Proiectul de bugetul pe anul 2018 aprobat de Guvern si trimis in Parlament "este dezastruos pentru investitii" in domeniul infrastructurii de transport, avertizeaza deputatul USR Catalin Drula. "S-au taiat bani de la autostrazi si cai ferate. Pentru prima data de multi ani alocarile sunt mult sub necesar. Asta va insemna incetinirea sau chiar blocarea santierelor de autostrazi si cai ferate, amanarea finalizarii proiectelor, despagubiri de plata si pierderi economice pentru statul roman".

Infrastructura rutiera, in blocajFoto: Forum peundemerg.ro

"In plus, s-au alocat insuficienti bani pentru intretinerea retelelor existente. Pe rutier, alocarea e la 1/2 fata de 2016, iar pe feroviar este sub necesarul pentru anul viitor. Am depus amendamente pentru a corecta toate aceste probleme, dar cel mai probabil masina de vot pesedista le va respinge", scrie Drula pe contul sau de Facebook.

Iata lista celor mai mari probleme de bugetare:

1) Autostrada Bucuresti-Ploiesti, intrarea in Bucuresti. Alocare 21 mil lei. Necesar pt 2018: ~80 mil lei. Avea termen in iunie 2018 de finalizare, este la 80% executie. S-a alocat prin urmare doar un sfert din necesar.

2) Autostrazile Sebes-Turda si Lugoj-Deva, santiere in plina derulare. Alocarile sunt la 1/2 fata de ce s-a cheltuit in 2017 si la jumatate fata de necesarul pe 2018. Cate 200 de mil pentru fiecare sunt alocate, dar necesarul este de 400 de mil.

3) Obiective mai mici, Centura Radauti sau Varianta de ocolire Comarnic, care au contracte semnate si ar putea avea demara contractele in 2018 au alocare zero.

4) Calea ferata: modernizarea la 160km/h intre Simeria si Arad. S-au semnat anul acesta 4 contracte in suma totala de 7,6 mld lei. La un progres de macar 10% in medie pentru anul 2018 e nevoie de 760 de mil de lei. S-au alocat doar 329 mil lei, deci la jumatate.

5) Intretinerea infrastructurii rutiere: al doilea an la rand in care se aloca mult prea putin. S-au alocat 326 mil lei fata de anul 2016 cand s-au cheltuit 584 mil lei, deci alocarea este la jumatate. Rezultatele le-am vazut cu totii: tratatemente ieftin cu criblura, drumuri mai proaste, gropi, lipsa marcaje, indicatoare, etc

6) Intretinerea infrastructurii feroviare: necesarul pe 2018 ar fi undeva la 1,3 mld lei pentru a onora contractele deja semnate si nevoile existente. S-au alocat doar 1,05 mld lei.

Drula sustine ca a depus amendamente pentru toate neajunsurile sesizate, insa atrage atentia ca PSD ar fi lasat deputatilor timp "doar peste weekend pentru depus amendamente la buget", cu termenul limita ora 9:00, luni dimineata.

"Reamintesc ca la inceputul anului se vor trimite notificari catre toti constructorii sa-si ajusteze graficul de lucrari in functie de bugetul aprobat. E o prevedere din Legea Finantelor Publice (art 43^1). Rezultatul va fi dezastruos (s-a mai intamplat o data in 2013, consecinta fiind intarzieri de ani de zile si pierderi economice): sistarea lucrarilor sau incetinirea ritmului la cota de avarie", mai avertizeaza Drula.