„Lucrările de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe noua variantă de traseu dintre Sighişoara şi Daneş, pe care au fost construite trei lucrări de artă importante - Podul în formă de Arc peste râul Târnava Mare, în lungime de 134,6 m, Tunelul Sighişoara, în lungime de 401 m şi Tunelul Daneş, în lungime de 969 m, cel mai lung tunel de cale ferată construit în România după 1989 - vor permite atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/h pe o lungime cât mai mare a traseului Sighișoara - Aţel”, informează CFR Infrastructură.

Durata contractuală: 36 de luni
Constructorul: Asocierea FCC – Alpine – AZVI - Straco
Durata contractuală: 36 de luni
Durata contractuală: 36 de luni
CFR Infrastructură mai informează că până în prezent au fost date în exploatare următoarele intervale de staţii:
-Sighişoara - Daneş (fir II pe traseul nou)
-Daneş - Dumbrăveni (Fir I)
-Dumbrăveni - Aţel - Mediaş (Fir II)
-Mediaş - Copşa Mică (Fir I)
-Copşa Mică - Micăsasa (Fir I)
-Micăsasa - Valea Lungă (Fir I)
-Valea Lungă - Blaj (Fir I)
-Blaj - Crăciunel (Fir II)
-Crăciunel - Podu Mureş (Fir I)
„Menţionăm faptul că lucrările de modernizare aflate în execuţie între Sighişoara şi Coşlariu acoperă o gamă complexă de lucrări feroviare (linii, peroane, instalații de siguranță și dirijare a traficului, gări, puncte de oprire, poduri, podețe, tuneluri, pasaje pietonale, treceri la nivel, substaţii de tracţiune) şi au ca obiectiv general asigurarea interoperabilităţii infrastructurii feroviare de-a lungul Coridorului Rin - Dunăre (ramura nordică), îmbunătăţirea calităţii transportului feroviar, sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă şi introducerea sistemului ERTMS/ETCS Nivel 2”, notează CFR Infratructură.
Detalii tehnice pentru Podul în formă de Acr și cele două tuneluri:
1. Pod în formă de arc, km 299+720 - pod de cale ferata dublă peste râul Târnava Mare
deschidere - 125 m;
lungime - 134,6 m;
tunel artificial (intrare Sighişoara), cu lungimea de 20 m (km 299+910 - 299+930);
tunel natural, cu lungimea de 325 m (km 299+930 – 300+255);
tunel artificial (intrare Sighişoara), cu lungimea de 20 m, între km 301+543 - 301+563;
tunel natural, cu lungimea de 862 m, între km 301+563 – 302+425;
tunel artificial (intrare Daneş), cu lungimea de 87 m, între km 302+425 – 302+512.







969 metri.
La cum lauda articolul structura, ma gandeam ca-i ceva gen Brennerpass sau tunelul de la Gotthard, dar de fapt e o structura de baza intarziata peste masura de prostia din capul factorilor de decizie.
Cei cinci kilometri, foarte circulați, inaugurați (conținând 2 tunele și un pod) sunt mai importanți decât 300 km șină de tren ultrarapid în Germania care nu are călători și circula gol.
Sunt rapoarte ale Uniunii Europene care arata ca trenurile de mare viteza din Occident nu se justifica economic, cu foarte puține excepții.
Alo, CFR Calatori, vreau sa merg cu trenul de mare viteza de la Bucuresti la Sibiu -Cluj - Satu-Mare, nu doar 5 km pe un tronson.
Oricat de blamate ar fi fost timpurile celelalte, acceleratul avea viteza atunci.