Greva din Franța paralizează și miercuri țara - Guvernul, presat să ia o decizie în legătură cu datoria de 50 miliarde euro a SNCF Reseau

de Vlad Barza     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2018, 10:56 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


Lucratori feroviari francezi
Foto: SNCF Reseau
​Traficul feroviar este puternic perturbat în Franța și miercuri, uriașa grevă de la SNCF fiind în a doua zi. Problema este că nu se întrevede o soluție și marea problemă este legată de ce se va întâmpla cu datoria de 50 miliarde euro la companie care gestionează infrastructura. Statul francez nu vrea să o preia, fiindcă bugetul ar fi dezechilibrat, iar ”ceferiștii” francezi nu vor să-și piardă privilegiile și nici să fie victimele unor concedieri masive.

Dacă nu se va găsi o soluție, greva va continua până la final de iunie și vor fi peste 30 de zile cu trafic grav afectat. Miercuri, spre exemplu, circulă în medie doar un TGV din șapte și un tren regional din cinci.

Francezii au formidabilele trenuri TGV, însă lucrurile sunt departe de a fi ideale pe căile ferate. Un raport mult-așteptat întocmit de un fost șef al Air France-KLM cerea la mijloc de februarie, un "tratament de șoc" pentru a repara multe dintre problemele uriașei companii SNCF. Raportul spunea că au fiost neglijate liniile regionale și o parte dintre ele trebuie închise. Datoriile companiei SNCF Reseau pot ajunge la 50 miliarde euro anul acesta și, pentru a se face economii va trebui inițiat un program de plecări voluntare în colosul cu 150.000 de angajați. În medie, datoria crește cu două miliarde euro pe an.

Sindicatele se opun și unei reforme care ar duce la concedieri masive și ar limita privilegiile lucrătorilor feroviari.

Problema datoriei a dus însă negocierile într-un punct mort. Din cauza investițiilor masive în rețeaua TGV. dar și pe fondul unor datorii istorice, se estimează că suma va ajunge în câteva luni la 50 miliarde euro.

Guvernul nu vrea să preia însă datoria, fiindcă bugetul de stat ar avea de suferit, iar o soluție de compromis ar fi ștergerea unei părți din datorie sau transferarea unei părți din ea la bugetul de stat.

Subiectul datoriei este presant și mulți spun că statul nu ar trebui să preia datoria. Guvernul va trebui însă până la urmă să ia ia o decizie.

Surse: Les Echos, AFP.


Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


1298 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  O alta poveste de succes (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:31)

  xolv [utilizator]

  a socialismului-asistential francez.
 • 0 (0 voturi)    
  comunistii vestului (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:36)

  moka [utilizator]

  se stie
 • 0 (2 voturi)    
  totul costa (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:54)

  vodatepes [utilizator]

  Totul costa,pana si trenurile de mare viteza costa. Acolo e management defectuos? Pai cum 50 miliarde gaura in buget? Mai sa fie ? O fii aia hoti din conducerea SNCF? Franta e stat care a trecut de la comunism la capitalism? Deci intr-o tara cu capitalismul de sute de ani caile ferate sunt pe minus atunci ce sa mai cerem la noi? Noi ne facem unui pe alti hoti , incompetenti, prosti tampiti dar vedem ca si in alta parte e la fel. Deci oameni sunt la fel peste tot.


Abonare la comentarii cu RSSde zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului
Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version