Autostrada A8 de la Târgu Mureș spre Moldova, tronsonul peste munți care ar trebui să lege regiunea de Transilvania și de Vest, ar putea fi anulată sau amânată pe termen lung. În locul său ar urma să fie prioritizat un proiect pe valea Oituzului - autostrada A13 Brașov - Bacău, potrivit unei analize a autorităților. Schimbarea, dacă va fi concretizată, ar fi prima modificare majoră a Master Planului de Transport, documentul strategic adoptat în urmă cu doi ani și care era menit să asigure stabilitatea în planificarea proiectelor de infrastructură. Motivul schimbării? A8 pe partea montană costă prea mult, chiar și dacă ar fi realizată pe bani europeni, dar atât opoziția, cât și societatea civilă dezaprobă intenția și acuză că mutarea ar fi făcută doar pentru a atrage trafic pe viitoarea autostradă Brașov - Comarnic - Ploiești, un proiect pe care statul insistă - pentru a patra oară - să-l facă prin parteneriat public-privat.

Conexiunea Moldova - Vest pe autostrada - A13 e posibil sa ia fata lui A8Foto: Hotnews

Informația pe scurt:

- Autoritățile de la Transporturi au în curs o analiză cu specialiști de la BEI pentru identificarea de rute alternative și fezabile prin care să fie legată Moldova de Ardeal. Motivul? A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț ar costa circa 7 miliarde de euro, mult mai mult decât fondurile europene puse la dispoziția României.

- Analiza, care ar urma să fie prezentată până la final de an, va prezenta foarte probabil ca proiect preferat autostrada A13 de pe Valea Oituzului, între Bacău și Brașov (cu o continuare spre Făgăraș).

- Dacă această schimbare de prioritate a proiectelor va fi însușită de autorități, s-ar concretiza practic prima modificare majoră a Master Planului de Transport adoptat în 2016, un document strategic, cerut de Comisia Europeană, menit să asigure o coerență și stabilitate în planificarea și finanțarea proiectelor de infrastructură, indiferent de câte guverne se schimbă.

- În Master Plan, A8 este cotată mai bine decât A13 și are un cost estimat la jumătate din ce a reieșit într-un studiu mai vechi. Ambele proiecte nu sunt însă deloc mature: pentru A8 trebuie revizuit din temelii SF-ul, iar pentru A13 trebuie făcut un SF de la zero.

- Culmea e că anularea sau amânarea pe termen lung a tronsonului A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț se bate cap în cap cu un alt plan al Guvernului: realizarea tronsonului A8 Tg. Neamț - Iași - Ungheni printr-un Parteneriat Public Privat. În plus, realizarea integrală a A8 din fonduri europene este subiectul unui proiect de lege în curs de aprobare în Parlament.

- Intenția deprioritizării A8 și promovarea soluției A13 este dezaprobată de două asociații din domeniul societății civile. Aceastea susțin că A13 este împinsă în față pentru a aduce trafic pentru autostrada de pe Valea Prahovei (Brașov - Comarnic - Ploiești), un proiect pe care statul român se încăpățânează să-l facă printr-un Parteneriat Public Privat, după trei tentative eșuate în ultimii 15 ani.

- Și opoziția condamnă intenția Transporturilor de a schimba autostrada care ar urma să traverseze Carpații spre Moldova. Cătălin Drulă, deputat USR: „Asistăm la o nouă încercare de a bloca autostrada A8 Tg. Mureș-Iași [...] Este o obsesie a guvernărilor PSD - a făcut-o Dan Șova, acum o face și Lucian Șova. [...] Master Plan-ul spune clar că A8 este prioritar. Se tot scoate în față costul foarte mare, deși nu avem un studiu de fezabilitate bine făcut care să estimeze aceste costuri cu precizie. Și să aleagă acele soluții și compromisuri inteligente”

---

Director din Min. Transporturilor, despre A8: „Când vorbim de 7 miliarde de euro nici măcar o nouă perioadă de fonduri europene nu ar fi suficientă să acopere legătura Târgu Mureș - Târgu Neamț”

Prezent la conferința EuroIMPACT organizată de organizată de Institutul European din România (IER), în parteneriat cu StartupCafe.ro și HotNews.ro, Cătălin Costache, Director General la Direcția Generală Organismul Intermediar – Direcția Accesare Fonduri din cadrul Ministerului Transporturilor, a vorbit despre fondurile europene disponibile pentru infrastructura rutieră a României și despre proiectele pe care ministerul le va înainta în anul ce vine la Comisia Europeana pentru a primi finanțare nerambursabilă.

Legat de autostrada A8 Tg Mureș - Iași care ar urma să lege Moldova de Vest, oficialul de la Transporturi a susținut că aceasta este foarte scumpă și că nu s-ar putea realiza în cadrul actualei perioade de finanțare europeană, deși comisarul european Corina Crețu susține că măcar SF-ul poate fi realizat acum pe bani europeni, iar proiectul pregătit pentru următorul ciclu financiar european de după 2020.

HARTĂ: A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț, sectorul montan al autostrăzii spre Moldova

----

„Vorbim de o secțiune de autostradă între Târgu Mureș, Iași și Ungheni, la granția cu Republica Moldova, estimată la aproximativ 9 miliarde de euro, din care grosul, aproape 7 miliarde de euro, este în zona muntoasă, între Târgu Mureș și Târgu Neamț. Proiectul este prins în portofoliul extins al POIM. Într-adevăr studiul de fezabilitate poate fi finanțat și ministerul poate depune o cerere de finanțare pentru revizuirea SF-ului, să fie foarte solid, cu studiile tehnice, de trafic, economice”, a spus oficialul din MT.

„Totuși, când vorbim de 7 miliarde de euro nici măcar o nouă perioadă de programare [n.r. un nou exercițiu bugetar european] nu ar fi suficientă să acopere legătura Târgu Mureș - Târgu Neamț”, a mai spus Costache.

Acesta a mai precizat că la nivelul Ministerului Transporturilor s-a pornit o analiză vizavi de posibilitățile de a asigura o legătura a Moldovei cu Transilvania pe rute alternative „în cel mai rapid mod cu putință, în condiții de eficiență economică și protecția mediului.

„Practic, natural, sunt trei legături cu Moldova - pe la Vatra Dornei, pe la Bicaz și pe la Oituz [n.r. pe unde ar urma să treacă A13 Brașov - Bacău]. Toate cele trei sunt în analiză la momentul acesta și, fără să sar la o concluzie, un raport va fi prezentat public vizavi de alternative pentru a finanța legătura cu Moldova”, a spus Costache.

O analiză comandată BEI caută alternative la trecerea Carpaților Orientali. A13 pe Valea Oltului, cea mai probabilă variantă

Surse apropiate au declarat pentru HotNews.ro că la analiza la care lucrează Ministerul Transporturilor iau parte și reprezentanți ai Băncii Europene pentru Investiții (BEI), iar rezultatul analizei va indica, cel mai probabil, că varianta A13 Brașov - Bacău va fi cea mai favorabilă, din punct de vedere al costului și al timpului de realizare.

Practic, analiza ar putea să sugereze o reprioritizare a proiectelor din MasterPlanul de Transport, proiectul A13 fiind pus înaintea A8. Această modificare va fi practic prima schimbare majoră a Master Planului General de Transport realizat în perioada 2013-2015 și aprobat în 2016, documentul de căpătâi pentru infrastructura României și care ar trebui să asigure o predictibilitate în timp pentru implementarea proiectelor. MPGT a fost o condiție cerută de Comisia Europeană pentru ca România să poată beneficia de fonduri europene din exercițiul financiar european 2014-2020 și după.

Hartă: A13 Bacău - Brașov - Făgăraș:

----

În scenariul analizat la Transporturi, dacă va fi împins în față culoarul de pe valea Oituzului, A13 de la Bacău va ajunge la Brașov și va continua mai departe până la Făgăraș, de unde ar trebui să fie pe atunci gata sau măcar în construcție tronsonul Făgăraș-Sibiu.

În perspectivă, analiza în curs ar putea sugera ca pe termen lung Moldova să fie unită peste Carpații Orientali cu două autostrăzi, dar a doua trecere sugerată ar putea fi mai pe la nord, prin Suceava-Vatra Dornei, au mai spus sursele amintite.

Ce fonduri europene are la dispoziție România pentru infrastructură și ce proiecte rutiere va promova Ministerul Transporturilor în 2019

Motivul principal pentru schimbarea culoarului de traversare cu o autostradă a Carpaților Orientali spre Moldova ar fi costul foarte ridicat al proiectului A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni, deși suma estimată la de 7 miliarde de euro vine în urma unui Studiu de Fezabilitate care oricum trebuie revizuit. În MasterPlan, spre exemplu, autostrada A8 are un cost estimat la circa 4 miliarde de euro.

Chiar și așa, calculul autorităților vine să arate că banii europeni puși la dispoziția României nu pot acoperi toate proiectele planificate.

„Avem o alocare de 5 miliarde de euro pentru toate proiectele de transport, cea mai mare parte pentru rutier și feroviar. În momentul de față avem contractați un miliard de euro pe proiectele fazate și avem un portofoliu de proiecte care depășesc de două ori alocarea europeană”, a detaliat Cătălin Costache, directorul din cadrul Ministerului Transporturilor, prezent la conferința EuroIMPACT.

----

„Guvernul a aprobat posibilitatea de a supracontracta pe partea de infrastructură de transport până la 200% din valoarea programului. Astfel, putem contracta de zece miliarde de euro, dar de la Comisie nu putem deconta decât cinci miliarde din acest program. În următoarea perioadă de programare probabil vor fi tot cinci miliarde de euro”, a spus Costache.

Potrivit acestuia, prioritățile pe partea rutieră sunt legate de Coridorul IV și alte câteva proiecte. Astfel, pentru 2018, autoritățile vor înainta spre finanțare europeană următoarele proiecte: Autostrada Sibiu - Pitești, proiectele legate de Centura Capitalei, Podul peste Dunăre de la Brăila, drumul expres Craiova - Pitești, autostrada Sibiu-Făgăraș și finalizarea autostrăzii Translvania până la granița cu Ungaria.

„Acestea, împreună cu proiectele pe feroviar, fac undeva la 200% din ce avem disponibil acum, adică undeva la zece miliarde de euro. Toate dacă ar merge bine și tot nu le-am putea deconta integral din fonduri europene la momentul ăsta”, a mai spus Costache.

Asociația Pro Infrastructură: „Schimbarea A8-A13 e făcută să fie adus trafic pe PPP-ul de pe Valea Prahovei”

Asociația Pro Infrastructură (API), una dintre cele mai active ONG-uri care monitorizează proiectele de infrastructură din țară, nu vede cu ochi buni posibila schimbare de strategie pentru autostrada care să lege Moldova de Vest.

„Asociația Pro Infrastructura nu poate fi de acord cu așa ceva care nu respectă MasterPlanul adoptat”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, președinte executiv al Asociației.

„Nu va fi o analiză realistă, e făcută doar pentru Comarnic - Brașov, pentru a mai aduce trafic pe acel proiect pe care vor să-l facă iar prin Parteneriat Public Privat. Vom ajunge ca de la Iași la București să trecem munții de două ori”, a mai spus reprezentantul API.

*Construim România: „Autostrada A8 este o importanță majoră și strategică pentru România și Europa”

Asociația Construim România (ASCORO), o altă voce din rândul societății civile, a transmis pentru HotNews.ro că susține realizarea autostrăzii A8 care e de „importanță majoră și strategică pentru România și Europa” și susține, la fel, că reînvierea A13 vine doar în contextul în care Guvernul vrea din nou să realizeze autostrada de pe Valea Prahovei în PPP.

„Asociația Construim România consideră că actualele metode prin care actuala guvernare abordează proiectele de infrastructură din România, în special cele de autostradă, nu fac decât să blocheze, din nou, programul construcției autostrăzilor din România așa cum actualul partid de guvernământ a făcut după 2012”, a transmis asociația pentru HotNews.ro.

„În acest moment prioritatea absolută a României ar trebui să fie construcția de proiecte de infrastructură parte din nucleul rețelei de transport TEN-T și nu înlocuirea acestora cu parteneriate public private. Proiectele PPP ar trebui să fie complementare proiectelor finanțate de UE, acolo unde există într-adevăr o nevoie specială pentru astfel de proiecte. Atât A8, cât și A13 nu justifică realizarea acestora prin PPP”, potrivit Asociației.

„Readucerea proiectului de autostradă A13 Brașov-Bacău ca prioritate în master plan ne readuce aminte cum guvernarea PSD a încercat același lucru în trecut folosindu-se de calcule, prognoze și alte justificări eronate. Prin resuscitarea autostrăzii A13, guvernul speră să mintă și să convingă astfel potențialii investitori, dacă există, că Autostrada A3 Ploiești-Brașov va atrage traficul estimat de ei astfel încât amortizarea investiției să se facă conform graficului prezentat de guvern. Mai mult, actualul plan pune în pericol realizarea autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, așa cum au făcut sistematic în trecut, încercând să justifice folosindu-se de fundamente eronate construcția autostrăzii A3 Ploiești-Brașov, în detrimentul A1 Sibiu-Pitești, transformând Brașov într-un „hub” de autostrăzi”, a mai precizat ASCORO.

Schimbarea în ceea ce privește A8 se bate cap în cap cu alte planuri ale Guvernului și cu un proiect de lege din Parlament

În timp ce la nivelul Ministerului Transporturilor se analizează dacă A8 va mai fi implementat sau nu, Parlamentul are în curs de adoptare o lege specială pentru privind aprobarea investiției Autostrada Tg. Mureș-Iași. În urmă cu o săptămână, proiectul de lege a primit raport favorabil în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților.

La raportul discutat s-au aprobat patru amendamente formulate de deputatul USR Cătălin Drulă, amendamente care spun că autostrada va avea o finanțare predictibilă, an de an, va fi realizată pe fonduri europene din actualul exercițiu financiar european, precum și din următorul, va avea punctul de plecare de la Prut și va asigura conexiunea cu Republica Moldova și că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Cătălin Drulă, deputat USR: „Asistăm la o nouă încercare de a bloca autostrada A8 Tg. Mureș-Iași”

Contactat de HotNews.ro, deputatul Cătălin Drulă susține că demersul Transporturilor de a deprioritiza A8 aduce aminte de perioada lui Dan Șova la frăiele infrastructurii când multe din proiecte au fost blocate sau întârziate, în prin plan punându-se PPP-ul Comarnic - Brașov, proiect eșuat ulterior.

„Asistăm la o nouă încercare de a bloca autostrada A8 Tg. Mureș-Iași prin promovarea rutei alternative Brașov-Bacău. Este o obsesie a guvernărilor PSD - a făcut-o Dan Șova, acum o face și Lucian Șova - este explicația cea mai clară pentru sabotarea A8 de către PSD”, a declarat Drulă Pentru HotNews.ro.

„Master Plan-ul spune clar că A8 este prioritar. Se tot scoate în față costul foarte mare, deși nu avem un studiu de fezabilitate bine făcut care să estimeze aceste costuri cu precizie. Și să aleagă acele soluții și compromisuri inteligente. Până la urmă, culoare mari de transport europene au pe cele mai dificile tronsoane, viteze mai mici de proiectare și lățimi mai reduse. Spre exemplul, tunelul Mont-Blanc dintre Franța și Italia are o singură bandă pe sens pe cei 11,6km”, detaliază deputatul USR, fost consilier pe probleme infrastructură în mandatul Guvernului Cioloș.

„Nu avem astăzi un studiu de fezabilitate temeinic și corect făcut, deși există fonduri europene și Comisia mai că nu se roagă de noi să le luăm. Dar Șova și PSD sabotează permanent proiectul autostrăzii Tg. Mureș-Iași și, iată, acum vor să vină și cu un pseudo-studiu care să ne convingă că mai bine n-o facem”, a declarat Drulă.

Ministerul Transporturilor se gândește să amâne A8 Tg. Mureș - Tg Neamț, dar Guvernul prin altă instituție vrea să facă A8 Tg. Neamț - Iași prin PPP

Dincolo de faptul că o astfel de modificare ar putea fi în contradicție cu legea pe care parlamentarii ar putea s-o adopte, astfel de planuri ale Ministerului Transporturilor - de a analua sau amână pe termen lung realizarea A8 Târgu Mureș - Târgu Neamț, vin în contradicție chiar și cu cu o altă strategie a Guvernului.

Executivul vrea să realizeze, Comisia Națională de Prognoză - o entitate diferită de autoritățile din Transporturi - un Parteneriat Public Privat pe tronsonul Târgu Neamț - Iași. Cu alte cuvinte, bucata pe care statul român vrea s-o facă printr-un partener privat ar putea să nu se mai continue mai departe peste munți.

Cele două autostrăzi în MasterPlan: A8 este estimată la jumătate din cât susțin autoritățile că va costa și are punctaje mai mari decât A13

Analiza în curs pe care o realizează Ministerul Transporturilor și care ar putea conchide că A13 Brașov - Bacău trebuie să fie realizată cu prioritate înaintea A8, ar putea însemna prima modificare majoră a Master Planului General de Transport (MPGT). Acesta a fost adoptat în forma finală în 2016 și a fost o cerință a Comisiei Europene pentru ca România să mai primească fonduri europene pentru proiecte de infrastructură.

MPGT-ul a avut ca scop planificarea în timp, prioritizarea proiectelor, detalierea valorilor estimate și sursele de finanțare pentru marile proiecte de transport - un document strategic pentru următorii 15 ani care să contureze clar proiectele pe care trebuie să le urmeze guvernele României care vor veni.

În MPGT A8 era planificată a fi implementată pe două cicluri financiare europene, tronsonul Tg. Neamț - Iași - Ungheni în exercițiul 2014-2020, iar porțiunea Tg. Mureș - Tg. Neamț, zona montană cea mai grea, era planificată pentru perioada 2020-2030, începând din 2023.

Cât despre A13 Bacău - Brașov, conform Master Planului, autostrada era mai jos în lista priorităților și era planificată spre execuție începând cu 2023 și până în 2027.

----

În ceea ce privește punctajul obținut în analizele din Master Plan, autostrada pe traseul Brașov - Bacău, parte din rețeaua europeana TEN-T extinsă (Comprehensive), a obținut circa 44,78 de puncte, pe penultimul loc din top 11 proiecte. În același timp, Tg. Mureș - Tg. Neam,, zona montană a A8, amplasată pe rețeaua TEN-T Centrală (CORE) a obținut 59,24 de puncte, iar bucata Tg Neamț - Iași - Ungheni a scos 75,15 puncte.

În ceea ce privește maturitatea proiectelor (gradul lor de pregătire), ambele sunt într-un stadiu similar - nu pot fi scoase la proiectare și execuție pentru că le lipsesc documentațiile de bază. Astfel, pentru A8 trebuie revizuit Studiul de Fezabilitate - un contract care fusese semnat, dar reziliat chiar de Compania de Autostrăzi la începutul acestui an, iar pentru A13 trebuie realizat un SF de la zero.

A8 și A13 - cifrele din MPGT

A13 Brașov - Bacău

Lungime: 160 km

Cost estimat în MPGT: 1,8 mld euro

RIRE (Rată Internă de Rentabilitate Economică) - 7,8%

A13 Făgăraș - Brașov

Lungime: 56 km

Cost estimat în MPGT: 400 mil. euro

RIRE: 15,7% (pe toată autostrada Brașov - Făgăraș - Sibiu)

-----

A8 Tg. Mureș - Tg Neamț - Iași - Ungheni

Lungime: 318 km

Cost estimat în MPGT: 4 mld euro

RIRE: 8,8% pe zona montană și 10,8% de la Tg. Mureș la Iași-Ungheni

---

*NOTĂ: Poziția Asociației Construim România a fost inclusă în articol ulterior publicării sale