Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a precizat, marți seara, la TVR1,că s-ar putea introduce taxe pentru autostrăzile din România. Acesta a motivat că în acest fel se întreține infrastructura rutieră și a dat ca model țările europene unde se aplică aceste taxe, potrivit Mediafax.

Autostrada A10 Sebes - TurdaFoto: Asociatia Pro Infrastructura

„Sistemul acesta de operare trebuie să fie undeva pus în seama unui privat. Uitați-vă la câte activități trebuiesc derulate, fie de reparație de drumuri, fie de întreținere și așa mai departe, iarnă-vară. Știți foarte bine că în afara țării sunt astfel de mecanisme aplicate”, a precizat Teodorovici, într-o emisiune la TVR1.

„Pentru podul de peste Dunăre, nu se plătește trecerea pe el?! Afară nu se plătește nicio taxă pentru trecere de pod sau autostradă?! Așa se întrețin drumurile, infrastructura așa se întreține. Cum de unde se întreține ea? Bani de unde? (...) Dacă operezi în acest mecanism public-privat, nu iei și vignetă și îl pui să și plătească taxă de drum. Nu poți să suprapui”, a detaliat Teodorovici.

Oficialul MFP a mai adăugat că Ministerul Transporturilor este cel care propune cuantumul taxei, însă se face cu avizul Ministerului Finanțelor, care va acorda tot sprijinul MT. Acesta a precizat că în acest sens există deja o echipă de lucru.

De asemenea, ministrul Finanțelor a adăugat că, până la sfârşitul acestui an, se vor atribui cele mai multe contracte pentru construcţia de autostrăzi. „Guvernul și-a asumat că, până la final de an, se va atribui o mare parte din aceste contracte, importante de altfel”, a punctat Teodorovici.