​În ultimele luni au fost mai multe zile în care praful de origine sahariană a ajuns și în România, acoperind mașinile cu un strat roșiatic. Miercuri dimineață a fost cel mai intens episod, iar efectele vor dispărea în câteva ore.

Praf saharian in BucurestiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„În după-amiaza zilei de miercuri masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară”, spune ANM.

Valul de praf saharian a afectat Grecia și o ceață galben-portocalie a ajuns în mai multe regiuni, inclusiv la Atena. În Grecia este cel mai grav astfel de episod din ultimii șase ani, dar țara fusese afectată de astfel de valuri și în martie și la final de aprilie.

Bucureștiul și zone extinse din România, afectate de praful roșiatic venit din Sahara

Praful saharian a ajuns și în Europa centrală și de nord în cele mai intense episoade.

Ce spunea o informare ANM emisă marți:

  • În perioada 23 aprilie, ora 09 - 24 aprilie, ora 13, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.
  • Această masă de aer va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.
  • În după-amiaza zilei de miercuri masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară.