Primaria Sangeorgiu de Mures va da in judecata Compania de Drumuri si Autostrazi pentru ca desfiinteaza parapetele din beton ce desparte sensurile drumului national DN 15 din localitate, anunta primarul Sofalvi Szabolcs, citat de Radio Romania Tg. Mures. Desfiintarea parapetului este ceruta de primar si de locuitorii pentru ca acesta ar fi dus la cresterea vitezei de deplasare a masinilor in localitate si ca de la montarea sa accidentele cu pietoni a crescut considerabil.

Parapet Foto: Radio Romania

Primarul Sofalvi Szabolcs a aratat ca probleme sunt numeroase, si se refera inclusiv la capacele de canal de pe DN15, care de luni de zile nu sunt reparate corespunzator.

"Ceva rezolvare va trebui sa se gaseasca acolo pentru ca nu ii pot linisti pe oameni si nici pe mine insumi ca trebuie sa ne obisnuim ca e bine, pentru ca, devreme ce sunt inca accidente, de vreme ce vedem ca de luni de zile stau acele capace de canal nerezolvate, se face slalom pe drumul national, nu pot sa stau cu mainile in buzunar si linistit, n-o sa renunt la lupta asta, e clar. Am pregatit deja sa intentam un proces Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. N-o sa permitem ca acel parapete sa ne desparta, mai degraba acel parapete ne va uni", a declarat primarul pentru Radio Romania Tg. Mures.

Primarul a mai subliniat ca nu se va opri din demersurile sale de desfiintare a parapetului, mai ales ca, lunar, in comuna se petrec in jur de 20 de accidente din cauza parapetului.

In noiembrie 2015, primaria a precizat intr-o conferinta de presa ca, din toamna lui 2014, cand a fost instalat parapetul, numarul accidentelor in care sunt implicati pietoni si masini au crescut considerabil, inregistrandu-se 31 de accidente cu doua persoane decedate, 13 raniti grav si 22 de persoane ranite usor.

Primarul sustinea ca "e aproape imposibil de traversat strada intrucat parapetul a creat efectul de "autostrada" pentru soferi, care circula cu mare viteza in localitate, nicidecum cu 50 km la ora; se observa prea tarziu ca un pieton s-a angajat regulamentar in traversare ori ca urmeaza un sens giratoriu sau o intersectie; din cauza parapetului, benzile de circulatie s-au ingustat si nu se mai poate circula cu bicicleta, iar pietonii sunt pusi in pericol chiar si pe trotuar".

Pe langa demontarea parapetului, Primaria Sangeorgiu de Mures mai solicita infiintarea de noi treceri de pietoni; realizarea unui sens giratoriu in centrul comunei si inlocuirea tuturor capacelor de camine de apa sau canalizare aferente DN 15 cu unele care rezista fara a se misca, deteriora sau crapa la circulatia cu masini de mare tonaj.