Portiunea demolata din autostrada A1 Sibiu - Orastie Lot 3, inchisa traficului la nici un an de la inaugurare din cauza deficientelor de executie, este in plin proces de reconstructie, de santier ocupandu-se chiar Compania de Autostrazi prin forte proprii. Termenul pe care si l-au setat autoritatile de la drumuri pentru redeschiderea circulatiei este finalul lunii septembrie, iar lucrarile in regim propriu sunt vazute ca un test pentru a masura capacitatile CNADNR de a interveni in teren pe lucrari de amploare.

A1 Sibiu - Orastie, Lot 3 - bucata demolataFoto: Captura YouTube

Noi imagini filmate din drona, realizate si publicate de catre Asociatia Pro Infrastructura (API) arata avansul lucrarilor demarate de catre CNADNR pe Lotul 3 din Sibiu-Orastie.

"Redeschiderea lotului 3 a autostrazii A1 Orastie-Sibiu trebuie sa reprezinte o prioritate in vederea reducerii gradului de risc a participantilor la trafic pe sectorul de drum Cunta-Saliste. CNADNR si-a asumat un termen destul optimist (30 septembrie), pe care speram sa il respecte", au scris reprezentantii Pro Infrastructura pe pagina oficiala de Facebook.

"Daca vor mai fi constatate si alte deficiente pe acest lot de autostrada dupa refacerea celor 220 metri, este preferabil ca ele sa fie remediate 'sub trafic', cu restrictiile corespunzatoare aferente pentru garantarea unui grad acceptabil de siguranta a circulatiei", sustine Asociatia Pro Infrastructura.

In urma cu o saptamana, CNADNR a inceput sa publice pe contul oficial de Facebook filmari si imagini de pe santier, inclusiv din timpul schimbului de noapte.

Pe 9 august CNADNR a aprobat solutia tehnica pentru repararea autostrazii Orastie-Sibiu ce a fost inchisa si demolata partial la nici un an de la inaugurare.

Conform specialistilor, vor fi executate ia multe trasei drenante necesare atat pentru evacuarea apelor drenate catre paraul din aval, cat si pentru asanarea zonei mlastinoase aflate in aval la cca. 200 m de autostrata, arata un comunicat al CNADNR.

"Lungimea acestor transei este de 65 m pentru 4 drenuri si de 285 m pentru doua dintre acestea, La capul aval al transeilor transversale cu lungimea de 65 m, se monteaza camine de vizitare. Intre aceste camine se realizeaza drenurile de evacuare, care unesc toate aceste camine de vizitare", sustine Companiei de drumuri.

Peste terenul astfel pregatit, se va incepe refacerea corpului rambleului din materiale granulare, ranforsate cu geogrile, mai spun specialistii.

In luna aprilie, Directorul Companiei de Drumuri, Catalin Homor, declara ca infiinteaza una un Departament de Proiectare la nivelul CNADNR, "ca o parghie de a jongla cu evolutia si implementarea proiectului", si ca vrea ca CNADNR sa realizeze diverse lucrari in regim propriu, cu propriile resurse, precum refacerea sectorului demolat din autostrada A1 Orastie - Sibiu Lot 3.

"Asta e ca un semnal dat constructorilor care sunt neseriosi. In orice moment putem lua decizia ca lucrarile sa fie finalizate in regie proprie si sa reziliem contractele fara sa mai stam pe ganduri", a spus Homor.

Lotul trei al autostrazii Sibiu-Orastie, a fost inaugurat in noiembrie 2014 cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale si inchis in septembrie 2015 intre localitatile Saliste si Cunta, din cauza unor crapaturi in asfalt. Primele fisuri in asfalt au aparut la doar o saptamana de la inaugurare.

Lotul are o lungime de 22 de kilometri, dintre care 6 km au fost afectati de alunecari de teren. Contractul pentru acest tronson a fost semnat in mai 2011 si are o valoare de 182,9 milioane de euro.