Compania feroviară națională austriacă OBB va introduce din decembrie un tren care va face legătura între Cluj și Viena, via Oradea și Budapesta. OBB este una dintre cele mai respectate companii feroviare europene, anul acesta urmând să transporte în total un număr record de 250 milioane călători, de peste patru ori mai mult decât CFR. Trenul se va numi Transilvania și va circula începând cu 9 decembrie când intră în vigoare noul Mers al Trenurilor. UPDATE CFR a spus că trenul va avea pe teritoriul României vagoane de la CFR și MAV Start, iar tracțiunea va fi fi asigurată de locomotive românești.

Tren al OBBFoto: OBB

Acum, cei care vor să ajungă de la Cluj la Viena cu trenul au în prezent cea mai rapidă opțiune să schimbe la Budapesta.

Noul tren va pleca la 10.42 din Viena (ora locală), va ajunge la 19.44 în Oradea și la 22.25 la Cluj. De la Cluj trenul pleacă la 7.40 și sosirea la Viena este programată pentru 17.21. Trenul are planificate 23 de opriri.

În timp ce la noi trenurile internaționale au cunoscut un declin sever, Austria a mers foarte bine și, dintre cele 300 de trenuri care tranzitează țara, peste 150 ajung și la destinații din afara ei.

OBB este cunoscută și pentru trenurile Railet care rulează pe distanțe mari cu viteze medii de 120 -140 km/h și viteze maxime de peste 220 km/h. OBB are un program de investiții de 1,8 miliarde euro în locomotive și vagoane noi.

În afară de trenul Viena - Cluj a fost introdus și un tren Bratislava - Zurich, Viena având legături directe deja cu cele mai importante orașe din regiune, cum ar fi Praga sau Cracovia.

UPDATE CFR Călători a venit cu precizări, explicând că trenul NU aparține doar OBB. Mai mult, nu va avea vagoane OBB între Oradea și Cluj.

CFR Călători în colaborare cu MAV Start (operatorul naţional feroviar de călători din Ungaria) şi OBB (operatorul naţional feroviar de călători din Austria) au stabilit introducerea în circulaţie a unui nou tren pe ruta Cluj Napoca – Budapesta – Viena Hbf şi retur, începând cu planul de mers 2018 -2019.

Trenurile IR 144 şi IR 143 Cluj Napoca – Budapesta – Viena Hbf şi retur nu aparţin unui singur operator, compunerea acestora fiind asigurată de către CFR Călători şi MAV Start.

Tracţiunea trenurilor pe teritoriile celor 3 state – România, Ungaria şi Austria este asigurată de operatorul naţional al fiecărui stat.

Menţionăm că trenurile IR 144 şi IR 143 vor circula zilnic, după următoarele orare:

Cluj-Napoca (07:35) - Budapesta (14:20/14:40) - Viena (17:21)

Viena (10:42) - Budapesta (13:19/13:40) - Cluj-Napoca (22:25).