¬Premierul Victor Ponta trebuie sa introduca problema autostrazii Sibiu - Orastie Lotul 3, acolo unde alunecarile de teren au afectat mai multe zone din autostrada, pe ordinea de zi a sedintei de guvern de marti, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Nazare, deputat liberal si fost ministru al Transporturilor. Nazare sustine ca sunt patru locuri unde corpul autostrazii s-ar fi miscat si unde ar exista fisuri de peste 10 cm si crede ca solutia este inchiderea partiala sau chiar totala a autostrazii pana la remedierea problemelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Victor Ponta trebuie sa introduca pe ordinea de zi a sedintei de guvern de maine situatia Lotului 3 din autostrada Orastie-Sibiu unde corpul autostrazii s-a miscat. Trebuie sa spuna cine plateste remediile si cine este responsabil pentru situatie", a declarat pentru HotNews.ro, deputatul liberal Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor.

Aflat in vizita pe lotul de autostrada in cauza, Nazare sustine ca sunt patru locuri unde corpul autostrazii s-ar fi miscat si unde ar exista fisuri de peste 10 cm. "Nu se asigura rigorile normale de circulatie. Oricand poate avea loc un accident, oricand se pot pierde vieti", sustine Nazare.

Potrivit acestuia, autostrada Orastie - Sibiu Lot 3 ar trebui inchisa ori partial, ori total pana cand se asigura o solutie durabila.

"Exista un risc iminent de pierderi de vieti daca nu se intervine de urgenta si nu se gaseste o solutie durabila. Autostrada a fost deschisa fara a fi stabilizata. Ea trebuie decopertata, restabilizata dupa care reasfaltata din nou. Acum, pana si indicatorul de viaduct Aciliu era stramb. Toate indicatoarele de pe lot sunt strambe. Sunt 40 de milioane de euro cheltuiti in plus fata de proiect", a mai spus Nazare.

UPDATE 18:15

"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania informeza ca pana la aceasta data, CNADNR SA a platit in cadrul contractului "Proiectare si executie autostrada Orastie - Sibiu, lot 3: km 43+855 - km 65+965, suma de 567,633,087.42 lei, fara TVA si fara actualizarea de pret, din valoarea de contract acceptata de 604.791.600,00 lei fara TVA.

Astfel, afirmatia dlui Alexandru Nazare conform careia "Sunt 40 de milioane de euro cheltuiti in plus fata de proiect", aparuta pe Hotnews astazi, 27.07.2015, este total eronata.

De asemenea, mentionam ca nu au fost incheiate acte aditionale care sa modifice valoarea de contract acceptata"

Lotul 3 al autostrazii A1 Orastie - Sibiu este poate cel mai problematic santier de autostrada de pana acum, macinat de proleme de constructie, alunecari de teren, intarzieri, litigii.

Tronsonul de 22 de km care a costat peste 600 de milioane de lei a fost inaugurat, intamplator sau nu, pe 14 noiembrie 2014, chiar cu doua zile inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale in care premierul Ponta candida din pole-position.