Aproape 9 km din autostrada A3 Transilvania, intre Gilau si Nadaselu, in apropiere de Cluj-Napoca, vor fi terminati pana la finalul anului. Noi imagini filmate cu drona de catre Asociatia Pro Infrastructura surprind stadiul avansat al executiei pe acest mic,d ar spectaculos "ciot" de autostrada. Chiar daca lotul va fi gata la finald e an, el nu va putea fi folosit pentru ca nu este legat de restul autostrazii de la Gilau la Turda. Acolo, peste Somes, viaductul autostrazii nu a fost finalizat, el fiind doar partial construit inca din perioada Bechtel. E nevoie de o noua lciitatie pentru lucrari, o licitatie pe care CNADNR intarzie nepermis de mult s-o lanseze.

A3 Gilau - Nadaselu (septembrie 2016)Foto: Captura YouTube

Noi imagini publicate de catre Asociatia Pro Infrastructura (API) cu lucrarile in desfasurare pe A3 Gilau - Nadaselu. Filmarea surprinde avansul lucrarilor pe intreg tronsonul. In primele secvente din filmare este surprins viaductul partial realizat peste Somes, cel care lipseste pentru a putea lega tronsonul Gilau-Nadaselu de restul autostrazii A3 pana la Campia Turzii.

De ce nu va putea fi folosita autostrada desi va fi gata?

Pentru finalizarea acestui viaduct, Compania de Autostrazi a organizat o licitatie, dar a fost nevoita s-o anuleze in august 2015, ca urmare a contestatiilor si a problemelor birocratice. De la anulare si pana in prezent licitatia inca nu a fost reluata, desi au existat numeroase promisiuni de la Compania de Drumuri.

Ultima promisiune a fost facuta de Catalin Homor, directorul CNADNR, intr-un interviu pentru HotNews.ro pe 7 septembrie. Homor zicea ca licitatia e gata-gata sa fie publicata in SEAP: "Am scos la licitatie [n.r. realizarea podului]. E trimisa la Agentia pentru Achizitii Publice. Probabil in cel mult o saptamana, o saptamana jumatate va fi in SEAP", a declarat pentru HotNews.ro directorul Companiei de Autostrazi (CNADNR), Catalin Homor. De atunci si pana acum au trecut deja doua saptamani si licitatia inca nu e lansata oficial...

"Nu vor putea fi utilizati [n.r. cei 8,7 km], intr-adevar, o perioada de timp. Lipseste acest pod. Daca ne-am fi grabit am fi scos la licitatie iar o documentatie slaba, iar, probabil, am fi avut contestatii si am fi anulat licitatia", a precizat Homor.

Intrebat de ce nu a luat in calcul ca CNADNR sa finalizeze podul in regie proprie, data fiind decalajul care apare in raport cu lotul ce e aproape gata, Homor a explicat ca este vorba de o lucrare prea complicata pentru Compania de Drumuri.

"Este o lucrare destul de complicata. Compania nu a mai facut poduri de foarte mult timp, nu este un proiect cu care sa facem experimente", a raspuns Homor.

Micul "ciot" de langa Cluj - Napoca

Tronson Autostrada Gilau - Nadaselu (cu rosu)

Tronson Autostrada Gilau - Nadaselu (cu rosu)

Foto: Hotnews

Desi vorbim de un tronson scurt de autostrada, acesta este unul destul de important pentru ca vine in continuarea Autostrazii A3 Campia Turzii - Gilau de la intersectia cu DN1, ocoleste municipiul Cluj Napoca prin partea de vest si se opreste aproape de localitatea Nadaselu intr-o intersectie cu un alt drum national, DN1F spre Zalau si Satu Mare. Practic, A3 Gilau - Nadaselu va functiona ca o centura in partea vestica a municipiului Cluj-Napoca.

Lugime: 8,7 km

Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)

Constructor: UMB-Tehnostrade

Termen contractual de finalizare: aprilie 2016 / Termen realist: final de 2016

Stadiul lucrarilor (septembrie 2016): 82%

Stadiu financiar (septembrie 2016): 69,61%

Detalii despre proiect in sectiunea Monitorizari - Proiecte de infrastructura:

Autostrada A3 Gilau (Cluj Vest) - Nadaselu - Micul "ciot" de langa Cluj-Napoca