Compania de Autostrazi anunta ca a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu pe numele antreprenorului italian Salini - Impregilo in urma problemelor de executie ce ar fi dus la deterioriarile puternice ce au facut ca Lotul 3 din autostrada A1 Sibiu - Orastie sa fie inchis si partial demolat la nici un an de la deschiderea traficului. CNADNR anunta ca va demara masuri suplimentare de monitorizare si verificare a celorlalte loturi de autostrazi aflate in prezent in executie.

Autostrada Orastie - Sibiu, excavata pe o portiune de 200 de mFoto: MT

"Avand in vedere faptul ca potrivit dispozitiilor legale si contractuale, Antreprenorul Salini - Impregilo SpA, este singura entitate responabila cu proiectarea si executarea lucrarilor aferente constructiei autostrazii Orastie ¬ Sibiu, lot 3, conform cerintelor stabilite prin contractul de lucrari si legislatia in vigoare, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, a formulat plangere penala la parchetul de pe langa tribunalul Sibiu", se arata intr-un comunicat al CNADNR.

Astfel, Compania de Autostrazi "solicita organelor abilitate sa efectueze cercetarile necesare fata de Antreprenor pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:

> infractiunile prevazute de articolul 35 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata,

> infractiunea de inselaciune prevazuta de articolul 244 din Codul penal

> infractiunea de efectuarea de lucrari neautorizate ori cu incalcarea conditiilor stabilite in autorizatie in zona drumului public prevazute de articolul 341 din Codul penal."

In comunicatul companiei se detalizata ca "In temeiul articolului 20 din Codul de procedura penala, CNADNR SA se constituie si parte civila cu prejudiciul ce urmeaza a fi stabilit, avand in vedere ca valoarea contractului a fost de 604.791.600,00 lei fara TVA, din care 85% Fonduri de Coeziune de la U.E si 15% fonduri de la Bugetul de Stat".

Directorul CNADNR anunta masuri suplimentare de verificare a santierelor din tara

"Avand in vedere plangerea penala formulata de catre CNADNR SA impotriva Antreprenorului Salini - Impregilo SpA pentru savarsirea mai multor infractiuni, Compania a aprobat masuri suplimentare de monitorizare si verificare a celorlalte loturi de autostrazi aflate in prezent in executie. In acest sens, vor fi efectuate verificari suplimentare de catre CESTRIN, subunitate a CNADNR SA, si daca aceasta va identifica deficiente, neconformitati sau erori de executie, vom solicita expertize tehnice independente. Toate aceste masuri vor fi puse in aplicare pentru a preintampina un eventual caz similar cu cel aferent Lotului 3 al Autostrazii Sibiu-Orastie.", a declarat Narcis Neaga, Director General al CNADNR.