Instalarea separatoarelor mediane scade riscul accidentelor rutiere cu pana la 60%, avertizeaza Asociatia Pro Infrastructura, care ii cere oficial Ministerului Transporturilor sa introduca parapete pe toate drumurile nationale cu 2 benzi pe sens. Solicitarea vine la o zi dupa ce 5 persoane si-au pierdut viata intr-un accident produs pe DN39 Constanta-Mangalia.

Asociatia Pro Infrastructura anunta, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca a transmis catre Ministerul Transporturilor si catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) o solicitare de a instala separatoare mediane pe toate drumurile nationale cu 2 benzi pe sens, pentru prevenirea coliziunilor frontale.

"In urma tragediei de ieri, 2 august, cind pe DN39 Constanta-Mangalia a avut loc un accident frontal soldat cu pierderea a 5 vieti, Asociatia Pro Infrastructura doreste sa traga un semnal de alarma privind pericolul asupra sigurantei circulatiei reprezentat de absenta parapetelor mediane pe drumurile nationale cu 2 benzi de circulatie pe sens", se arata in solicitarea pusa la dispozitia HotNews.ro.

Asociatia sustine ca "studii stiintifice au aratat ca dublarea unui drum national duce la reducerea accidentelor cu numai 20%, respectiv ca riscul coliziunilor frontale se reduce relativ minor. Pe de alta parte, instalarea barierei mediane scade riscul accidentelor cu pina la 60%".

"Cunoastem ca CNADNR are in curs un program de instalare de parapete New Jersey pe anumite segmente de drum national si ca s-a invocat lipsa banilor ca explicatie pentru amploarea redusa a acestui program, existind chiar si un caz pe DN1 unde montarea parapetelor s-a realizat pe cheltuiala unei societati private", se arata in solicitare.

Pro Infrastructura atrage atentia ca, "in conditiile in care tocmai s-au luat 1,3 miliarde de lei de la Ministerul Transporturilor la rectificarea bugetara sub pretextul incapacitatii de a-i cheltui pe proiecte, nu se poate invoca lipsa finantarii. Solicitam un program serios cu finantare adecvata pentru montarea de parapete mediane pe toate sectoarele de drum national 2x2".

Descarca de aici solicitarea integrala transmisa de Asociatia Pro Infrastructura catre Ministerul Transporturilor si CNADNR:

Solicitarea Asociatiei Pro Infrastructura catre Ministerul Transporturilor de a instala separatoare pe Drum...