Narcis Neaga, directorul de la drumuri sub mandatul căruia au existat mai multe probleme și o porțiune din autostrada A1 Orăștie - Sibiu a fost închisă din cauza lucrărilor deficiențe, ar putea fi numit la șefia Companiei de Drumuri (CNAIR), potrivit G4Media.ro care citează surse guvernamentale. Neaga a fost vizat de o anchetă DNA, dar dosarul său a fost clasat. Asociația Pro Infrastructură spune că perioada în care Narcis Neaga a condus CNAIR a fost "cea mai nocivă pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România din ultimii ani".

Narcis NeagaFoto: Hotnews

Actualizare: Narcis Neaga a fost numit șef la la Compania de Investiții Rutiere, noua entitate care se va ocupa de autotrăzi și marile proiecte.

Pe 1 martie Neaga a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Narcis Neaga a fost director general al CNAIR în perioada 2012-2015. Actualul director general al CNAIR este Ștefan Ioniță, numit temporar pe acest post din ianuarie 2017, funcție ce i-a fost prelungită ultima oară la începutul lunii ianuarie pentru încă patru luni.

Narcis Neaga a fost demis de la conducerea CNAIR în decembrie 2015, ca urmare a unei inspecții a Corpului de control al Ministerului Transporturilor cu privire la unele nereguli depistate în construcția autostrăzii Sibiu-Orăștie.

El a fost cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu un contract privind autostrada Sibiu - Orăștie, autostradă ce a fost închisă traficului după apariția unor denivelări și fisuri ca urmare a lucrărilor efectuate defectuos.

În decembrie 2015 el a fost plasat sub control judiciar în acest dosar. Dosarul a fost ulterior clasat pentru că Neaga și restul inculpaților nu ar fi încălcat legislația primară astfel încât să fie considerat abuz în serviciu, așa cum a decis Curtea Constituțională.

În timpul mandatului lui Neaga la conducerea CNAIR, au fost contractate loturile 2, 3 și 4 ale Autostrăzii A1 Lugoj-Deva.

Pro Infrastructura susține că aceste proiecte (lansate dinaintea mandatului lui Neaga - n.r.) nu aveau acordul de mediu revizuit din timp, fapt care a creat problema tunelurilor de pe lotul 2 (blocaj încă nerezolvat).

În mandatul lui Neaga s-au lansat aproximativ 20 de licitații pentru pregătirea unor proiecte de autostrăzi și drumuri expres, anulate în marea lor majoritate, susține API.

Organizația mai spune că pentru proiectul A1 Sibiu-Pitești licitația pentru revizuirea studiului de fezabilitate s-a lansat la un preț derizoriu, ignorând avertismentele Comisiei Europene, fapt care a dus la rezilierea contractului în anul 2017.

"Ideile geniale ale dlui Neaga de a construi în concesiune (sau parteneriat public privat - PPP) Autostrada A0 Sud și Autostrada A12 Craiova-Pitești au tergiversat implementarea acestor investiții și s-a pierdut timp prețios fără să se avanseze deloc. Tot în timpul "erei" Neaga s-a ratat (pentru a treia oară) realizarea Autostrăzii A3 Comarnic-Brașov prin PPP, autoritățile fiind nevoite să rezilieze contractul semnat cu asocierea câștigătoare", mai arată Asociația Pro Infrastructură.

Organizația "dezaprobă categoric" decizia ministrului Lucian Șova de a-i oferi lui Neaga un post în Consiliul de Administrație al CNAIR și își exprima speranța că ministrul "își va reconsidera poziția în cel mai scurt timp".