Cei 16,3 kilometri ai Lotului 4 de pe A10 Sebeș - Turda sunt finalizați și pregătiți să primească traficul rutier, însă zac nedeschiși circulației, transmite Asociația Pro Infrastructura care a publicat imagini din dronă cu tronsonul în cauză. Asociația acuză autoritățile că nu grăbesc recepția proiectului. „Cât timp își vor mai risca viața oamenii pe drumul național paralel, în timp ce la câțiva metri distanță zace o autostradă care le oferă siguranță net superioară?”, se întreabă API.

Autostrada A10 Sebes - TurdaFoto: Asociatia Pro Infrastructura

„S-au dus pe apa sâmbetei toate promisiunile oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor România care ne-au zis că vor da drumul în luna mai, apoi în iunie”, scrie Asociația Pro Infrastructura pe contul de Facebook.

„Domnule ministru anti-autostrăzi Șova, domnule director al Companiei Naționale Anti-Infrastructură din România Neaga, cât mai intenționați să întindeți această limită a decenței și a bunului simț? Cât timp își vor mai risca viața oamenii pe drumul național paralel, în timp ce la câțiva metri distanță zace o autostradă care le oferă siguranță net superioară?”, mai transmite API.

Circa 30 de km din autostrada A10 Sebeș - Turda (Loturile 3 și 4) au lucrările de drum finalizate și sunt gata să preia traficul rutier încă de la începutul anului. Autoritățile de la Drumuri au refuzat să facă recepția invocând unele probleme la execuția lucrărilor, dar motivând și prin faptul că regulamentul de recepție - în forma sa actuală - interzice recepționarea lucrărilor care nu este 100% gata, chiar dacă unele lucrări rămase de executat nu au legătură cu calea de rulare.

Lotul 4 - 16,3 km - de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda (km 53+700 – km 70+000)

Valoare: 470.004.894 lei (circa 102 milioane de euro la cursul din 2017)

Stadiu: În lucru

Constructor: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GmbH

Contract: Semnat pe 16 aprilie 2014

Termen de finalizare (contractual): Martie 2016

Lucrări finalizate: ianuarie 2018