Contractul de revizuire a Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Tg Mures - Ditru a fost reactivat, a anuntat miercuri Compania de Drumuri si Autostrazi (CNADNR). Contractul, semnat in mai 2015 a fost suspendat din lipsa de finantare si vizeaza revizuirea SF-ului pentru cei 96 de kilometri din viitoarea autostrada Tg Mures - Ditrau, parte din autostrada care ar urma sa lege Transilvania de Moldova. Cu toate acestea, conform MasterPlanului adoptat recent de catre Guvern, autostrada Tg Mures - Ditrau - Tg Neamt este planificata a fi construita incepand abia cu anul 2023.

Tronsonul de autostrada planificat intre Tg Mures si DitrauFoto: Hotnews

"In data de 30.09.2016, contractul avand ca obiect "Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Targu Mures - Ditrau", semnat cu proiectantul Asocierea AECOM INGENIERIA S.R.L. - SC CONSITRANS SRL - SEARCH CORPORATION SRL a fost desuspendat.", a anuntat intr-un comunicat CNADNR.

"Reamintim ca in data de 20.05.2015 a fost semnat contractul de servicii in vederea revizuirii studiului de fezabilitate existent, contract ce ulterior a fost suspendat pe o perioada de 12 luni din cauza lipsei sursei de finantare. Data estimata pentru emiterea ordinului de incepere este 30.11.2016", anunta CNADNR.

Compania de Drumuri precizeaza ca "Autostrada Targu Mures - Ditrau" - parte integranta din autostrada Tg. Mures - Iasi - Ungheni, este cuprinsa in strategia de dezvoltare a infrastructurii a Masterplanului de Transport aprobat, "incluzand proiectul sus amintit in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM)".

Tg. Mures - Ditrau - 96 km, 1,22 mld euro / Planificata in MasterPlan dupa 2023

Cu toate acestea, conform strategiei de implementare a proiectelor din cadrul Master Planului de Transport, autostrada Tg Mures - Ditrau - Tg Neamt este planificata sa fie construita incepand abia cu anul 2023.

De altfel, acelasi lucru a fost semnalat si in 2015 cand CNADNR tocmai semna contractul de 5,1 milioane de lei pentru revizuirea SF-ului.

Autostrada planificata intre Tg Mures si Ditrau are o lungime de aproximativ 96 de kilometri sio valoare estimata de circa 1,22 miliarde de euro.

Conform MasterPlanului, autostrada este impartita in doua sectoare: Tg Mures - Sovata (48,3 km) care ar urma sa coste circa 442 milioane de euro si Sovata-Ditrau (47,9 km) care ar costa circa 773 milioane de euro.