Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș - Turda, circa 25 de km de la Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, mobilizarea constructorului este nesemnificativă și lucrările trenează, avertizează Asociația Pro Infrastructura care publică două clipuri video cu imagini surprinse din avion de pe loturile 1 și 2 al autostrăzii. Cele două loturi, începute încă din 2014, sunt în lucru și ar trebui să fie gata anul viitor.

Lucrari la A10 Sebes - TurdaFoto: Asociatia Pro Infrastructura

Filmarea de pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda - 17 km, constructor Impresa Pizzarotti

Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Valoare: 541.739.137 lei

Stadiu: in lucru

Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA - Pomponio Construcţii SRL

Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Asociația Pro Infrastructura susține că se avansează în ritm alert în zona nodului Alba Iulia Nord, în special pe partea de săpături și terasamente, dar și la structura peste calea ferată Alba Iulia-Teiuș. O serie de stâlpi de curent și o conductă de apă în curs de relocare împiedică restul lucrărilor din această secțiune deblocată la finalul anului trecut.

„În continuare, pe porțiunea cea mai avansată a acestui tronson (între nodurile Alba Iulia Nord și Sebeș) avem progres, însă nu la nivelul necesar. Deși cele mai multe probleme birocratice (obținerea terenurilor, relocarea utilităților) au fost rezolvate, mobilizarea este dezamăgitoare, sub așteptări, ritmul de execuție putând fi îmbunătățit semnificativ în special la suprastructurile podurilor, la terasamente și la așternerea mixturilor asfaltice”, transmite API.

La nodul Sebeș, acolo unde s-a obținut autorizația de construire abia în luna februarie 2018, lucrările sunt încă incipiente.

Filmarea de pe șantierul lotului 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda - 24,25 km, constructor Aktor

Lotul 2 -24,25km - de la Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud (km 17+000 – km 41+250)

Valoare: 549.332.493 lei

Stadiu: in lucru

Constructor: Asocierea Aktor SA - Euroconstruct Trading '98 SRL

Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

„Deși condițiile meteorologice din ultimele săptămâni au fost ideale pentru execuție, constructorul (Aktor) avansează într-un ritm extrem de lent, mobilizarea fiind una nesemnificativă”, informează Pro Inrastructura.

„Promisiunile din ultimele luni (venite atât din direcția CNAIR, cât și din cea a constructorului) au fost extrem de optimiste. Realitatea din teren este dezamăgitoare, chiar dezastruoasă pe alocuri. Ne întrebăm contrariați cum de anumiți antreprenori generali sunt amenințați sistematic cu rezilierea pentru mobilizare slabă, iar în cazul de față șantierul parcă înghețat în timp nu produce nici cea mai mică reacție oficialilor CNAIR”, informează ONG-ul care monitorizează proiectele de infrastructură.

Potrivit API, sunt lucrări de care constructorul nu se poate apuca din cauza exproprierilor suplimentare încă nerealizate sau a utilităților nerelocate. „Totuși, acolo unde poate se poate munci, nici nu se cunoaște că autorizația de construire este obținută de mai bine de 2 ani de zile. În acest timp, un constructor serios ar fi ajuns la nivel de strat intermediar de asfalt sau structuri aproape finalizate. Aktor abia a reușit să iasă din pământ cu o parte din terasamente sau cu pilele structurilor, ridicând grinzi doar pe podurile și pasajele mici”, suține Pro Infrastructura.

Reprezentanții ONG-ului cer Companiei de Drumuri să urgenteze emiterea deciziei de expropriere pentru terenurile suplimentare, a autorizației de construire și a avizelor pentru relocarea utilităților și să ăși asume public „o poziție referitoare la avansul insignifiant al lucrărilor din ultima perioadă, luând măsurile necesare. Orice tergiversare este o bătaie de joc față de bugetul de stat, fondurile europene nerambursabile și față de șoferii care își doresc să circule cât mai rapid pe această autostradă, evitând calvarul de pe DN1”.

Citește și: