​Compania australiană Qantas este în discuții cu Airbus și Boeing și urmează să aleagă de la cine va cumpăra avioane capabile să efectueze zboruri non-stop de 20 de ore. În prezent, cel mai lung zbor direct este din Doha la Auckland, de 17 ore și jumătate, iar în octombrie acesta va fi detronat de un zbor de 19 ore, între Singapore și Newark, scrie BBC.

Avion al QantasFoto: Qantas

Alan Joyce, șegul Qantas, spune că în 2019 va fi plasată comanda pentru avioanele de foarte lung parcurs, iar în 2022 ar putea demara zborurile comerciale.

Joyce spune că foarte mulți clienți vor astfel de zboruri care i-ar scăpa de conexiunile cu probleme și de diversele întârzieri. În martie compania a lansat un zbor între Perth și Londra, cu durata de 17 ore. Șeful companiei spune că gradul de ocupare a fost de 92%, iar la clasa business, de 94%.

Cei de la Qantas spun că în prezent nu există model de avion cu care să poată fi făcut un zbor continuu de 20 de ore. Modelul Airbus A350-1000 este luat în considerare, dar mai are nevoie de o îmbunătățire a autonomiei, iar rivalul este Boeing 777-8 care ar trebui să fie lansat în 3-4 ani.

Compania vrea să lanseze zboruri directe și către New York, Chicago sau Cape Town, însă ar fi mai scurte decât spre Londra.

Din octombrie, Singapore Airlines va zbura de la Singapore la Newark aproape 19 ore, dar nu va exista clasa economy, ci vor fi două tipuri de locuri: business class și premium economy. Cel mai mic preț era de 1.650 de dolari, iar cel mai mare, de peste 3.000 dolari.