Viaductul de circa 700 de metri de peste Someș, de lângă Gilau, prinde formă pe zi ce trece și sunt mari șanse ca acesta să fie finalizat în această toamnă. Podul, început încă de pe vremea contractului Bechtel pentru autostrada Transilvania, este veriga lipsă din cauza căreia bucata de 8,7 km de autostradă de la Gilău la Nădășelu, gata din noiembrie 2017, nu poate fi folosită. Pe șantierul micului „ciot” și-a făcut apariția și macaraua care va lucra la montarea celor 64 de grinzi ale podului, după cum se observă din imagini video din dronă publicate de Asociația Pro Infrastructură.

Podul de la GilauFoto: Captura YouTube

„Șantierul ciotului de 766 de metri de la Gilău, parte din Autostrada A3, este momentan în grafic pentru finalizarea în luna septembrie 2018, așa cum puteți observa din filmarea aeriană și din fotografiile de la sol realizate în acest weekend. Constructorul încă lucrează la pilele podului peste Someșul Mic, dar și la breteaua de acces dinspre Cluj-Napoca spre Nădășelu”, scrie Asociația Pro Infrastructura (API), ONG-ul care monitorizează implementarea proiectelor de infrastructură din România.

„Vestea bună este că au sosit primele piese din macaraua de 600 de tone prin care vor fi ridicate și instalate grinzile fabricate de Bechtel. "Monstrul", așa cum a fost botezat de entuziaști, este un imens puzzle 3D care probabil va fi asamblat complet săptămâna aceasta. La încărcare va fi ajutat de două macarale mai mici”, scrie API.

Montarea celor 64 de grinzi ar urma să dureze circa o lună de zile.

Viaductul de la Gilău - bucata lipsă care face de nefolosit un lot de autostradă finalizat

Podul de la Gulău, o rămășiță neterminată încă de pe vremea Bechtel care se continuă din tronsonul A3 dinspre Câmpia Turzii, e motivul pentru care traficul rutier nu a putut fi deschis pe tronsonul de 8,7 km până la Nadașelu, recepționat de Compania de Drumuri în luna noiembrie anul trecut.

În septembrie 2017 Compania de Drumuri a semnat contractul cu Tirrena Scavi SpA pentru finalizarea podului de la Gilău, deși despre situația-problemă se știa de ani întregi. Contractul are o valoare de circa 26 milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a venit abia la final de octombrie, în condițiile în care termenul prevede execuția în 10 luni.

De la 1 februarie, însă, constructorul a putut mobiliza forțe mai mari, odată cu primirea amplasamentului Canalului Someșul Mic pentru a putea desfășura lucrările.

Lotul Gilău - Nadașelu - cu roșu pe hartă. Cu negru este tronsonul Gilău - Câmpia Turzii:

---

Lotul Gilău - Nadașelu se oprește brusc înainte de viaduct: