Noul mers al trenurilor care va fi publicat în luna decembrie va avea redusă durata de parcurgere pe unele rute lungi, susține ministrul Transporturilor într-un interviu pentru HotNews.ro. "Vorbim de peste o oră pe distanţe lungi", a spus Bușe.

Trenuri CFRFoto: CFR

Video realizat cu echipament Nikon.

---

Sorin Bușe: În acest Masterplan, una din condiţiile ex-ante era crearea Autorităţii de Reformă Feroviară. Pentru ce? Pentru că nu poţi să fii în acelaşi proces, dacă vrei, şi avocat, şi acuzat. Atunci avem nevoie de o entitate care să fie distanţată, să aibă eagle’s view, cum se spune şi să se uite la tot sistemul feroviar şi în loc să adreseze, cum văd eu acum, punctual, că dacă mă uit, sunt îmbunătăţite, aici, aici şi aici, la îmbunătăţiri de sistem. Pentru ce asta? Pentru că un lanţ nu poate fi mai puternic decât cea mai slabă verigă. Şi o să vă dau două exemple concrete. Eu încerc să-i fac să gândească alt fel. Să nu se gândească din punctul de vedere al celui care lucrează acolo, ci din punctul de vedere al cetăţeanului. Cum percepe cetăţeanul? Cetăţeanului degeaba îi spui de 5 podeţe, 3 bucăţi. „Spune-mi, e trenul mai curat, sau fac mai puţin timp?”

Acum o să aveţi surpriza că pentru prima oară... Nu o să vă spun acum exact pentru că acum confirmăm, dar, cu Mersul Trenurilor nou care o să fie acum în decembrie dat, pe anumite rute – şi vorbesc de rutele lungi – o să fie durata scurtată cu o oră cel puţin unde se poate.

Victor Cozmei: Bucureşti-Cluj-Napoca?

Sorin Bușe: Nu o să vă pot spune acum pentru că...

Victor Cozmei: Bucureşti-Suceava? București-Timișoara? Acolo doare, la distanțele lungi.

Sorin Bușe: Da. Deci peste tot unde se poate, cu condiţia ca linia aceea să nu fie sub reparaţie, asta este. Deci ei acum au foile, aţi văzut, ei mi le-au dat chiar când aţi intrat dumneavoastră, dar vreau să le verific şi după aceea o să le împărtăşim oricum...

Licitație în 2017 pentru vagoane noi la CFR

Victor Cozmei: Şi de ce reducere de timp discutăm?

Sorin Bușe: Vorbim de peste o oră pe distanţe lungi. Şi, din nou, se pot face, dar când te uiţi la lucruri sistemic, nu bucată cu bucată şi când te uiţi împreună şi când te uiţi în echipă şi când se uită Infrastructura cu CFR Călători, se pot face.