Pe Centura Capitalei, pe tronsonul A1 - DN7 (Chitila), seful de la drumuri insista ca se va circula pe patru benzi icna de la finele anului acetsa, desi imaginile de pe santier indica mai degraba o mobilizare slaba. Pe celalalt capat al centurii de nord, intre DN2 si A2, Compania va lansa anul acesta modernizarea la patru benzi, cu tot cu intersectii pe mai multe niveluri, in timp ce pentru Centura Sud, autoritatile de la drumuri au rupt proiectul in doua: Portiunea intre A1 si DN5 spre Giurgiu va fi modernizata la 4 benzi, iar restul pana la A2 ar putea sa continue direct pe inelul doi de centura, pe autostrada A0.

Lucrari pe Centura de Nord A1-DN7Foto: Captura YouTube

Video realizat cu echipament Nikon

Victor Cozmei: Pe Centura Capitalei, intre DN7 si A1, unde se lucreaza si nu prea... Dumneavoastra ati spus ca pana la finalul anului se va da drumul la circulatie pe patru benzi. Cu toate acestea, am vazut in imagini aeriene publicate de Asociatia Pro Infrastructura ca santierul este mai degraba gol, ca sunt foarte putini muncitori si putine utilaje pe santier. Va mai mentineti declaratia ca pana la sfarsitul anului va fi deschisa circulatia pe patru benzi?

Catalin Homor: Ne mentinem declaratia, angajamentul. Au fost mai multe elemente care au incurcat evolutia santierului - de la detinatorii de retele care nu au dat inchidere de furnizare ca sa se treaca pe traseul nou, la chestiuni de exproprieri suplimentare... Astazi toate au fost rezolvate, deblocate. Maine (n.r. marti) voi fi acolo sa vedem exact daca ceva mai blocheaza evolutia santierului astfel incat la finalul anului sa dam drumul la trafic.

Victor Cozmei: Dar constructorul s-a mobilizat?

Catalin Homor: Se mobilizeaza. Toate zonele care nu sunt avansate au avut ori exproprieri de realizat, ori detinatori de retele.

Victor Cozmei: Si mai este timp fizic pana la finalul anului?

Catalin Homor: Mai este. Nu sunt lucrari de o anvergura deosebita.

Centura intre DN2 si A2: "Vom licita executia in acest an, cu tot cu intersectii denivelate"

Victor Cozmei: Intre DN2 si A2 vorbim de un contract care a fost reziliat in 2015, aproape se fac doi ani de atunci, si nici pana acum nu a fost relicitat...

Catalin Homor: In aceeasi maniera am spus "garbage in, garbage out" [n.r. din engleza - Gunoi intra, gunoi iese], in sensul in care documentatia de atribuire nu este completa si de calitate vom "culege" aceleasi roade ca pana acum. Am scos o procedura de achizitie de reproiectare a intregului sector astfel incat toate intersectiile sa fie organizate denivelat. Proiectul, conform programului, ar trebui sa vina astazi in Companie [n.r. luni], urmand ca pana la finalul anului sa fie scos la licitatie.

Victor Cozmei: In aprilie, cand ati fost la noi aici in studio, ati spus asa, va citez: "Va fi scos la relicitare in luna august". Suntem in noiembrie...

Catalin Homor: Proiectarea nu a mers asa cum ne-am planificat. Contractarea a durat mai mult, suntem dependenti de procedurile de achizitie.

Victor Cozmei: In aceasta proiectare s-a facut ceva in plus fata de contractul semnat?

Catalin Homor:Intersectiile au fost proiectate denivelate. Intersectiile cu DN2 si DN3.

Victor Cozmei: Aceste intersectii vor fi scoase separat la licitatie?

Catalin Homor: Nu vor fi separat, ci va fi unitar. Nu facem o carpeala din bucati. Scoatem sa realizam proiectul o data si bine.

Proiectul Centurii Sud, modificat: A1-DN5, modernizare la patru benzi / DN5-A2, in analiza daca traseul nu mai bine s-ar suprapune peste autostrada A0 (de centura)

Victor Cozmei: Pentru ca tot vorbeam de niste termene depasite, despre Centura Sud, in aprilie, spuneati tot aici la noi in studio: "Estimarile mele sunt ca la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie sa-l bagam in SEAP". Suntem in noiembrie... Ce s-a intamplat?

Catalin Homor: Am avut un Studiu de Fezabilitate, o revizuire. Este un proiect finantat prin fonduri europene. La vremea respectiva s-a decis sa se faca o re-evaluare a traseului. Era o contradictie oarecum si cu A0, inelul doi de centura la nivel de autostrada. Pentru a fi siguri ca acest proiect primeste finantare europeana am zis sa-l supunem unei evaluari la nivel european. Am intrat intr-o relatie cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care a semnat un contract cu un proiectant de talie internationala care va face pe a doua jumatate de sud, pe zona sud-est, DN5-A2, un studiu de traseu. Am spus ca, pana se face acest studiu, sa nu stam cu toata centura si sa scoatem la licitatie A1-DN5, partea sud-vestica si sa mearga in paralel.

Victor Cozmei: A1-DN5 cu doua benzi pe sens. Intersectii denivelate?

Catalin Homor:Totul este cu intersectii denivelate.

Victor Cozmei: Cu drumuri colectoare? Cum era in proiectul prezentat odata cu revizuirea SF-ului?

Catalin Homor: Drumurile colectoare vor fi implementate intr-o etapa ulterioara.

Victor Cozmei: Cu un alt contract?

Catalin Homor: Da, un alt contract.

Victor Cozmei: Si cu DN5-A2, acolo unde se face studiul de traseu...

Catalin Homor: Va fi facuta evaluarea pana in luna aprilie si vom decide in consecinta. Va fi scos la licitatie tot pe principiul proiectare si executie.