Compania de Drumuri si Autostrazi nu a decontat tratamente de albire dinti, masaje sau rate la masini de lux in contul avansului platit constructorului Salini - Impregilo in cazul autostrazii Lugoj - Deva, Lot 2, potrivit unui comunicat al institutiei ca raspuns la informatiile aparute in presa. Potrivit CNADNR, institutia statului a semnalat companiei ca a transmis spre justificarea cheltuielilor documente si facturi ce nu pot fi acceptate, iar asocierea italiana ar fi retrimis documentele corecte ulterior.

Autostrada A1 Lugoj - Deva (aprilie 2016)Foto: Captura YouTube

"Conform legii, pentru avansurile primite, contractorul este obligat ca la incheierea fiecarui an bugetar sa intocmeasca un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sa confirme gradul de utilizare a avansului", se arata intr-un comunicat al CNADNR.

Compania de Drumuri sustine ca a analizat documentele transmise de catre Antitalieni pentru confirmarea gradului de utilizare a avansului la sfarsitul anului 2014 urmatoarea adresa: "Pentru ca un document sa fie considerat document justificativ, acesta trebuie sa reflecte plata unei activitati efectuate in vederea mobilizarii, proiectarii sau executarii lucrarilor. Dumneavoastra ati prezentat documente privind masaj terapeutic, albire dentara, protocol, masa servita echipei de arbitraj, polite de asigurare, folie securizare+omologare, rata lunara Land Rover Range Rover Evoque, etc. Aceste activitati nu pot fi considerate activitati efectuate in vederea mobilizarii, proiectarii sau executarii lucrarilor".

In urma observatiilor CNADNR, asocierea Salini - Impregilo a mentionat ca fiind in necunostinta de cauza a transmis toate documentele de plata din contabilitatea proprie, nu doar pe cele aferente proiectului autostrazii Lugoj - Deva lot 2. Ulterior, Antreprenorul ar fi refacut devizul justificativ si ar fi transmis documentele aferente cheltuielilor efectuate in scopul Contractului -Proiectare si executie autostrada Lugoj - Deva, lot 2, km 27+620 - 56+220", informeaza Compania de Autostrazi.

"La momentul in care AM POST a efectuat misiunea de verificare a modului de implementare a Instructiunii cu privire la modul de justificare si recuperare a avansurilor acordate contractorilor, CNADNR SA nu detinea documentele finale ale Antreprenorului, si, a pus la dispozitia acestora documentele initiale impreuna cu observatiile emise deja de catre CNADNR SA catre Constructor", se mai arata in comunicatul institutiei.

"Raportul citat in cadrul articolelor de presa este intocmit in baza observatiilor CNADNR SA si nu in baza documentelor finale prin care Antreprenorul a justificat avansul cheltuit. De asemenea, mentionam ca CNADNR SA si Antreprenorul lotului 2 al autostrazii Lugoj - Deva sunt parteneri in realizarea acestui contract, urmarind respectarea contractului, a legislatiei in vigoare si implicit a calitatii lucrarilor", sustine CNADNR.