Romania, rusinea Europei la infrastructura rutiera. Cat de prost stam in comparatie cu vecinii din regiune
Ultimele cifre centralizate de institutiile europene sau de alte organisme (vezi, de ex., CIA Factbook) dateaza din 2013-2014. De atunci, in Romania au fost construite autostrazi de putin peste 100 de kilometri, in timp ce alte tari, in special Polonia, Cehia si Ungaria, au avansat mult mai rapid. Si aceasta, in conditiile in care, potrivit unor analize (vezi mai jos), unele tari precum Polonia au inceput mult mai tarziu dezvoltarea sustinuta a proiectelor de infrastructura rutiera.
Cati kilometri de autostrada aveau tarile central si est-europene in 2014 (sursa: NationMaster.com, care agrega date din CIA World Factbook si din alte surse):
Tara - Lungime totala autostrazi (km) - Populatie (mil. loc.) - Suprafata (mii km patrati)
⦁ Polonia - 2.549 km - 38,6 mil. - 312,6
⦁ Ungaria - 1.361 km - 9,8 mil. - 93
⦁ Croatia - 1.280 km - 4,2 mil. - 56,6
⦁ Republica Ceha - 1.050 km. - 10,5 mil. - 78,8
⦁ Romania - 647 km - 19,5 mil. - 238,4
⦁ Bulgaria - 625 km - 7,1 mil - 111
⦁ Serbia - 618 km - 7 mil - 77,4 (fara Kosovo)
⦁ Slovenia - 598 km - 2 mil - 20,2
⦁ Slovacia - 580 km - 5,4 mil - 49
Un an mai tarziu, in 2015, o analiza FinancialObserver.eu arata ca:
⦁ in Polonia erau finalizati 3.184 kilometri de sosele de mare capacitate pentru transport de mare viteza, reprezentand 42% din totalul planificat (peste 600 km in plus fata de 2013-2014)
⦁ in Republica Ceha, erau finalizati 1.445 de kilometri de astfel de sosele - 66% din totalul planificat (cu aproape 400 km mai mult fata de 2013-2014)
⦁ in Ungaria - 1.527 de kilometri - 54% din totalul planificat (cu aproape 170 km mai mult decat 2013-2014)
⦁ in Slovacia - 670 de kilometri - 36% din totalul planificat (cu circa 90 km mai mult decat in 2013-2014, crestere similara cu a Romaniei, intr-o tara cu populatie si suprafata mult mai mici)
Potrivit unor date mai recente mentionate de Wikipedia, fara citarea sursei:
⦁ In Bulgaria erau in functiune, in septembrie 2016, 786 km de sosele de mare capacitate
⦁ in Polonia erau in functiune, in ianuarie 2017, 3.274 km de sosele de mare capacitate
⦁ in Cehia, constructia de autostrazi a incetinit considerabil incepand din 2016, estimandu-se ca in 2017-2019 vor intra in folosinta doar cateva zeci de kilometri de autostrada.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Romania sta la fel de bine ca Italia la parametrul esențial: Numar Mașini / Numar Km Autostrada
Romania -- 647 km autostrada la 5,027,936 mașini adică 4,000 mașini/km.
Italia -- 6,661 km autostrada la 52,586,499 mașini adică 3,938 mașini/km.
Descarca tabelul Excel de aici:
https://app.box.com/file/25415720037
Nota: Statistica are vreo 3 ani vechime dar nu s-au schimbat prea multe intre timp.
La orice ora, în orice zi și oriunde pe suprafața tarii (cu excepția unor zone la periferia sau în interiorul orașelor) traficul este Verde, adică extrem de fluid.
Asta arata ca în Romania se circula bine deci nu sunt suficiente mașini care sa justifice continuarea așternerii de autostrăzi.
Google Traffic:
https://www.google.ca/maps/@44.6848456,24.5645104,10z/data=!5m1!1e1
iar investitiile nu exista pentru ca nimeni nu vrea sa dea bani pe o fabrica, daca nu are certitudinea ca isi poate indeplini niste termene rezonabile de livrare.
iar termenele rezonabile de livrare nu le obtii pe sosele pe care o caruta condusa de un taran beat provoaca ambuteiaje de kilometri.
ps: again, "in Romania se circula bine si traficul este fluid".....chiar crezi asa ceva???? LOOOOOL.
E soare si bine acolo si e plin de tampiti care circula in masini virtuale pe drumuri virtuale intr-o economie virtual libera :(
Rationamentul tau e ca si cum ai zice, de exemplu, la inceputul industriei televiziunii, ca de ce sa investim banii in dezvoltarea a asa ceva, ca oricum romanii nu au televizoare.
E nevoie de autostrazi care sa strabata tara asta de la est la vest si de la nord la sud, ca de aer, pentru ca marfurile si economia sa circule, de la port catre vest, etcetera, sa putem ajunge dintr-o parte in alta a tarii in mai putin de 12 ore in secolul 21...
Suprafața unui stat sau numărul sau de locuitori nu au nici o legătura cu lungimea totala a autostrăzilor sale ci doar cu nr. km de sosea obișnuita pentru ca indiferent cit de necirculat este drumul dintre doua comune trebuie făcută o sosea intre ele, nu și o autostrada.
Singura măsura de comparație intre doua tari în materie de autostrăzi este "numărul de mașini pe km autostrada". Ai puține autovehicule, nu sunt rentabili decât putini km autostrada.
Romania sta la fel de bine ca Italia la parametrul esențial Numar Mașini / Numar Km Autostrada.
Romania
=======
647 km --- 5.027 mil. masini --- 4,000 masini/km.
Italia
====
6,661 km --- 52.58 mil. masini --- 3,938 masini/km
Descarca tabelul Excel de aici:
https://app.box.com/file/25415720037
Nota: Statistica are vreo 3 ani vechime dar nu s-au schimbat prea multe intre timp.
Daca tu crezi ca soselele noastre fac fata traficului, eu zic sa mai iesi din casa. Daca tu crezi ca o tara de dimensiunea Romaniei se traverseaza decent pe drumuri cu o banda pe sens, care trec prin sate si sunt pline de tiruri, condamnand zone intregi la nedezvoltare si saracie, du-te in alta parte si lasa-ne.
(Concluziile de mai sus rămân însa neschimbate)
Romania 647 km autostrada --- 7771 mașini/km
Italia 6661 km autostrada --- 7895 mașini/km
Sursa (date vechi de vreo trei ani):
https://app.box.com/file/25415720037
Romania și Italia au aproximativ același număr de mașini pe km/autostrada.
(In comentariile de mai sus am prezentat eronat niște date de pe o alta coloana a tabelului.)
Bunicii stau in apropierea unei curbe unde e mai tot timpul cruci.
Cati conducatori auto respecta limitele legale de viteza ? Vreti viteza votati pe cei care or sa faca drumuri in afara satelor si oraselor.
Problema nu e numai de autostrazi dar de drumuri in general. Nu mai sunt masini ca acum 40 de ani, una la 2-3 ore ci mult mai des si oamenii se grabesc. Trebuie cel putin drumuri paralele, de 100km/h pe care sa se circule in mare parte fara restrictii, astfel sa fie scos traficul din sate, care e total impotriva oamenilor care locuiesc acolo. Orasele au de exemplu centuri tocmai pentru astfel de cazuri.
din 2012 sunteti la toate butoanele (politic si executiv) si tot nu faceti nimic. acuma ce-o sa zica dragnea, ca tot Ciolos e de vina?
Noi fiind urmasii Romei,vom construi intr-un an cat altii in 10 cnf. "Pogramului " PSD.( intr-un oraş din România se va construi un nou sens giratoriu )
PS - in ce priveste autostrazile cei mai multi Km de autostrada conmstruiti in timpul unui mandat au fost facuti de Boc.
- rusii
- Soros
- dujmanii (cu J)
- ungurii
- klingonienii
- s.a.
Nu vor sa ne lase sa ne facem autostrazi, desi noi ne opunem din rasputeri, ca nu cumva vajnica armie romana sa-si poata deplasa carutele in mare viteza de la Rosiori la Caracal.....
Pfoaiiiiii......
1)romania=ratatii ce o populeaza
2)ratatii ce o populeaza au votat cresteri de salarii nu drumuri
3) ratatii care o populeaza n-au bani de masini(nici macar d'alea aduse la 500 euro de afara) deci nici de drumuri n-au nevoie
rezulta logic ca "romaniei" nu ii e rusine ca nu are drumuri ;)
Alegatorii pentru care autostrazile sunt o prioritate sunt putini si nici nu le place sa voteze.
Pentru alegatorii saraci, pensionari, oamni din mediul rural, asistati sociali, autostrada este cea mai mica prioritate. Ei au nevoi imediate, de supravietuire, de umplere a stomacului, nu au nevoie de proiecte pe termen lung.
Doar Guverne cu slaba sustinere populara au promovat autostrazi - Boc, Ciolos.
Concluzia este dureroasa: pentru majoritatea romanilor autostrazile nu sunt de fapt o prioritate.
Deja v-a spus si Basescu, nu va place, emigrati! Lasati-ne sa furam in liniste!
Un articol corect (politic si moral) ar fi precizat si cati km a avut fiecare tara in 89, ca nu e tot aia sa pleci de la 0 (zero) sau de la 500-1.000.
Apoi ar mai trebui precizat si in cate comune s-a introdus canalizarea si apa curenta in timpul asta in fiecare tara.
Ca eu stau la oras si n-am treaba, dar oricand as fi de acord sa se renunte la un km de autostrada pentru o comuna racordata la apa.