Fanii au avut parte de 18 goluri în manșa tur din sferturile Champions League, iar marți vom afla primele echipe care se vor califica în semifinalele celei mai importante competiții europene. De la ora 22:00, Barcelona va încerca să-și apere avantajul obținut pe Parc des Princes (3-2 vs PSG), iar Borussia Dortmund va lupta pentru a întoarce rezultatul din Spania (1-2 vs Atletico Madrid).

UEFA Champions LeagueFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Cristiano Bergodi, ieșire nervoasă după dialogul cu un jurnalist: „Mă înveți fotbal pe mine?”

Barcelona vs PSG (de la ora 22:00)

  • LiveBLOG pe HotNews.ro și în direct pe Digisport 1, Orange Sport 1 şi Prima Sport 1.

Echipe probabile:

Barcelona: Ter Stegen; Koundé, Ronald Araújo, Cubarsí, João Cancelo; De Jong, Gündoğan, Pedri; Yamal, Lewandowski, Raphinha.

PSG: Donnarumma; Hakimi, Marquinhos, Hernández, Mendes; Zaïre-Emery, Vitinha, Ruiz; Dembélé, Mbappé, Barcola.

Ce au spus cei doi antrenori:

Xavi Hernandez (Barcelona): „Meciul de mâine (marți - n.r.) este despre fotbaliști, nu despre antrenori. Să sperăm că sunt inspirați, pentru că va depinde de ei. Montjuïc trebuie să fie o oală cu presiune, avem nevoie de fani. Vor fi momente dificile, momente în care Parisul ne va face să suferim. Nu este Camp Nou, dar să sperăm că va seamăna mult.

Raphinha a fost foarte important pentru noi în acest sezon, nu doar prin goluri și pase de gol, ci și din punct de vedere defensiv. El va fi un jucător cheie pentru noi mâine. Cum să motivez doi jucători ca Lamine și Cubarsí pentru acest meci? Ei pun mereu întrebări și sunt mereu implicați în tot ceea ce se întâmplă. Este o seară de Liga Campionilor. Nu au nevoie de nicio motivație suplimentară”.

Luis Enrique (PSG): „Fiecare jucător din echipa mea vrea să câștige. Parisul nu a reușit niciodată să se califice după ce a pierdut în prima etapă acasă, dar mâine va fi ziua în care vom reuși și ne vom califica. Suntem convinși că vom reuși să întoarcem situația. Acest al doilea meci este un pic diferit. Am avut timp să analizăm și să ne îmbunătățim prestația. Prima manșă a fost foarte competitivă. Rezultatul nu reflectă ceea ce am meritat.

Cădem, ne ridicăm. Despre asta este vorba în sportul de top. Un atlet trebuie să știe asta. Este greu, dar trebuie să accepți acest lucru. După două zile, jucătorii au fost bine la antrenament. Am reușit să ne pregătim bine strategia. Din nou, suntem pregătiți. Vrem să ne facem jocul nostru, cu presiune. Barça poate folosi mingi lungi către Lewandowski și ne poate pune sub presiune. Depinde de noi să ieșim și să ne creăm ocazii. Cred că meciul va fi asemănător, cu goluri de ambele părți”.

Idei principale înainte de partida de pe Stadionul Olimpic Montjuic

  • În manșa tur, Barcelona a câștigat cu 3-2 pe terenul lui PSG (Raphinha '37, '62, Christensen '77 / Dembele '48, Vitinha '51).
  • Partida de marți seara va fi arbitrată de Istvan Kovacs. Acesta va fi ajutat de asistenţii Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene. Al patrulea oficial va fi Horaţiu Feşnic, iar în camera VAR se vor afla Marco Fritz și Bastian Dankert (Germania).
  • Este al șaselea sezon de Champions League în care se întâlnesc PSG și Barcelona: 1994/95 (sferturi), 2012/13 (sferturi), 2014/15 (grupe și sferturi), 2016/17 (optimi), 2020/21 (optimi) și 2023/24 (sferturi).
  • Barcelona a câștigat 5 meciuri, PSG s-a impus de 4 ori, iar alte 4 partide s-au terminat fără o învingătoare.
  • FC Barcelona a câștigat ultima oară Champions League în sezonul 2014/15, când antrenor al catalanilor era Luis Enrique (acum la PSG).
  • În sezonul 2016/17, FC Barcelona a reușit celebra „La Remontada”, când a pierdut cu 4-0 în manșa tur din optimi, dar s-a impus cu 6-1 în retur.
  • Barcelona se poate lăuda cu 5 „urecheate” (a pierdut alte trei finale), în timp ce PSG se află încă în căutarea primului trofeu (cel mai aproape a fost în sezonul 2019/20, când a fost învinsă de Bayern Munchen în finală, scor 1-0).
  • În acest sezon de Champions League, PSG a terminat pe locul 2 în Grupa F: 2-0 (acasă) şi 1-1 (deplasare) cu Borussia Dortmund, 1-4 (d) şi 1-1 (a) cu Newcastle United, 3-0 (a) şi 1-2 (d) cu AC Milan. Campioana Franței a trecut în optimi de Real Sociedad, 2-0 (a) şi 2-1 (d).
  • De cealaltă parte, Barcelona a câştigat Grupa H: 5-0 (acasă) şi 2-3 (deplasare) cu Antwerp, 1-0 (d) şi 2-1 (a) cu Porto, 2-1 (a) şi 0-1 (d) cu Şahtior Doneţk. În optimi, catalanii au eliminat-o pe Napoli, 1-1 (d) şi 3-1 (a).
  • Înfrângerea suferită în manșa tur a fost prima pentru PSG după 27 de meciuri.
  • Barcelona este neînvinsă de 13 partide. Echipa lui Xavi a suferit ultima înfrângere pe 27 ianuarie: 3-5 vs Valencia.
  • PSG se află pe primul loc în Ligue 1 (10 puncte peste Brest, echipa de pe locul 2), iar Barcelona ocupă locul 2 în La Liga (8 puncte în spatele liderului Real Madrid).

Borussia Dortmund vs Atletico Madrid (de la ora 22:00)

  • LiveBLOG pe HotNews.ro și în direct pe Digisport 2, Orange Sport 3 şi Prima Sport 2.

Echipe probabile:

Borussia Dortmund: Kobel; Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen; Sabitzer, Can; Brandt, Malen, Adeyemi; Füllkrug

Atletico Madrid: Oblak; Molina, Witsel, Giménez, Hermoso, Azpilicueta; De Paúl, Koke, Llorente; Griezmann, Morata.

Ce au spus cei doi antrenori:

Edin Terzic (Borussia Dortmund): „Atletico ne-a forțat să facem greșeli săptămâna trecută. Dar mâine avem totul în mâinile noastre pentru a avansa în runda următoare. Știm că adversarii noștri sunt foarte experimentați. Mâine vrem să ne descurcăm mai bine de la început.

Când joci împotriva lui Atletico, greșelile individuale sunt pedepsite imediat. Știm ce nu trebuie să ni se întâmple mâine. Dar reacția la ele este mult mai importantă. Suntem pregătiți să corectăm greșelile”.

Diego Simeone (Atletico Madrid): „Echipa lucrează foarte bine, rezultatele recente ne-au permis să creștem și suntem concentrați pe manșa retur. Văd în ce formă sunt jucătorii mei. Vor face un joc bun și va fi o seară demnă de Champions League.

Întâlnim o echipă care este foarte puternică acasă. Vor începe cu mult ritm, așa că trebuie să ne menținem forma noastră recentă. Întâlnim o echipă care va merge până la capăt, care este o amenințare la fazele fixe. O echipă a lui Dortmund cu talent pe aripi, dar și la mijloc”.

Idei principale înainte de partida de pe Westfalenstadion

  • În manșa tur, Atletico Madrid s-a impus acasă cu 2-1 (De Paul '4, Lino '32 / Haller '81).
  • Este al treilea sezon de Champions League în care se întâlnesc cele două echipe (precedentele dueluri au avut loc în faza grupelor).
  • În 1996/97, Borrusia a câștigat cu 1-0 la Madrid, iar Atletico s-a impus cu 2-1 la Dortmund. Gruparea germană a obținut în acel sezon singura „urecheată” din palmares (a mai jucat finala în sezonul 2012/13, pierdută cu 2-1 în fața rivalei Bayern Munchen).
  • În sezonul 2018/19, ambele formații s-au impus pe teren propriu: Borussia a câștigat cu 4-0, iar Atletico cu 2-0.
  • În acest sezon, ambele echipe au câștigat grupele din care au făcut parte: Atletico a obținut 14 puncte într-o grupă cu Lazio, Feyenoord și Celtic (în optimi a trecut de Inter după loviturile de departajare), iar Borussia a acumulat 11 puncte și le-a depășit pe PSG, AC Milan și Newcastle (în optimi a eliminat-o cu 3-1 la general pe PSV).
  • Atletico Madrid a jucat de trei ori în finala celei mai importante competiții europene, dar a pierdut de fiecare dată: 1973/74 (0-4 în rejucarea cu Bayern Munchen, după 1-1), 2013/14 (1-4 vs Real Madrid) și 2015/16 (1-1 și 3-5 vs Real Madrid, după penalty-uri).
  • Ambele echipe au probleme în campionatele interne: Atletico se află pe locul 4 în La Liga, iar Borussia ocupă locul 5 în Bundesliga.