Circulatia pe lotul doi din tronsonul de autostrada Timisoara - Lugoj va fi deschisa incepand de miercuri seara, de la ora 19.00, informeaza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) intr-un comunicat.

Autostrada Timisoara - Lugoj Lot 2 in ziua deschideriiFoto: Captura YouTube

"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania informeaza participantii la trafic ca astazi (23.12.2015), incepand cu ora 19:00, se va deschide traficul rutier pe tronsonul de Autostrada Timisoara-Lugoj, Lot II, km 54+000 - km 79+625. Astfel, se asigura o continuitate pe autostrada de la Nadlac pana la Traian Vuia, intersectie cu DN68A, pe o lungime de 142 km, fiind inclusi si cei 10,5 km din Autostrada Lugoj - Deva, Lot I (nedeschisi traficului in anul 2013)", arata CNADNR in comunicat.

Compania de Drumuri precizeaza ca "datorita managementului riguros, dar si datorita obtinerii tuturor avizelor si acordurilor necesare, traficul rutier a putut fi deschis circulatiei cu 7 luni mai devreme".

"De asemenea vor fi deschise doua parcari de scurta durata, urmand ca in functie de conditiile meteo din urmatoarele saptamani sa fie deschise si doua spatii de servicii, care in prezent se afla intr-un stadiu avansat de executie", mai explica CNADNR.

VIDEO realizat de Asociatia Pro Infrastructurain ziua inaugurarii autostrazii Timisoara - Lugoj, Lot 2:

Contractul Proiectare si executie autostrada Timisoara- Lugoj, Lot 2: km 54+000 - km 79+625 a fost semnat in data de 04.12.2013, Ordinul de Incepere al lucrarilor fiind emis in data de 10.01.2014. Conform clauzelor contractuale, termenul de finalizare prevazut era luna iulie 2016, precizeaza CNADNR.

Antreprenorul lucrarii este Asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana Per Condotte D'acqua SpA.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune in procent de 85% si de Guvernul Romaniei in proportie de 15%, valoarea contractului fiind de 423.356.307,32 lei fara TVA.

Despre autostrada A1 Timisoara - Lugoj Lot 2 puteti citi mai multe pe pagina dedicata proiectului in cadrul sectiunii speciale "Monitorizari - Proiecte de Infrastructura":

De altfel, vinerea trecuta, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, declara intr-un interviu acordat agentiei Mediafax ca Autostrada Timisoara - Lugoj este aproape gata. Intrebat cati kilometri de autostrada vor fi dati in folosinta anul viitor, ministrul a raspuns ca nu agreeaza sa promita kilometri de autostrada, precizand insa ca urmatorul tronson care va fi functional este Timisoara-Lugoj, desi aici inca exista o problema legata de un aviz de mediu ce lipseste.

"In ceea ce priveste Timisoara-Lugoj, acum se analizeaza si ultimele conditii de catre o comisie a CNADNR, zilele acestea, si vom putea sa decidem daca dam in exploatare si acel tronson. Ar fi un caz fericit, cu sase luni mai devreme decat a fost planificat. El trebuia sa se termine la mijlocul anului urmator. Sunt doua lucruri acolo. Unul este finalizarea marcajelor, e ultimul lucru tehnic care trebuie facut. Am spus ca asta depinde de vreme, s-ar parea ca vremea tine cu noi, deci este posibil ca acest capitol sa fie rezolvat. Si este vorba si despre ultimul aviz de mediu, de care depinde darea sau nu in exploatare", a declarat Costescu pentru Mediafax.

"Tronsonul Timisoara-Lugoj, de 25,6 kilometri, odata dat in functiune, va permite circulatia de pe acel tronson pana la granita si de acolo oriunde in Europa pe autostrada. In afara de acest fapt, va pune in valoare si tronsonul de 10 kilometri care era inainte de el, spre Lugoj, deci in sensul opus, dar pe care nu se circula. Va fi si acesta dat in folosinta, daca reusim in acest an, daca nu, cand vor fi cele doua conditii indeplinite, si inca 16 kilometri, imediat in apropierea Lugojului, pe care deja se circula. Deci practic, cand vom da drumul la acest tronson, vom da acces de la Lugoj oriunde in Europa, se va putea circula pe autostrada. Vor fi 25 de kilometri, plus 10 kilometri, plus 16 kilometri noi. Deci, vom compensa cumva si problema de la Orastie-Sibiu, care a fost cu minus si anul nu se va incheia pe minus", a mai spus ministrul Transporturilor.