Primul TGV din Africa urmează a fi dat în folosință peste câteva luni în Maroc, iar în teste trenul a atins 357 km/h, urmând ca viteza maximă comercială să fie de 320 km/h. Marocanii spun că este cel mai ieftin TGV, cu un cost de 9 milioane euro/km, dar sunt și voci care contestă proiectul, într-o țară cu nivel scăzut de trai unde banii ar fi putut fi investiți în alte domenii.

TGV marocanFoto: ONCF

În 2007 s-a anunțat că Marocul va avea tren de mare viteză, iar lucrările au început în 2010 și trebuiau să se termine în 2015, dar au urmat mai multe amânări, în special din cauza exproprierilor.

Costul de aproape 2 miliarde de euro a fost împărțit între Franța (51%) și Maroc, Arabia Saudită, Kuweit și emiratul Abu Dhabi (49%). Au fost cumpărate 12 rame de la Alstom și trenul, denumit Al Borak, va face două ore și zece minute de la Tanger la Casablanca, față de cinci ore cât fac trenurile convenționale din prezent.

Mai multe companii franceze au primit diverse contracte pentru construirea liniei despre care marocanii spun cu mândrie că este cea mai ieftină linie de mare viteză construită, la 9 milioane euro/km, față de 20 milioane/km media europeană. Printre companiile franceze care au lucrat se numără SNCF, Egis, Systra, Cegelec, Ansaldo, Engie și Colas Rail.

În teste, pe 19 iunie, trenul a atins 357 km/h.

Marocul, condus de regele Mohamed al VI-lea, vrea să devină o putere industrială regională și a investit miliarde de euroi pentru a atrage investitori, celebră fiind și fabrica Renault de la Tanger. Despre uriașele investiții din port puteți citi pe larg aici.

Proiectul TGV-ului are și contestatarii săi, mulți spunând că banii ar fi putut fi mult mai bine folosiți la construcția de școli, drumuri, canalizare și rețele electrice.

Surse: Le Figaro, Le Parisien, Maroc Diplomatique