Tronsonul A3 Gilau - Nadaselu, "ciotul" de 8,7 km de autostrada de langa Cluj-Napoca, in continuarea autostrazii Transilvania de la Turda la Gilau realizata in trecut de Bechtel, este in grafic sa fie terminat pana la finele acestui an. Cu toate acestea, sansele ca acest tronson sa fie si dat spre folosire sunt minime pentru ca nu este legat de restul autostrazii de la Gilau la Turda. Lipseste un viaduct, o ramasita neterminata din contractul Bechtel, pentru care autoritatile inca nu au relansat licitatia pentru executie.

A3 Gilau - Nadaselu (august 2016)Foto: Captura YouTube

Asociatia Pro Infrastructura (API) a publicat o noua inregistrare cu drona cu santierul autostrazii Gilau - Nadaselu, tronsonul de 8,7 km aflat in lucru in apropiere de Cluj - Napoca.

"Lucrarile la tronsonul 3A1 Gilau-Nadasel al autostrazii A3 se apropie de finalizare. Cu toate acestea, Asociatia Pro Infrastructura considera ca nu vom putea circula pe acesta decat la sfarsitul anului 2017, in conditiile in care CNADNR inca nu a scos la licitatie finalizarea viaductului peste Somesul Mic, la mai bine de 3 ani de zile de la rezilierea contractului cu Bechtel. Situatia este cu atat mai grava intrucat cozile kilometrice formate pentru traversarea comunei Gilau pe DN1 au devenit o rutina!", au scris cei de la Asociatia Pro Infrastructura pe contul oficial de facebook.

Viaductul nefinalizat de la Gilau

Viaductul nefinalizat de la Gilau

Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Dincolo de avansul bun al lucrarilor, lotul - chiar de va fi terminat in acest an - nu este legat de restul autostrazii de la Gilau la Turda. Acolo, peste Somes, viaductul autostrazii nu a fost finalizat, el fiind doar partial construit inca din perioada Bechtel.

Pentru finalizarea acestui viaduct, Compania de Autostrazi a organizat o licitatie, dar a fost nevoita s-o anuleze in august 2015, ca urmare a contestatiilor si a problemelor birocratice. De la anulare si pana in prezent licitatia inca nu a fost reluata!

CNADNR are pe pagina proprie informatii legate de acest proiect, pentru care sustine ca iunie 2016 a fost termenul pentru finalizarea proiectului tehnic, iar in luna iunie "va fi reluata procedura de atribuire a unui contract de lucrari pentru podul peste raul Somesul mic si canal Hidroelectrica si conexiunea cu Tronsonul Gilau-Nadaselu". Luna iunie a trecut de mult, iar nici pana in prezent nu a fost reluata aceasta procedura!

Micul "ciot" de langa Cluj - Napoca

Desi vorbim de un tronson scurt de autostrada, acesta este unul destul de important pentru ca vine in continuarea Autostrazii A3 Campia Turzii - Gilau de la intersectia cu DN1, ocoleste municipiul Cluj Napoca prin partea de vest si se opreste aproape de localitatea Nadaselu intr-o intersectie cu un alt drum national, DN1F spre Zalau si Satu Mare. Practic, A3 Gilau - Nadaselu va functiona ca o centura in partea vestica a municipiului Cluj-Napoca.

Lugime: 8,7 km

Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)

Tronson Autostrada Gilau - Nadaselu (cu rosu)

Tronson Autostrada Gilau - Nadaselu (cu rosu)

Foto: Hotnews

Constructor: UMB-Tehnostrade

Termen contractual de finalizare: aprilie 2016 / Termen realist: final de 2016

Stadiul lucrarilor (iulie 2016): 78,88%

Stadiu financiar (iulie 2016): 69,91%