De la 1 ianuarie 2019 ar putea să înceapă circulația trenurilor între Suceava și orașul Cernăuți din Ucraina, scrie presa din țara vecină. Între cele două orașe sunt 92 km, iar între cele două țări nu există legături feroviare, cu excepția unui vagon care este atașat săptămânal la trenul spre Kiev. Informația a fost relatată de publicațiile unian.info și ukrinform.net, iar pe plan local de Agerpres. Înțelegerea prevede că vor fi două trenuri pe zi în fiecare sens.

Gara Suceava - BurdujeniFoto: Hotnews

Între Suceava și Cernăuți sunt 92 km. De la Suceava sunt 41 km până la Vicșani, ultima localitate de frontieră din țară. Apoi sunt 11 km până la prima localitate din Ucraina, Vadu Siret, iar de acolo sunt alți 40 km până la Cernăuți (Chernovtsy). Călătoria ar trebui să dureze patru ore. Cele două orașe sunt legate de un tren pe săptămână între iunie și septembrie în anii când circulă trenul sezonier Minsk - Varna.

Trenurile Suceava-Cernăuți ar fi trebuit incluse încă din acest an în mersul Trenurilor și s-au purtat discuții și în vara lui 2017.

Compania de Căi Ferate Română preciza, citată de publicația Crai Nou. că în cadrul discuţiilor s-a abordat proiectarea perechilor de trenuri Suceava – Cernăuţi cu circulaţie pe reţeaua de cale ferată proprie, dimineaţa şi seara, dus – întors, şi cu transbordarea călătorilor în staţia Vadul Siretului de la un tren la celălalt, cu realizarea controlului vamal în staţia Vadul Siretului, în zona de control din incinta clădirii de călători, deşi liniile de sosire/expediere, cu ecartamente diferite, sunt alăturate.

În runda de discuții din septembrie nu s-a căzut însă de acord, fiindcă CFR Călători, având prea puține vagoane, ar fi vrut ca vagoanele trenurilor să fie furnizate de Căile Ferate din Ucraina, dar compania din țara vecină nu a fost de acord.