Compania nationala franceza SNCF a prezentat TGV Oceane, cele mai noi trenuri de mare viteza care vor circula din decembrie intre Paris si Bordeaux. Trenurile pot gazdui cu 10% mai multi pasageri, iar fiecare loc este un veritabil birou mobil. SNCF concureaza cu Air France pentru ruta de 570 km care este parcursa in trei ore si un sfert, insa preturile de pornire ale biletelor sunt mai mici decat la avion. Din iulie 2017 calatoria va dura numai doua ore si cinci minute fiindca toata linia va fi super-rapida.

TGV OceaneFoto: SNCF

TGV Oceane se numesc noile garnituri livrate de Alstom. pot gazdui 556 pasageri si viteza maxima este de 320 km/h,. Primele patru garnituri vor circula din 11 decembrie, iar contractul cuprinde 40 de trenuri ce vor fi livrate pana in 2019, valoarea contractului fiind de 1,3 miliarde euro.

In prezent distanta Paris - Bordeaux (570 km) este parcursa in trei ore si un sfert fiindca doar primii 218 km sunt pe linie speciala de mare viteza, fiind parcursi in sub o ora. Insa in iulie 2017 va fi data in folosinta si linia de mare viteza dintre Tours si Bordeaaux, astfel ca de la Paris la Bordeaux calatoria va dura numai doua ore si cinci minute. Portiunea dintre Tours si Bordeaux a fost gata dupa investitii de 7,8 nmiliarde euro. In iunie 2017 vor fi adaugate si alte 13 garnituri noi TGV Oceane.

Pe fiecare sens vor fi 33 de trenuri si SNCF spune ca 35.000 de pasageri vor calatori zilnic intre cele doua mari orase franceze, de cinci ori mai multi decat pe rutele aeriene Air France. Cine isi ia biletul de tren cu mult timp inainte il poate gasi chiar si la 20 de euro, in timp ce la avion preturile pornesc de la 40 euro.