VIDEOREPORTAJ Cum e testat în Finlanda transportul public electric cu autobuze fără șofer
HotNews.ro a fost în Finlanda și a văzut ce a fost testat în Helsinki și în orașele din împrejurimi - cum au aplicat finlandezii modelul electric-autonom în transportul de persoane din mediul urban.
VIDEOREPORTAJ:
Material filmat și cu echipament Nikon.
Programul „Sohjoa” e deja pe final - Un proiect pilot, lansat din iunie 2016, în valoare de aproape 600 de mii de euro din care Uniunea Europeană a cofinanțat 65% prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Proiectul presupune testarea unui sistem de transport în comun de tipul „last/first mile” - rute scurte în care pasagerul/pietonul mai are doar puțin de mers până la destinație, fie că e între noduri multimodale de transport în comun, într-un aeroport, într-o zonă pietonală dintr-un campus universitar sau, pur și simplu, între două locuri importante din centrul aglomerat al unei capitale.
De ce în Finlanda? Din două motive simple: legislația și vremea
„Avem vremea care o mare provocare. Avem o vorbă care spune că: Dacă merge în Finlanda, merge oriunde”, a precizat pentru HotNews.ro, Oscar Nissin, Project Manager pentru proiectul SOHJOA.
”În legislația rutieră din Finlanda a fost omisă în anii '70 precizarea că autobuzele trebuie să aibă volan sau un șofer. Când s-a pus problema să fie testat un astfel de sistem autonom, a fost posibil ca la noi în Finlanda să fie implementat pe șosea, în condiții reale”, a mai declarat Nissin.
Proiectul nu și-a propus să înlocuiască în totalitate transportul public, mai ales într-o țară precum Finlanda unde transportul în comun este foarte bine pus la punct. Scopul proiectului a fost să găsească acele rute unde s-ar potrivi cel mai bine și unde tehnologia actuală ar putea interveni fără să deranjeze prea mult traficul din prezent.
12 km/h în condiții reale de trafic
„Am testat sistemul în trei locuri în Finlanda. Unul a fost pe o faleză din Helsinki unde ne-a fost greu să operăm din cauza traficului mixt de pe șosea. Autobuzele se mișcă la 12 km/h. Nu e viteza lor maximă din punct de vedere tehnic, însă e o viteză considerată sigură. O viteză de 12 km/h e foarte mică, așa că suntem un deranj pentru traficul în condiții reale. Să găsim rute unde acest deranj e tolerabil a fost destul de greu. Deocamdată cele mai promițătoare rute au fost cele pentru pietoni”, a detaliat Oscar Nissin, project manager-ul pentru Sohjoa.
Parte din greutățile cu care s-au confruntat finlandezi ține de modul cum funcționează autobuzele electrice autonome. Acestea nu depind de GPS, ci se folosesc de o rută învățată de dinainte în care pentru localizare se folosesc de formele clădirilor și ale reliefului.
”Nu am avut probleme de localizare, însă autobuzele au nevoie de zone construite pentru că folosesc o localizare după forme. Asta înseamnă ca trebuie să avem pe parcurs clădiri mari și de forme diferite pentru că autobuzele își fac localizarea în timp ce merg”, a explicat Nissin.
Problema a fost că, în modul în care au testat finlandezii, infrastructura rutei a trebuit să fie adaptată pentru autobuze. „Asta înseamnă că atunci când mergem într-un loc unde vrem să implementăm autobuzele, trebuie să facem modificări astfel încât, spre exemplu, autobuzele să aibă mereu prioritate. Sau să avem semafoare pe care le putem control astfel încât autbuzele să primească verde de fiecare dată când trec pe acolo. Autobuzele nu știu să oprească la culoarea roșie”, a detaliat Nissin.
Alte greutăți? Da. Cum ruta nu e pre-programată, nu ține de GPS și autobuzele se bazează pe lasere pentru a detecta formele de-alungul rutei, au existat și probleme. ”Dacă ploua prea tare, dacă ningea sau dacă erau detectate frunze care cădeau în faza autobuzului - sistemele lidar (n.r. radar bazat pe laser) detectau un obstacol și opreau forțat vehicului”, explică finlandezii responsabili de proiect.
Cum răspund oamenii?
„Reacția oamenilor e una de curiozitate și amuzament și sun tentați sî încerce ceva nou. Am realizat chiar și un studiu verificat cu reacțiile oamenilor față de un sistem de transport fără șofer. Unii au zis că le e frică. Dar am aflat și faptul că lumea se adaptează foarte ușor și uită rapid că se află într-un vehicul care se deplasează automat”, susține finlandezul care s-a ocupat de proiect.
„Am reușit să adunăm cantități mari de informații și cunoștințe tehnice despre sistem și despre infrastructura necesară. Ce facem acum este să diseminăm aceste informații către alte orașe, alte organizații și alte proiecte. Cred că și alte state din Uniunea Europeană vor învăța din ce am făcut noi”, spune finlandezul ce a supervizat proiectul.
După doi ani de teste, ce urmează?
"Avem acum alte două mari proiecte. Unul este o continuare directă a acestuia, se numește "Sohjoa Baltic". Va fi implementat în mai multe state din jurul mării Baltice. Vom avea autobuze în mai multe orașe, poate în trafic deschis sau poate pe rute închise", declară finlandezul responsabil de proiect.
Al doilea proiect ce demarează acum se numește „Fabulous” și pornește practic pe partea comercială - deschide calea firmelor interesate să dezvolte o soluție practică folosind informațiile dobândite în doi ani de teste.
„Cred că probabil peste cinci ani vom avea proiecte implementate care nu vor mai fi doar la stadiu de pilot. În următorii cinci ani însă vom vedea astfel de proiecte test prin orașe din Europa, Asia sau Statele Unite”, a declarat Oscar Nissin, project manager-ul pentru proiectul Sohjoa pentru HotNews.ro.
Notă: Acest material a fost realizat în urma unei vizite organizate de Comisia Europeană, care investește în mai multe proiecte ce țin de viitorul transportului în statele membre.
Citește si:

https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22295381-fotogalerie-cum-arata-autobuzele-din-oferta-otokar-compania-care-castigat-licitatia-pentru-cele-400-autobuze-noi-capitala.htm
Citez
Ce dotari vor trebuia sa aiba autobuzele: Aer conditionat pentru toate modelele
Autobuzele trebuie sa aiba o motorizare Euro 6 si sa poata functiona pe diesel si biodiesel.
Vezi tu ceva scris de electric? Macar daca faci propaganda, fa-o corect, nu mai dezinforma!
Daca cumparau 42 de autobuze d-alea iesea firea pe toate posturile tv din galaxie sa anunte minunea.
de ce?
pt ca nu-i intereseaza, Firea Pandele si Dragnea circula in limuzine de lux pe banii nostri, ei nu folosesc transportul in comun dar vor sa profite electorala cumparand TURCISME pe motoirina...ba chiar scot si profit din contractul asta pt ca sigur baga bani in buzunare
Toate business-urile astea eco, green, etc. sunt generatoare de comisioane grase.O să intre PSD-ul în ele cu viteza fugerului. Mare grjă ce-ți dorești, că se va împlini.
Guvernul da 10.000 EURO subventie celor care vor masini electrice dar nu ofera STATII DE INCARCARE. Adica e bataie de joc. Cine isi cumpara masina electrica daca nu are unde sa o incarce?
Pe mine ma intereseaza ce face Guvernul pt cetatean nu faptul ca Ponta se plimba cu prius...ma intereseaza ca sa fie mai putina poluare in Bucuresti, mai putine masini diesel.
În privința stațiilor de încărcare nimeni nu te oprește să ți-o faci acasă dacă vrei mașină eletrică. România n-are drumuri, aproape jumătate din români n-au canalizare, deci stațiile încărcare a mașinilor electrice pentru o minoritate insignificantă sunt a ț-șpea prioritate a țării. Ca să facem o paralelă amuzantă în 1907 când a început răscoala țăranilor înfometați și disperați parlamentul României dezbătea în regim de urgență reducerea taxelor la benzina de automobil. În România de atunci era sub 200 de automobile toate proprietatea unor oameni oricum putezi de bogați...
Dacă stațiile alea de încărcare sunt atât de necesare hai să lăsăm economia privată să le înființeze. Nu-i așa? Ce ar fi tu să-ți faci una?! IAr daă nu e rentabilă de ce vrei ca staul să mai înceapă încă o afacere în pierdere pe lângă numeroaele deja în derulare?!
Daca lumea ar cunoaste cu adevarat costul acestor subventii ar renunta la acesti combustibili si ar opta pentru alternative mai ieftine si mai ecologice. Insa propoaganda in favoarea acestora e platita gras pentru ca sa impiedice solutiile alternative.
Automobilul electric nu e oricum soluția. El e parte a problemei. Producerea unui automobil electric generează mai multă poluare decât economisește. În plus consumă aiurea materiale deficitare. Tot litiul din lume (incluzând toate rezervele cunoscute) și presupunând că de mâine nu se mai fabrică telefoane, tablete, laptop-uri , etc. nu ar ajunge oricum pentru înlocuirea a nici 10% din parcul auto mondial. Dacă chiar crezi în gogorița cu încălzirea globală (eu nu, În Minnesota, Wisconsin, Iowa, South Dakota toate aflate pe paralelele dintre Ploiești și Atena a nins peste weekend și acum dimineața sunt între -3C și -15C) atunci fi bărbat și renunță la tot ce produce emisii de dioxid de carbon: casă, alimene procesate, transport, internet, îmbrăcăminte și curent electric.
Cand toate acestea sunt calculate combustibilii fosili sunt foarte scumpi si masiv subventionati. Viitorul este electric, toate companiile auto investesc in masini electrice, se fac investitii in infrastructura, se fac planuri pentru tranzitia la vehicule electrice.
Toate tehnologiile la inceput sunt scumpe, si cele pe benzina au fost scumpe la inceput, si calculatoarele si telefoanele mobile, cand se ajunge la productia de masa se ieftinesc. De asemenea tehnologia evolueaza si vor aparea noi solutii tehnice care vor surmonta actualele probleme.
Incalzirea globala este reala si contributia umana este demonstrata stiintific. Cei care neaga aceste lucruri sunt cei din industria combustibililor fosili si cei sustinuti financiar de acestia ori simpli ignoranti care au cazut in plasa intinsa de acestia.
Sunt tari care subventioneaza direct pretul benzinei, mai toate sunt si producatori. https://www.globalpetrolprices.com/articles/61/
Cand taxele sunt mici statul incaseaza mai putin, deci vor fi mai putini bani pentru sanatate, educatie, infrastructura. Cand sunt luate in considerare si costurile mai putin vizibile cu poluarea, tratarea bolilor cauzate de poluare, accidentele, gestionarea deseurilor, schimbarile climatice, combustibilii fosili sunt foarte scumpi si pretul lor aparent nu reflecta pretul real, asta e de fapt o subventie mascata, pretul aparent este o iluzie pentru ca societatea plateste de fapt mai mult ca urmare a folosirii acestora.
E la fel ca fumatul, costul tigarilor este unul aparent si iluzoriu pentru ca statul cheltuie apoi miliarde de dolari pentru tratarea bolilor cauzate de fumat, cancer, boli de inima, boli respiratorii.
Ca și Bucureștiul Helsinki avea odinioară o rețea destul de dezvoltată de trolebuze.
https://i.pinimg.com/originals/20/5b/3b/205b3b15ddb3c94aedf95ed3711625b4.jpg
Adică de autobuze electrice cu fir, ce sunt ieftine (sub 50% din prețul unui aubobuz diesel, 10% din prețul unui autobuz electric cu baterii), nu necesită baterii cumpe, din materile deficitare, greu de reciclat și a căror producere genereză mai multă poluare decât economisește pe toată durata ei (scurtă) de viață.
La Helsinki ca și la București infrastructura pentru trolebuze a fost făctă praf în timp record, pe motiv că strică estetica și că oricum prețul petrolului se prăbușise dipă 1985-1990. În loc să o refacă, dacă plouarea e o problemă (și chiar e) se apucă să cumpere fără rost autobuze mici, scumpe, fără șofer într-o țară cu șomaj imens. Sună a business perfect pentru Dragnea... Așteptăm curând să apară Teldrumul electric care să importe din Japonia pentru Bucale autobuze electrice cu 10 locuri (însă cu WiFi și Monitoare LED încorporae pe geamuri ca alea de la Miami ) de vreo 10 ori mai scumpe ca alea turcești ale lui Firea cu 50 de locuri, care la rândul lor sunt la preț aproape dublu față de autobuzele Mercedes cumpărate de Boc pentru Cluj. Uite așa se zidesc averile bugetarilor...
Am simtit diferente intre sistemele de actionare dar nu fu rau...
Toate se intamplau in urma cu 3-4 ani si de atunci linistea se asternu asupra acelei incercari.
Nu cred ca Bucharest este in Europe - parol!