​​Exclusiv HotNews.ro

FOTO Cum a fost schimbat proiectul Soselei de Centura Sud a Capitalei: Giratorii suspendate si intersectii pe trei niveluri

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Nod rutier denivelat cu giratoriu in Cehia
Foto: Wikimedia Commons
Proiectul Soselei de Centura Sud a Bucurestiului a fost schimbat de catre Compania de Autostrazi si consultantul Luca Way care se ocupa de revizuirea Studiului de Fezabilitate, iar toate intersectiile au fost regandite sa elimine conflictele de trafic, dupa ce HotNews.ro a scris in mai ca vechiul SF prevedea intersectii capcana, cu viraj la stanga peste traficul din sens opus. Acum, toate marile intersectii au fost redesenate cu pasaje sub si supraterane, unele pe trei niveluri si chiar si cu sensuri giratorii suspendate. Vezi in articol cum vor arata noile intersectii in planurile obtinute de HotNews.ro de la CNADNR.

In cadrul MasterPlanului general de Transport, recent acceptat de Comisia Europeana, modernizarea Centurii de Sud este pe primul loc ca prioritate la categoria "Drumuri Expres". Proiectul este estimat la circa 176 milioane de euro si este planificat spre implementare in anii 2016 - 2017.

In luna martie, Compania de Autostrazi (CNADNR) a acordat firmei Luca Way SRL un contract de circa 66.000 de euro pentru a completa vechiul Studiu de Fezabilitate din 2007 si a pregati proiectul pentru licitarea constructiei.

Asa cum HotNews.ro a scris in luna mai, Studiul de Fezabilitate din 2007 prevedea ca toate intersectiile Centurii Sud sa fie la nivel, cu viraje la stanga peste fluxurile de trafic, intersectii la fel de periculoase precum cele de pe Centura Nord de la Tunari sau Stefanesti. Mai mult, Caietul de Sarcini nu prevedea clar ca aceste solutii sa fie regandite si intersectiile reproiectate.

Dupa aparitia subiectului in spatiul public, autoritatile de la drumuri si consultantul angajat sa revizuiasca SF-ul au lucrat la reproiectarea tuturor intersectiile astfel incat relatiile de trafic sa nu se intersecteze.


Centura Sud: 4 benzi, separator de sens pe toata lungimea, intersectii denivelate


In urma cu zece zile, CNADNR anunta ca SF-ul va fi terminat in luna septembrie, iar directorul sau explica ca noul SF revizuit va contine noi intersectii denivelate care elimina conflictele ed trafic.

"Largirea la 4 benzi a Centurii de Sud a Bucurestiului este foarte importanta pentru asigurarea accesibilitatii traficului din DN 4, DN 5, DN 6 si drumurile judetene care converg catre A1 si A2. In acest sens, in noul SF sunt prevazute, atat 4 benzi, cat si separatoare de sens pe toata lungimea si mai ales denivelarea si sistematizarea prin solutii moderne a tuturor intersectiilor cu drumurile principale. Practic pe Centura de Sud toate relatiile stanga se vor realiza prin viraj dreapta denivelat sau in sens giratoriu. Aceste solutii, discutate si dezbatute, atat cu specialisti, cat si cu societatea civila, propuse de catre proiectanti, vor determina cresterea fluentei traficului si a sigurantei circulatiei, reducand substantial timpii de parcurs", a declarat Narcis Stefan Neaga, Directorul General al CNADNR.

HotNews.ro a obtinut de la CNADNR cum arata planurile tuturor intersectiilor Soselei de Centura Sud, redesenate pe mai multe niveluri.

Unde au fost regandite intersectiile pe Soseaua de Centura Sud:


---

DN6

Intersectia cu DN6 spre Alexandria a fost regandita pe trei niveluri, cu Soseaua de centura (4 benzi) trecand pe sub DN6 prin pasaj subteran. La nivel va fi amenajat un sens giratoriu alungi pentru soferii care vor sa isi faca relatiile de trafic cu DN6, iar drumul national spre Alexandria va supratraversa intersectia pe un pasaj superior.


----


DC 18 - Magurele

La Magurele, la intersectia cu Soseaua Magurele (DC 18), intersectia a fost redesenata tot pe trei niveluri. Soseaua de Centura va trece prin pasaj subteran (nivel -1), in timp ce la nivel (0) se va organiza un sens giratoriu alungit pentru soferii care isi fac relatiile de trafic cu drumul spre Magurele care supratraverseaza intersectia pe pasajul deja existent.
----


DN5 - Jilava

La Jilava, intersectia cu DN5 spre Giurgiu a fost regandita tot pe trei niveluri: DN5 trece (ca si pana acum) prin pasajul subteran (nivel -1), in timp ce soseaua de centura cu 4 benzi va trece pe deasupra pe un pasaj suprateran (nivel +1). La nivelul 0 vor fi amenajate doua sensuri giratorii


----

DJ 401 Berceni

La intersectia cu DJ 401 spre satul Berceni, Soseaua de Centura trece la nivel, in timp ce pe deasupra va fi construit un sens giratoriu suspendat asemanator cu proiectul de la Domnesti. DJ 401 va trece, practic, pe deasupra centurii prin giratia suspendata.-----


DN4

La intersectia cu DN4 spre Oltenita, Soseaua de Centura va trece la nivel pe sub un sens giratoriu suspendat pe care se va muta actualul DN4. Soferii care vor veni de pe DN 4 vor avea rampe de coborare de pe giratoriul suspendat catre toate directiile Soselei de Centura.----

DC 13 - Leordeni

La intersectia de la Leordeni (DC 13), actuala intersectie va fi modificata in sensul in care va fi permis doar virajul la dreapta a celor care vin pe Soseaua de Centura dinspre A2. Pentru cei care vin pe Centura dinspre DN4/DN5, accesul la stanga spre Leordeni se va face cu un viraj la dreapta pe un nou pasaj ce va supratraversa Soseaua de Centura si se va uni cu Strada Fortului din localitate.


----

DJ 301A Glina

In zona Glina, intersectia cu DJ 301A se va face printr-un nod tip "trompeta"cu un pasaj suprateran peste Soseaua de Centura:

----

Intersectia cu Splaiul Unirii

In zona Splaiului Unirii, traseul actualei Sosele de Centura va fi modificat si mutat mai spre est, cu un pod peste raul Dambovita. Un nod tip "trompeta"cu pasaj suprateran va fi amenajat putin mai la nord, in timp ce la actuala intersectie a Centurii cu Soseaua Libertatii (Catelu) se va amenaja un sens giratoriu pentru ca soferii sa-si faca relatiile de trafic. Capatul Splaiului Unirii va fi modificat si el, soferii care vin de pe el putand face doar stanga spre sensul giratoriu mentionat.

---

Sensurile giratorii la nivel

Pe langa aceste intersectii denivelate, pe traseul celor 35 de km ai Soselei de Centura Sud vor fi amenajate si doua sensuri giratorii cu raza mare direct la nivel cu Centura la intersectii cu drumuri mici si cu trafic redus.

Un astfel de sens giratoriu cu raza mare va fi amenajat in zona Varteju, la intersectia cu DC 20 si Gara Varteju.


Al doilea astfel de sens giratoriu va fi amenajat in apropierea intersectiei cu DN5, la intersectia cu Strada Garii Jilava si drumul care duce spre Penitenciar.Pe langa intersectiile enumerate mai sus, pe traseul Centurii Sud mai exista, ca proiect separat deja scos la licitatie, un nod rutier prin sens giratoriu suspendat la Domnesti (intersectia cu DJ 602).

In plus, proiectul Centurii de Sud mai prevede si un sens giratoriu in apropiere de autostrada A1 Bucuresti - Pitesti care va "lucra" la pachet cu inca un sens giratoriu deja in curs de realizare in cadrul contractului de reabilitare a Centurii de Nord intre DN7 si A1. Cele doua sensuri giratorii, la distanta mica unele de celelalte vor permite vehiculelor care vin de pe autostrada sa isi faca relatiile de trafic pe directiile asigurate de Centura si vor reprezenta si un punct de intoarcere pentru soferi.

In luna mai, HotNews.ro scria despre intersectiile-capcane din proiectul Centurii Sud, daca acestea vor ramane in documentele oficiale asa cum au fost ele proiectate in Studiul de Fezabilitate din 2007, cu viraje periculoase la stanga care taie fluxul de trafic.

Problema virajelor la stanga, intersectiile mortii de pe centura Nord si noile masuri disperate de a le remedia

Masini pe centura Nord care asteapta sa "taie" traficul cu virajul la stanga
Foto: Hotnews
Pana in prezent, din cei aproape 75 de kilometri ai soselei de Centura Bucuresti, doar 20 de km au fost modernizati si largiti la patru benzi. Este vorba de portiunea dintre Chitila (DN7) si Voluntari (DN2), finalizata inca din 2010.

Cu toate acestea, sectorul modernizat a fost lasat in continuare cu mai multe puncte nevralgice la care fie inca nu s-au terminat lucrarile, fie au fost "rezolvate" cu intersectii periculoase in care multe persoane si-au pierdut deja viata.

Despre aceste puncte critice si HotNews.ro si alte publicatii au scris de mai multe ori si au atras atentia asupra problemelor, insa nici la peste patru ani de la deschiderea circulatiei zonele fierbinti tot nu au fost rezolvate.

Astfel, desi cei 20 de kilometri au fost modernizati si, pe o buna bucata, au fost adusi "la standard de autostrada", asa cum se intreceau oficialii sa spuna prin 2010, doua intersectii importante au ramas la nivel si au devenit adevarate capcane mortale.

Aceste intersectii "mortale" sunt in dreptul localitatilor Tunari si Stefanesti, acolo unde centura largita la cate patru benzi si cu separatoare de sens din beton se intersecteaza cu drumurile de acces catre localitatile amintite.

In dreptul acestor intersectii s-a optat pentru realizarea pe un sens al centurii a unor benzi de facut stanga spre Tunari sau Stefanesti. Practic, cei care vin dinspre zona Otopeni pe centura si vor sa o ia spre Tunari sau Stefanesti nu au alta optiune decat sa "taie" traficul de pe celalalt sens al centurii. Totul - pe un sector de drum unde vitezele practicate sunt destul de mari.

Dupa mai multe accidente grave in aceste zone, autoritatile au decis sa ia masuri si, intr-o prima instanta, in 2014, intersectia de la Stefanesti a fost reconfigurata cu un nou sens giratoriu pe Soseaua de Centura.

"Realizarea intersectiei DN Centura Bucuresti cu drumul judetean DJ 200 spre Stefanesti a fost realizata pe baza unui proiect avizat de CNADNR SA si Politia Rutiera. Valoarea estimata a lucrarilor este de 1.351.640 lei", a transmis CNADNR la solicitarea HotNews.ro.

Intersectia mortala de la Tunari, nerezolvata nici pana acum. Se doreste amenajarea unui giratoriu in 2015


Intersectia de la Tunari
Foto: Hotnews
Dupa ce aceasta intersectie a fost "rezolvata" in 2014, autoritatile isi indreapta acum atentia sprea cealalta intersectie dinspre Tunari.

"Lucrarile la intersectia DN Centura Bucuresti cu drumul judetean DJ 200B (n.r. Spre Tunari)  se vor realiza in cursul anului 2015. Pentru achizitia acestor lucrari se va organiza o procedura de achizitie publica", mai arata CNADNR in februarie. Pana in prezent insa nu s-a lansat nici o astfel de achzitie publica pentru amenajarea unui giratoriu pe centura la Tunari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37987 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  asa fratilor, arata a oras (Joi, 20 august 2015, 14:32)

  tecumseh [utilizator]

  daca tot bagati jdemilioane acolo macar faceti ceva intr-adevar util.
  • +2 (4 voturi)    
   Originalele sunt în UK, nu în Cehia (Joi, 20 august 2015, 17:15)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui tecumseh

   ”Mama sensurilor giratorii” se află în UK, aici s-au născut ele și au atins maxima dezvoltare. Și există într-adevăr giratorii cu diametre de peste 100 de metri, în intersecții cu 3 și uneori chiar 4 nivele.

   Un sens giratoriu bine proiectat, cu un diametru de 100-150 de metri, poate stoca sute de vehicule aflate în procesul de selectare a direcției de mers și poate avea și 4-5 semafoare pe circumferința lui. Plus că permite întoarcerea pe sensul invers de mers, ceea ce o intersecție normală nu permite.

   De multe ori, într-un astfel de sens giratoriu deversează câte 5-6 șosele, nu doar 3-4. Cele două direcții principale sunt denivelate atât între ele, cât și față de sensul giratoriu, iar acesta asigură accesul ”democratic” din orice direcție spre orice direcție. Chiar și atunci când unele dintre ele sunt drumuri secundare.
   • +2 (2 voturi)    
    daca tot vb de sensuri giratorii in UK (Joi, 20 august 2015, 17:55)

    Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    https://othmarstrombone.files.wordpress.com/2014/11/rotatoriamagica.jpg - si da, ai dreptate, fluidizeaza foarte mult traficul (bine, si soferii sunt destul de civilizati si respecta marcajele)
    • +2 (2 voturi)    
     Acela e bun să sperie lumea :) (Joi, 20 august 2015, 22:12)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

     Eu vorbeam de unul serios, cum e cel de la intersecția dintre A50 și A38, la sud-vest de Derby și la nord-vest de Burton-on-Trent:

     https://www.google.co.uk/maps/@52.8654766,-1.5654279,543m/data=!3m1!1e3
 • +8 (10 voturi)    
  Gandim, regandim... (Joi, 20 august 2015, 14:33)

  Marian G. [utilizator]

  Dar cand incepem sa le facem? Si cand le terminam? Si la ce costuri? Hai sa vedem lucrari, ca pe planuri s-au tot aruncat bani de ani de zile!
 • +6 (10 voturi)    
  macar sunt desenate frumos (Joi, 20 august 2015, 14:38)

  Hans Metter [utilizator]

  ce conteaza ca in practica nu o sa le vedem niciodata...
 • +5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 august 2015, 14:43)

  [anonim]

  • +7 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 august 2015, 14:48)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +7 (9 voturi)    
  Giratoriu supendat (Joi, 20 august 2015, 15:01)

  Rali [utilizator]

  E unul in constructie langa Ploiesti, se chinuie sa-l faca de vreo 3 ani.
  Cu atatea giratorii suspendate o sa termine centura asta in 2030 ca am vazut ca in Romania constructorii lucreaza in general schimbul 1.
  • +3 (3 voturi)    
   nu e singura giratie suspendata, ramasa "in aer" (Joi, 20 august 2015, 15:30)

   offside [utilizator] i-a raspuns lui Rali

   Nu uitati de intersectia suspendata de pe Centura Constanta, lasata balta din 2013.
 • +13 (13 voturi)    
  Prostului tichie de margaritar ii lipseste (Joi, 20 august 2015, 15:25)

  Yeke-Yeke [utilizator]

  Hai sa-mi bag... De 25 de ani nu suntem in stare sa facem 2 benzi pe sens pe rahatul ala de sosea de centura, dar acum desenam sensuri giratorii suspendate, auzi, ca-n Dubai. Ce vreti sa aratati, ca stiti sa desenati? Evident, cu cat studiul de fezabilitate e mai complex, cu atat factura e mai mare, deci pentru acele pasaje suspendate mai platim niste zeci de milioane de euro si ramanem cu desenele... pe hartie. Dupa vreo 2 ani expira studiul de fezabilitate si mai dam 10 milioane de euro sa-l refacem. Si tot asa ca oricum nu vom fi in stare sa construim asa ceva nici in 50 de ani de acum incolo.
  Hai basti!
  • +1 (1 vot)    
   copii copiilor nostri (Joi, 20 august 2015, 17:31)

   _deci [utilizator] i-a raspuns lui Yeke-Yeke

   ...poate...vor vedea macar doua benzi pe sens si niste saracii de sensuri giratorii absolut banale, acolo.
   Intre timp poate fi vazut Oprescu si alti imbecili asemena bagand bani in buzunar. SI cam atat.
  • +2 (2 voturi)    
   ? (Joi, 20 august 2015, 18:12)

   Bakerman [utilizator] i-a raspuns lui Yeke-Yeke

   nu inteleg un lucru: de ce expira studiile de fezabilitate?
   • +4 (4 voturi)    
    Cum de ce? (Joi, 20 august 2015, 19:29)

    a-politic [utilizator] i-a raspuns lui Bakerman

    ...pentru ca pana ajungem sa construim efectiv ceva se schimba relieful.
 • +3 (3 voturi)    
  Sci-Fi (Joi, 20 august 2015, 17:13)

  a-politic [utilizator]

  Iar am angajat scenaristii de la Star Trek sa ne faca un plan. Iar platim ca la Hollywood si ne uitam ca prostii la cinematograf la poze colorate. Stati linistiti, se face.
 • +2 (2 voturi)    
  le aveti cu desenul, dar cu drumurile ? pe cind? (Joi, 20 august 2015, 17:42)

  linarel [utilizator]

  ca nu circulam pe hirtie, mama ei de sosea .

  Macar spuneti-ne!, va dam afara si ne apucam noi soferii de facut drumuri. Incompetentilor.
  • 0 (0 voturi)    
   centura (Miercuri, 9 septembrie 2015, 14:35)

   agentul005 [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   Tocmai plecasem din comunca berceni centru de dimineata pe la 8.10 cu gandul de a ajunge la servici la 9. Ei, la 9 eram la metrou Berceni , pentru cunoscatori!!
   deci , nimeni nu face nimic, nici ei dar nici noi, doar simple pareri
   Fratilor ati fost la Sofia?Centura lor are si tunel entru cine nu stie!!!
   Compar cu Sofia ca nu am cu ce altceva.
   La urma urmei este o chestie si de mandriede care noi romnaii dcem mare lipsa
   Am inteles ca nu vom scapa de furat , de mintit de ce vreti voi insa, oameni buni, va propun sa deschidem un cont si sa donam cate un leu de masina , de om, de ce vrei voi , un leu pe luna sa ne apucam noi de treaba
   De ce sa avem nevoie de ei? pentru un marat de pasaj
   Alegem de 25 de ani si nu se intampla nimic altceva decat furaciuni.
   Haideti sa incercam!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by