Sute de mașini din mai multe județe ale Moldovei, dar și din Transilvania, vor porni sămbătă 19 mai într-un marș motorizat spre București pentru a cere urgentarea celor două mari proiecte de autostradă pentru Moldova: A8 Târgu Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni și A7 Suceava - Bacău - Focșani - Buzău - Ploiești. Cele două mari proiecte cuprinse în Master Planul de Transport sunt tergiversate de ani buni de către autoritățile de la Transporturi: contracte reziliate, licitații promise, dar nelansate, zeci de termene amânate pe bandă rulantă pentru proiectarea lucrărilor.

Mars motorizat din Moldova spre CapitalaFoto: Impreuna pentru autostrada Ungheni-Iasi-Targu Mures

„Sute de mașini din mai multe județe - Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Galați, Vrancea, dar și din Brăila, Buzău, Harghita și Mureș, se vor deplasa încolonate spre destinația finală Piața Victoriei, unde ar urma să ajungă după ora 17:00. De la Iași se va pleca sâmbătă la ora 7:00, din Piața Unirii”, anunță organizatorii, asociațiile „Împreună pentru A8” și „Moldova vrea Autostradă”.

Pentru Autostrada A8 Iași – Târgu Mureș, cea care ar lega Moldova de rutele europene, au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situația fiind la momentul de față tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007, amintesc organizatorii.

„Pentru Autostrada A7 (sau drum expres, Guvernul încă nu s-a decis asupra categoriei), au fost amânate licitațiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani! Acum două zile a avut loc ultima amânare - data de 15 mai 2018 era termenul pentru evaluarea ofertelor pe tronsonul Buzau - Focșani din A7. S-a amânat pentru a 16-a oară! Noul termen: 16 iulie 2018”, atrag atenția organizațiile amintite.

Organizatorii protestului solicită o întâlnire cu Prim-Ministrul României, Viorica Dăncilă, și cu Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, pentru a primi garanții oficiale ferme și o foaie de parcurs cu termene și acțiuni clare pentru deblocarea construirii Autostrăzilor A8 și A7, esențiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România.