Narcis Neaga, fost director la Compania de drumuri între 2013 și 2015, sub mandatul căruia a fost închisă autostrada A1 Orăștie - Sibiu din cauza unor lucrări defectuoase, a fost numit la șefia Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIAR). Informația a fost confirmată pentre HotNews.ro de către Neaga. Compania de Investiții Rutiere este una dintre cele două noi Companii care au rezultat din spargerea în două a fostului CNADNR, cealalta fiind CNAIR, Compania de Administrare Rutieră. CNIR ar urma să se ocupe de marile proiecte rutiere și de realizarea autostrăzilor.

Narcis NeagaFoto: Hotnews

Deși scindarea CNADNR în CNAIR și CNIR a avut loc tocmai în septembrie 2016, guvernele care au tot venit au refuzat operaționalizarea Companiei de Investiții și au tot mandatat CNAIR să se ocupe de implementarea marilor proiecte rutiere.

CNIR a fost gândită că o companie nouă, care să gestioneze exclusiv realizarea celor mai mari și complexe proiecte de infrastructură rutieră precum autostrada Sibiu - Pitești sau autostrada spre Moldova.

Narcis Neaga a mai fost director general al CNADNR în perioada 2012-2015, iar pe 1 martie Neaga a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Narcis Neaga a fost demis de la conducerea CNAIR în decembrie 2015, ca urmare a unei inspecții a Corpului de control al Ministerului Transporturilor cu privire la unele nereguli depistate în construcția autostrăzii Sibiu-Orăștie.

El a fost cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu un contract privind autostrada Sibiu - Orăștie, autostradă ce a fost închisă traficului după apariția unor denivelări și fisuri ca urmare a lucrărilor efectuate defectuos.

În decembrie 2015 el a fost plasat sub control judiciar în acest dosar. Dosarul a fost ulterior clasat pentru că Neaga și restul inculpaților nu ar fi încălcat legislația primară astfel încât să fie considerat abuz în serviciu, așa cum a decis Curtea Constituțională.

Asociația Pro Infrastructură, cea mai activă voce din societatea civilă pe transporturi caracterizează mandatul lui Neaga la CNADNR drept "cea mai nocivă pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România din ultimii ani" și publică un bilanț al nereușitelor pe care le impută fostului director.

Într-un articol publicat joi seara, HotNews.ro scria că Neaga ar urma să fie numit la șefia CNAIR, citând informații obținute pe surse de către G4Media.ro.