Compania feroviară națională austriacă OBB va introduce din decembrie un tren care va face legătura între Cluj și Viena, via Oradea și Budapesta. OBB este una dintre cele mai respectate companii feroviare europene, anul acesta urmând să transporte în total un număr record de 250 milioane călători, de peste patru ori mai mult decât CFR. Trenul se va numi Transilvania și va circula începând cu 9 decembrie când intră în vigoare noul Mers al Trenurilor. UPDATE CFR a spus că trenul va avea pe teritoriul României vagoane de la CFR și MAV Start, iar tracțiunea va fi fi asigurată de locomotive românești.
Acum, cei care vor să ajungă de la Cluj la Viena cu trenul au în prezent cea mai rapidă opțiune să schimbe la Budapesta.
Noul tren va pleca la 10.42 din Viena (ora locală), va ajunge la 19.44 în Oradea și la 22.25 la Cluj. De la Cluj trenul pleacă la 7.40 și sosirea la Viena este programată pentru 17.21. Trenul are planificate 23 de opriri.

În timp ce
la noi trenurile internaționale au cunoscut un declin sever, Austria a mers foarte bine și, dintre cele 300 de trenuri care tranzitează țara, peste 150 ajung și la destinații din afara ei.
OBB este cunoscută și pentru trenurile Railet care rulează pe distanțe mari cu viteze medii de 120 -140 km/h și viteze maxime de peste 220 km/h. OBB are un program de investiții de 1,8 miliarde euro în locomotive și vagoane noi.
În afară de trenul Viena - Cluj a fost introdus și un tren Bratislava - Zurich, Viena având legături directe deja cu cele mai importante orașe din regiune, cum ar fi Praga sau Cracovia.
UPDATE CFR Călători a venit cu precizări, explicând că trenul NU aparține doar OBB. Mai mult, nu va avea vagoane OBB între Oradea și Cluj.
CFR Călători în colaborare cu MAV Start (operatorul naţional feroviar de călători din Ungaria) şi OBB (operatorul naţional feroviar de călători din Austria) au stabilit introducerea în circulaţie a unui nou tren pe ruta Cluj Napoca – Budapesta – Viena Hbf şi retur, începând cu planul de mers 2018 -2019.
Trenurile IR 144 şi IR 143 Cluj Napoca – Budapesta – Viena Hbf şi retur nu aparţin unui singur operator, compunerea acestora fiind asigurată de către CFR Călători şi MAV Start.
Tracţiunea trenurilor pe teritoriile celor 3 state – România, Ungaria şi Austria este asigurată de operatorul naţional al fiecărui stat.
Menţionăm că trenurile IR 144 şi IR 143 vor circula zilnic, după următoarele orare:
Cluj-Napoca (07:35) - Budapesta (14:20/14:40) - Viena (17:21)
Viena (10:42) - Budapesta (13:19/13:40) - Cluj-Napoca (22:25).
Aceasta asigura o perfecta coordonare intre modurile de transport, un serviciu uniform in tot teritoriul, precum si posibilitatea investitiilor simultane in material rulant si infrastructura.
Si transportul de marfa si cel de calatori sunt in acelasi holding si folosesc eficient aceleasi capacitati (linii, depouri, locomotive, personal).
Dimpotriva, la noi CFR s-a facut praf si pulbere.
Si nu am auzit inca niciun nume condamnat pentru aceasta decizie cica politica (ne-aplicata de alte satate), dar anti-economica si anti-sociala.
Oricum, din 2020 ar trebui să fie permisă concurența feroviară și în Austria, vedem atunci cum se descurcă OeBB.
Daca adaugam la asta si faptul ca UE a declinat recent oportunitatea finantarii, deci realizarii, autostrazii Iasi-Tg. Mures, intelegem (unii) in ce directie se indreapta Romania.
Acum Moldovenii doresc o cale ferata eficienta intre Iasi si Cluj, iar PSD-istii si Teleormanenii (pleonasm partial, stiu) vor sa o saboteze.
Mai este ceva. Austriecii recunosc deja ca numele Transilvania este deja un brand, si il pun in aplicare. Logic. La noi, Bucurestiul nu stie cum sa saboteze tot ce nu este Bucuresti. Uita asa suntem condusi de prostia insasi de la Bucuresti.
Last but not least, Moldova ar putea la randul ei sa devina un brand, poate nu la fel de faimos ca Transilvania, deoarece nu-i asociat cu Dracula si nu are la fel de multe castele "de Holywood" (in sensul bun) ca Transilvania, dar totusi.
Numai Iasiul are o clasa enorma, chiar peste Cluj, esta ca un diamant in praf momentan. Iar pe traseu sunt Cetatea Neamtului si Cetea de Scaun a Sucevei (ambele din aceeasi clasa cu castelele/cetatile Transilvaniei), siturile UNESCO din Bucovina,
plus apropierea oraselor Piatra Neamt, Botosani si Roman, nici Bacaul nefiind prea departe,
plus alte locuri istorice (cu palate/castele etc) mai mici dar meritorii precum Ruginoasa, Miclauseni, Ceahlaul cu toate locurile din jur (statiunea Durau, Lacul Izvorul Muntelui - barajul Bicaz), etc
plus Vatra Dornei si de partea ailalta, Bistrita, Targu Mures, si el un oras frumos, si alte locuri nu sunt departe (statiunea Sovata, chiar si Tusnad, etc).
La scara Europeana, Viena - Iasi este o axa reala, de interes cultural, economic, si tot ce vrem.
Si se mai mira ca suntem atacati din toate partile de Orbani si tot felul de alti nationalisti ai tarilor vecine, care ar vrea si ei cate o bucata. Pai daca ai nostri s-au sictirit de Romania, cum sa nu incerce?