei penale, insa acesta nu are atributii in ce priveste confiscarea si valorificarea averilor rezultate din infractiuni. Aceasta sarcina revine in prezent ANAF, unde nu exista un departament specializat nici un cont separat pentru a putea urmari cu preicizie cat recupereaza fiscul de la cei condamnati definitiv. Apoi, nici destinatia acestor bani nu este clar directionata, ca in Statele Unite, ci intra la bugetul de stat. In consecinta, gradul de recuperare a banilor in Romania este foarte scazut.

Guvernul intentioneaza sa remedieze aceasta problema prin infiintarea unei Agentii specializate in sechestrare, administrare si confiscare.

Ministerul Justitiei a publicat pe site in data de 31 martie un proiect de lege privind infiintarea agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate. agentia urmeaza sa fie in subordinea Ministerului Justitei, sa aiba cel putin 35 de angajati. Va avea conducere bicefala, cu directorul general propus de ministrul Justitiei, si directorul general adjunct propus de Ministerul de Finante.

Agentia ar urma sa indeplineasca urmatoarele functii:
 • a) de facilitare a urmaririi si identificarii bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale
 • b) de valorificare, in cazurile prevazute de lege, a bunurilor indisponibilizate in cadrul procesului penal
 • c) de gestionare a sistemului informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni
 • d) de sprijinire, in conditiile legii, a organelor judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici in materia identificarii si administrarii bunurilor care pot face obiectul masurilor de indisponibilizare si confiscare in cadrul procesului penal. (vezi proiectul de lege in documentul atasat)
Confiscarea a devenit posibila in baza Directivei 42/ 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana. Directiva are termen de transpunere pana in octombrie 2016. Altfel spus Romania trebuie sa aiba pana la acea data institutiile specializate infiintate si operationale, responsabile fiind Ministerul Justitiei si Ministerul de Finante.

Directiva ofera justitiei instrumente noi, cum ar fi consfiscarea extinsa sau confiscarea de la terti. In baza acestei directive, confiscarea se poate realiza si cand NU exista hotarare definitiva de condamnare, de pilda in cazul in care suspectul se sustrage urmaririi penale (fuge de tara). Confiscarea extinsa se dispune atunci cand valoarea bunurilor detinute este disproportionata in raport cu veniturile reale.

Confiscarea de la terti (aplicata la noi in premiera in cazul Voiculescu) se dispune atunci cand bunurile au fost transferate catre terti pentru a fi protejate sau cand tertii ar fi trebuit sa stie ca bunurile provin din infractiuni. De notat ca, in sistemul romanesc, confiscarea nu este o pedeapsa, ci o sanctiune civila. Nici sechestru, nici confiscarea nu reprezinta o pedeapsa in materie penala.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12250 vizualizari

 • +27 (31 voturi)    
  ati omis un detaliu (Joi, 9 aprilie 2015, 10:38)

  codo [utilizator]

  Multumiri Monica Macovei pentru directiva. Daca e sa ne bazam pe vointa interna mai asteptam niste zeci de ani. Asa macar directiva e obligatorie din 2016.
  • -15 (17 voturi)    
   corect (Joi, 9 aprilie 2015, 14:00)

   ciocolata [utilizator] i-a raspuns lui codo

   si pt. a arata bunele intentii, mm sa fie prima careia i se va aplica legea pt. cei 300k lei fonduri ilegale de campanie plus amenda de 55k lei. hai monica!
   • +5 (7 voturi)    
    esti pe langa staniol (Joi, 9 aprilie 2015, 15:03)

    codo [utilizator] i-a raspuns lui ciocolata

    Tovarase, amesteci borcanele: aici vorbim despre confiscarea extinsa a averilor dobandite din infractiuni. Ce a hotarat AEP cum ca recupereaza doar de la MM doua treimi din suma globala recuperata de la TOTi candidatii (unul mai curat ca altul si cu saci mai transparenti de sponsorizari) spune multe despre ce colcaie la AEP. MM a atacat in instanta decizia si justitia va spune daca e normal sa iei banii de la micii sustinatori sau de la marii profitori care isi asteapta recompensa.
    P.S. vezi ca tocmai s-a apucat DNA si de registrele de campanie PNL.
  • +2 (4 voturi)    
   Scopul confiscării ... (Joi, 9 aprilie 2015, 15:26)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui codo

   ar trebui să fie recuperarea prejudiciului. Însă în România tuturor posibilităților, confiscarea a fost adesea folosită pentru ca ”organele” să-și arate mușchii: ”ai să vezi că pot să-ți iau tot ce ai”. Aveam o cunoștință care nici după 10 ani nu-și recuperase contravaloarea mărfii confiscate abuziv prin 1995, după ce câștigase toate acțiunile în instanță.

   La momentul de față, sub pretextul Voiculescu și alții, multă lume e entuziasmată de reglementări draconice, fără să se gândească că ele se vor aplica mult mai adesea omului de rând. În lipsa unui stat de drept și a unor funcționari de bună credință, legislația românească e folosită pentru oprimarea cetățenilor, nu pentru a face societatea să funcționeze normal.

   În țările civilizate menționate în articol, inclusiv funcționarii publici au spirit practic, ei confiscă ceea ce poate fi valorificat. În România, ANAF a confiscat tot ce-a apucat de la micii întreprinzători și are depozitele pline cu tot fel de articole pe care nu le cumpără nimeni. Dar le-au confiscat ca să-și arate mușchii, deși ele nu aveau valoare decât pentru firma care se ocupa de activitatea respectivă.
 • +15 (17 voturi)    
  CEL MAI IMPORTANT PUNCT: (Joi, 9 aprilie 2015, 10:46)

  pointless man [utilizator]

  „lipsa unui registru de cadastru centralizat”.

  Nu din punctul de vedere al recuperării banilor furați CI PE UN PLAN MULT MAI GENERAL.

  La cadastru se adună un munte de probleme privind PROPRIETATEA. După o oarecare liberalizare sub presiunea Uniunii Europene (înainte de aderare) povestea a recăzut în mîinile mafiei peceristo-securistice. În județul meu deja de cîțiva ani a fost schimbat șeful OCPI (profesionist, cel puțin în acte) cu un fost milițian analfabet, rău și imbecil (era să fie linșat în 1989). Pe vremea lui Năstase s-a promis digitalizarea completă astfel încît Cartea Funciară să poată fi accesată direct de către notari prin calculator. În mai mult de 10 de ani NU S-A ÎNTREPRINS NIMIC PALPABIL.

  Deși pare offtopic, comentariul meu atrage atenția asupra unui punct esențial în dezvoltarea unui stat de drept.

  Cel mai uimitor lucru ar fi incredibila orbire a actualilor profitori: dacă PROPRIETATEA nu este bătută în cuie, MÎINE un alt mafiot, mai nerușinat și mai ”potent”, le poate trage pămîntul de sub picioare, pur și simplu. Lor, sau urmașilor (de obicei mai blegi). Deci nexam 7 case tovarășu´ ANDREI Năstase.
  • +3 (5 voturi)    
   Buna dimineata, Pointless man! (Joi, 9 aprilie 2015, 11:14)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Daca tot am ajuns la OT:
   " MÎINE un alt mafiot, mai nerușinat și mai ”potent”, le poate trage pămîntul de sub picioare, pur și simplu"

   este o afirmatie ce pare LOGICA, insa este de fapt extrem de naiva!!!

   In primul rand, politicienii hoti nu isi pun problema asta, deoarece ei sunt convinsi ca sunt CEI MAI HOTI, ca mai jmecheri ca ei nu exista. Motto-ul "las' ca merge si asa!" are corolarul "nou NU ni se poate intampla nimic rau". Ei stiu bine ca "shit happnes", dar nu li se intampla niciodata LOR!
   In al doilea rand, majoritatea covarsitoare a escrocilor provine din oedesere, partid a carui deviza, zbierata pe strada la inceputul lui 1990, era "noi nu gandim!" Asa ca la ei NU exista conceptul ca maine altul ar putea sa ii fure din cele sapte case ale LUI.
   Cu "urmasii mai blegi" ai perfecta dreptate, doar ca tata Hrebenciuc sau Bombo nu s-au gandit la asta, ei au tot furat, cu certitudinea ca ceva=ceva tot ramane copiilor si nepotilor. Cadastul tot in haos va ramae, si in urmatorii zece ani!
   Cine sa iab interesul intr-un stat de drept?!
   Nu ne-a zis-o Ion Ilici inca de la inceput, ca doreste o democratie ORIGINALA?! O avem din plin!
   • +1 (3 voturi)    
    PĂI EXACT ASTA AM VRUT SĂ SPUN ! (Joi, 9 aprilie 2015, 12:17)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Pe de-o parte că, DE FAPT, SÎNT PROȘTI. Mai proști decît tătarii, care lăsau niscai intervale de ”refacere” între două jafuri din goana calului.

    Pe de alta, POATE că UNII (nu chiar atît de idioți) vor recepționa mesajul meu și vor începe să gîndească, dincolo șpaga de mîine.

    Dacă NIMENI dintre ei nu reușește să asimileze lecția, cred că ”naivul” nu sînt eu.
    • +1 (3 voturi)    
     apreciez mult optimismul! (Joi, 9 aprilie 2015, 12:49)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

     Chiar apreciez optimismul " POATE că UNII vor recepționa mesajul meu și vor începe să gîndească".
     Dar de ce in 25 d eani nu am vazut nici0un semn in acest sens?!
     Exemplul cu tatarii este foarte bun: nu trebuie sa ai doua dopctorate ca sa iti dai sema ca, daca dai pre des "iures" in Tarile Romana, pe momnet vei recolta mai mult, dar la anul nu vei mai gasi NIMIC, pentru ca populatia nu a avut timp sa refaca ...
     De ce politicienii Mileniului III jefuiesc mai aprig decat tatarii de acum cinci sute de ani!?
     • +1 (5 voturi)    
      DE CE (ÎN 25 DE ANI), ETC. ? (Joi, 9 aprilie 2015, 13:15)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Simplu: fiindcă ”inteligenții nației” ne plimbă pe la Păltiniș, Heidelberg, printre aforisme cioranieine și alte ”filosofii” de pășuniști sud-est europeni frustrați, în loc să lase scena liberă pentru cei care au ceva de spus (concret, practic).

      Cu lozinca (asumată pe față) NICI AȘA, NICI ALTMINTERI ne învîtim în cerc (PROFUND VICIOS).

      Dacă ”dăștepții” nației nu știu să puncteze și bat doar cîmpii, de unde ”putirință” la ”tătarii” noștri neaoși ?

      Non multa, sed multum.
   • -1 (1 vot)    
    ruznaci ? (Joi, 9 aprilie 2015, 22:02)

    tdr [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Ce sunt ruznacii ?N-am gasit in DEX .
 • +7 (11 voturi)    
  tara este neguvernata (Joi, 9 aprilie 2015, 11:16)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  palavra-mentu este o adunatura de neprofesionisti, needucati, urmasi ai celor cu origine sanatoasa
  uitati-va numai la fetele lor
  popa sarbu raspopitu de exemplu are picioare de cal si burta de poorc
  puie monta are comportament toparlanesc
  asta este situatia
  • -1 (3 voturi)    
   de acord, dar... (Joi, 9 aprilie 2015, 12:56)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   tara se guverneaza de catre guvern, nu de catre parlament...
   • +3 (5 voturi)    
    parlamentul e pe motocicleta (Joi, 9 aprilie 2015, 13:47)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    si face zgomot si fum..adica e toxic
    • 0 (0 voturi)    
     asta e adevarat (Vineri, 10 aprilie 2015, 11:09)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Da' cine a votat un asemenea parlament toxic si motociclistic? Nu poporul, contra unei sacose cu ilei si zahar?
   • +2 (4 voturi)    
    Asa e, parlamentu doar apara borfashii (Joi, 9 aprilie 2015, 16:49)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    si da legi mafiote...de furat pe bune se ocupa guvernu cu Marele Dofttore in frunte.
    • 0 (0 voturi)    
     esti sigur (Vineri, 10 aprilie 2015, 11:10)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Eu pe la DNA vad suficienti parlamentari care nu-s prin guvern. As zice ca de furat fura cam toti....
 • +2 (10 voturi)    
  LEGEA 18 de pe vremea lui Ceausescu !!! (Joi, 9 aprilie 2015, 11:20)

  andreesanu [utilizator]

  Legea 18 aplicata ad literam rezolva problema .
  De la cei din familie care nu justifica averea conform legii 18 !
  Din acte notariale facute de la data inceperii urmaririi penale sau a cercetarii infractiunii.
  • +6 (8 voturi)    
   FĂRĂ CEAUȘISME. (Joi, 9 aprilie 2015, 12:19)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Oricît de ”atrăgătoare” par. LEGEA nu se poate aplica pe fondul FĂRĂDELEGII.

   IAR COMUNISMUL ASTA A FOST - FĂRĂDELEGE CHIOARĂ.
  • +1 (3 voturi)    
   Tot americanii (Joi, 9 aprilie 2015, 16:36)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Esti pe aproape, dar nu chiar! Ce faceau comunistii cu legea 18 incalcau principiul dovedirii vinovatiei ... daca aveai bani pe care nu puteai sa ii justifici intrai la parnaie, erai vinovat automat de o fapta nedovedita.
   Americanii au un sistem asemanator si mai corect ... poti sa declari venituri si sa platesti taxe pt ele chiar daca nu le justifici. ... chiar daca vinzi droguri si nu ai fost prins, vei plati taxe pt acei bani.
   Vezi cazul lui Al Capone care a ajuns la puscarie pt ca a mintit in declaratia de impozit, nu pt crima sau contrabanda cu alcool.
 • +5 (7 voturi)    
  confiscare PONTA-VOICULESC (Joi, 9 aprilie 2015, 11:27)

  yura [utilizator]

  oare nu ati inteles ca PONTA &co. fac tot posibilul sa il scape de bulau pe Voiculesc si implicit VOICULESCU SA NU PLATEASCA NIMIC LA STAT CU TOATE CA A PAGUBIT ROMANIA DE CEL PUTIN 60.milioane DE EURO!!!!asa ca...PONTA SA NE SPUNA DE CE APARA MARII HOTI AI STATULUI ROMAN!!!!
 • +2 (6 voturi)    
  Cui sa-i iei banii inapoi? (Joi, 9 aprilie 2015, 11:32)

  sile [anonim]

  Legislatia actuala e buna, dar marile jafuri s-au comis pe vremea cand legea nu permitea confiscarea. Si in penal legea nu functioneaza retroactiv.
  O sa se mai confiste pe ici pe colo, dar nu uitati ca-s doar firimituri. Pe de alta parte, macar vom fi mai normali pe viitor, daca de trecut ne-am batut joc.
 • 0 (2 voturi)    
  SUGESTIE PT. GUVERN si DNA.IMPORTANT!! (Joi, 9 aprilie 2015, 11:39)

  I.Puscas [anonim]

  Guvernul sa promoveze o initiativa de modificare a Codului Penal, in sensul ca in cazul unor infractiuni de coruptie, cu un cuantum de la 10.000 de lei in sus, in afara recuperarii prejudiciului respectiv, instantele sa dispuna si confiscarea totala a averii celui condamnat.In mod cert, in 1-2 ani infractiunile de coruptie se vor reduce drastic, intrucat intr-o asemenea perspectiva cei amatori de acte de coruptie se vor gandi de mai multe ori inainte de a se angaja pe o asemenea cale!
  NU ezitati! Am mai avut in trecut asemenea reglementari , care au avut bune rezultate.
  • 0 (0 voturi)    
   chiar credeti ca sunt interesati sa (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:25)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui I.Puscas

   stopeze coruptia ? Ei ce rost ar mai avea pe acolo ? Trebuie sa-i presam/obligam sa legifereze restituirea prejudiciilor x2 , sau x3 daca nu confiscarea averilor(ca-si pot ascunde averile) !
 • -4 (6 voturi)    
  . (Joi, 9 aprilie 2015, 11:47)

  Marius Muntean [utilizator]

  Pai ce faci Dane?
  Nu scrii despre acuzatiile grave si de bun simt aduse de Basescu SRI-ului, DNA-ului si ICCJ ?
  Ne iei prin invaluire cu confiscarea averilor? Tu esti naiv sau infiltrat?
 • +3 (7 voturi)    
  O agenție care nu va face nimic. (Joi, 9 aprilie 2015, 13:32)

  vali47 [utilizator]

  Ponta se dovedește reprezentantul hoților.Ca să confiști ce a stabilit justiția trebuie un set de proceduri și să stabilești cine le aplică.Ponta face o agenție unde va mai angaja câți-va pupincuriști și care nu vor avea cadrul legislativ de acțiune.Și acum problema este procedura,cadrul legislativ.Nu înseamnă că Ponta ne minte cu nerușinare și câți-va amploiați din presă îi susțin hoțiile?Și când se va termina cu hoțiile,la ritmul de lucru al DNA ar trebui terminat în 2 ani,ce face agenția lui Ponta?Nici nu apucă să se înființeze că nu mai are ce lucra.De fapt Ponta trage de timp,găsește motive impertinente,pentru a-i proteja pe hoți și a nu le confisca averea.Este treaba statului și Ponta administraeză acum treburile statului.Și o face prost,vizibil în favoarea mafiei politico-economice.
  • 0 (2 voturi)    
   Ce face Ponta ? (Joi, 9 aprilie 2015, 22:06)

   tdr [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Stai sa vezi ce bine va fi daca vom avea din nou un guvern pdl ! Totul va functiona Zeiss !
 • +2 (8 voturi)    
  de fapt (Joi, 9 aprilie 2015, 14:22)

  Mazeta [utilizator]

  Este o smecherie. Intrebarea nu este „cum le luam banii?”, ci „ce facem cu banii luati inapoi?”.

  Smecheria consta in faptul ca banii confiscati de la mafiotii romani vor fi transferati mafiotilor straini cu o mica escala prin bugetul Romaniei. Justitie, cica.
 • +1 (3 voturi)    
  nu cred ca este nevoie de o noua institutie... (Joi, 9 aprilie 2015, 14:40)

  ..13 [utilizator]

  Este nevoie doar de vointa politica si de crearea unui mecanism de colaborare intre institiutiile statului...

  Vreau mai multa transparenta in selectarea celor care ar trebui sa fie primii pe lista!

  Vreau sa fie identificate transparent sumele mari din dosarele de coruptie - de acolo sa fie inceput rapid!

  Vreau se fie recuperarate rapid marile prejudicii!

  Nu mai vreau forme multe fara fond!

  SI nu cred ca cer prea mult sau ceea ce cer sa insemne un efort prea mare - financiar sau uman!
 • +3 (5 voturi)    
  de aceea americanii sunt unde sunt... (Joi, 9 aprilie 2015, 14:47)

  ..13 [utilizator]

  ..pentru ca organizeaza simplu si efectele se vad imediat...

  http://www.usmarshals.gov/duties/factsheets/asset_forfeiture.pdf

  in Ro - mai facem o comisie, mai dam o lege, mai asteptam niste norme, mai se creeaza o institutie si banii se recupereaza in alta viata, pe lumea cealalta. Cica speranta moare ultima. Oare asa este?
 • +3 (5 voturi)    
  "O parte din bani" (Joi, 9 aprilie 2015, 15:07)

  lucky luck [utilizator]

  "O parte din bani sau din bunurile confiscate sunt donate sectorului neguvernamental."
  Hé, hé, de aia America e America. La noi vor fi sifonati in gaurile negre ale radetilor patriei pt multumirea electorala.
 • 0 (2 voturi)    
  Le luam banii? (Joi, 9 aprilie 2015, 15:35)

  Un cititor [utilizator]

  Noi? , Care "noi", le luam banii? Unde ajung banii luati?
 • -1 (3 voturi)    
  Junta militară mai ne salvează. (Joi, 9 aprilie 2015, 17:33)

  General Maior [anonim]

  Poporul român este incompatibil cu dempcrația. Citiți cartea "Din psihologia poporului român" scrisă de Dumitru Draghicescu. Românii înțeleg numai de bici.
 • -1 (1 vot)    
  Sa-i punem pe condamnati sa dea inapoi ce au furat (Joi, 9 aprilie 2015, 20:49)

  Virgil G [anonim]

  Nu ar trebui ca cei condamnati definitiv sa dea ei insisi inapoi ce au furat, iar daca nu vor sau spun ca nu pot sa li se aplice suplimente mari de pedeapsa si numai dupa aceea sa intre in functiune noua agentie de recuperare? De ce sa alergam tot noi dupa ce au furat altii ? Sa vedem, le convine sa putrezeasca in puscarie daca nu vor sa restituie ceea ce au furat?
 • +1 (1 vot)    
  In Romabnia, daca vrei sa ingropi o (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:13)

  deval [utilizator]

  idee/actiune infiintezi o comisie (agentie) ! Va amintiti de directia de verificare a marilor averi anuntata de Boc in 2011, reorganizata de (infractorul chitoiu) care trebuia sa "identifice"marile averi si sa ia 16% (...) pe ce nu putea fi justificat.
  Directia asta nu trebuia sa se autosesizeze automat in oricare din cazurile gen valcu ? Ati auzit de vre-o actiune a lor in 4 ani de activitate ??!! Un fel de spalare legala a banilor -din care statul nici nu-si recupera cheltuielile de operare .....
  In 40 de judete plus 6 sectoare in Bucuresti, ANAF are o structura de recuperare (servicii de executare in fiecare unitate cu peste 3 pesoane) mai mare , deja specializata ! Problema e ca noi vorbim de recuperarea prejudiciilor din coruptie (baroni locali. politicieni) si de aici vin greturile ANAF , ca nu stiu cum sa le ia, fara sa le ia !!!
 • +1 (1 vot)    
  Degeaba.. (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:41)

  pop marius [anonim]

  unde ajung banii reintorsi ..la buget care este administrat tot de aceeasi coripti deci nu va mai facetzi iluzii cu salarii mai mari si scoli mai multe sau centre medicale.coruptia din romania va continua ei isi vor lua vile mai multe case mai multe din acelasi buget,si nu o sa vedeti nici o infrastructura de autostrazi in tara niciodata.mai bine lasa-ti comentariile aiurea
 • 0 (0 voturi)    
  Romanie plai cu dor ... io te fac io te omor ! (Vineri, 10 aprilie 2015, 20:16)

  Horea B. [anonim]

  La noi se va face asa, se numeste un sef de la partid care dupa ce ajunge acolo o sa ia spaga sa nu sechestreze sau sa preasechestreze ... e un deja vu ! E la fel ca-n memoriile lui Crainic, Petre pandrea, Gafencu, ... orice lucru facut in Romania este sortit esecului ! Pentru ca nimic nu se face cu buna credinta !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by