Lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj - Deva se află în construcție, iar Compania de Autostrăzi susține că va fi gata până la finalul anului conform graficelor înaintate de constructor. Cu toate acestea, în zona dealului Șoimuș, o porțiune de teren s-a surpat exact în zona zidului de sprijin de lângă viitorul corp al autostrăzii, iar incidentul ar putea prelungi momentul când tronsonul va fi deschis traficului.

Dealul Soimus si alunecarea de terenFoto: Asociatia Pro Infrastructura

Compania de Autostrăzi a publicat recent o serie de fotografii cu Lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj - Deva, cei 22 de km fiind într-un stadiu destul de avansat.

„Antreprenorul s-a concentrat pe joncțiunea lotului cu autostrada Deva – Orăștie și pe realizarea zidurilor de sprijin la versantul Șoimuș”, a precizat CNAIR.

În urmă cu câteva zile, Asociația Pro Infrastructura publica și ea fotografii de pe șantier, din locul unde o bucată mare din deal a luat-o la vale spre zona unde ar trebui să fie construit corpul autostrăzii.

„În ultima perioadă, în acest ultim punct rămas în urmă s-a avansat într-un ritm alert, însă o alunecare de teren apărută în urmă cu aproximativ o săptămână ar putea produce întârzieri nedorite. Din informațiile vehiculate până acum, zona alunecării de teren este una de falie geologică, având alte caracteristici decât restul dealului. Primele semne au apărut încă de la finalul lui 2017, însă constructorul (UMB) a continuat implementarea soluției tehnice decise de experții săi și apoi aprobată de CNAIR”, transmite Asociația Pro Infrastructură (API), care publică și o serie de fotografii realizate de membrii săi în zonă.

„Acesta este un nou exemplu de pregătire defectuoasă a proiectului la nivel de studiu de fezabilitate. În porțiunea în cauză nu a fost executat nici măcar un foraj geotehnic de către proiectant (DIWI Consult). Rezultatul? În etapa de execuție apar probleme și întârzieri, plus costuri suplimentare!”, atrage atenția ONG-ul.

Un video din dronă realizat de Ziarul Unirea surprinde alunecarea de teren după ce s-a produs:

---

Lot 4 - km - 77+361 - km 99+500 / 22,14 Km - între Șoimuș și Ilia

Constructor: JV SPEDITION UMB SRL / TEHNOSTRADE SRL

Valoare contract: 419.4 milioane lei

Contract semnat: 1 august 2013

Termen de finalizare (inițial): mai 2016

Detalii despre acest proiect de autostradă măcinat de probleme: