Curtea de Apel Bucuresti a intors decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) care stabilise ca CNADNR sa evalueze din nou ofertele depuse in cadrul licitatiei pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate al autostrazii A1 Sibiu - Pitesti - document necesar pentru demararea constructiilor in viitor. Decizia justitiei este definitiva, iar asta inseamna ca CNADNR poate semna contractul cu asocierea Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala Bucuresti ¬ Tecnic Consulting Engineering Romania SRL ce castigase licitatia initial. De mentionat ca firma Tecnic Consulting Engineering este proiectantul autostrazii Orastie - Sibiu Lot 3, acolo unde au fost si sunt in continuare mari probleme de stabilitate si cu alunecari de teren.

Cand se va face autostrada Sibiu-Pitesti?Foto: Hotnews

Curtea de Apel a decis joi sa accepte recursul declarat de CNADNR si sa modifice o decizie a CNSC din luna aprilie prin care autoritatea statului era obligata la reevaluarea ofertelor in cadrul licitatiei pentru Revizuirea Studiului de fezabilitate al autostrazii A2 Sibiu - Pitesti. In cadrul acelei proceduri, CNADNR a atribuit contractul catre Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala Bucuresti - Tecnic Consulting Engineering Romania SRL in luna februarie, insa la CNSC a fost depusa o contestatie de catre firma Romair Consulting, firma ce s-a aflat pe primul loc din punct de vedere al ofertei financiare.

Acum, dupa decizia Curtii de Apel, CNADNR poate semna contractul cu castigatorul initial al licitatiei, Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala Bucuresti - Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.

"Solicitam CNADNR semnarea de urgenta a contractului si plata avansului catre asocierea cistigatoare astfel incit sezonul de lucru 2015 sa nu fie pierdut", transmite Asociatia Pro Infrastructura.

Una dintre firmele care vor realiza SF-ul pentru Sibiu - Pitesti a proiectat lotul 3 din Orastie - Sibiu unde asfaltul o ia la vale

De mentionat ca firma Tecnic Consulting Engineering Romania SRL, parte din asocierea care se va ocupa de revizuirea SF-ului pe Sibiu - Pitesti, este unul din proiectantii autostrazii Sibiu - Orastie Lot 3, tronson de autostrada afectat de probleme si unde asfaltul a luat-o la vale pe anumite portiuni.

Mai exact, firma a facut parte dintr-o asociere cu S.I.N.A Societa Iniziative Nazionali Autostradali S.p.A. si a proiectat Lotul 3 din autostrada Sibiu - Orastie, tronson puternic afectat de aluencari de teren si probleme de stabilitate si unde, pe langa debleul imens de la Aciliu care a despicat un intreg deal, au aparut fisuri mari in asfalt pe care constructorul inca se chinuie sa le repare. Detalii aici.

Ce prevede revizuirea SF-ului si cat va dura

Studiul de fezabilitate este necesar pentru ca lcurarile la autostrada Sibiu - Pitesti sa fie scoase la licitatie. Studiul de Fezabilitate va documenta in detaliu toate aspectele autostrazii care va lega actuala varianta de ocolire a Municipiului Sibiu cu actuala varianta de ocolire a Municipiului Pitesti. Lungimea proiectului este de aproximativ 120 km.

Practic, autostrada Sibiu - Pitesti este singura bucata lipsa din mult-cunoscutul Coridor pan-european IV, cel care ar urma sa lege Aradul si granita de vest cu Bucurestiul si orasul-port Constanta. Toate celealte loturi de pe traseu fie au fost finalizate, fie sunt in lucru in prezent.

Potrivit CNADNR, durata contractului este de 17 luni, iar principalele activitati ce urmeaza a fi realizate in cadrul Studiului de Fezabilitate sunt:

ᅢ Studiul de trafic;

ᅢ Studiul privind alternative de traseu;

ᅢ Investigatii de teren (studii hidrologice; geotehnice; topografice; arheologice; pedologice);

ᅢ Activitati de proiectare (drum, noduri rutiere; poduri; pasaje; viaducte; consolidari; tuneluri; siguranta circulatiei, utilitati);

ᅢ Evaluarea impactului asupra mediului;

ᅢ Analiza cost-beneficiu si modelul financiar;

ᅢ Pregatirea documentatiei de atribuire pentru viitoarele contracte de lucrari.

Contractul este impartit in 5 sectiuni conform Caietului de Sarcini, mai aminteste Compania de Autostrazi. Pentru Sectiunea Sibiu - Boita (Lotul 1) si Curtea de Arges - Pitesti (Lotul 5), Studiul de Fezabilitate trebuie realizat in maximum 5 luni. Pentru celelalte Sectiuni, Studiul de Fezabilitate trebuie realizat in maximum 12 luni.

Restul de 5 luni reprezinta o perioada de asistenta pentru beneficiar, potrivit unui raspuns al CNADNR catre HotNews.ro

Citeste si: