​VIDEO Cum și-a modernizat Polonia calea ferată și cum 20 de trenuri au simplificat radical călătoria dintr-o parte în alta a țării

de Vlad Barza     HotNews.ro
Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 9:40 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


Tren rapid al PKP
Foto: PKP
Trenurile poloneze aveau, până acum câțiva ani, multe în comun cu cele românești și, la fel ca la noi, drumul dintr-o parte în alta a țării dura peste jumătate de zi. Totul s-a schimbat însă în 2014 când au fost aduse 20 de trenuri rapide care pot prinde 250 km/h și au atins și 293 km/h în testele de pe rețeaua poloneză. Acum, între cele mai mari orașe vitezele medii sunt de peste 100 km/h, dar s-a lucrat mult pentru a se ajunge aici. În plus, polonezii au în plan să investească 16 miliarde euro în sectorul feroviar până în 2023, 60% din bani fiind finanțare de la UE.

Și în Polonia există vagoane de peste 30 de ani vechime, trenuri murdare sau unele gări mizerabile, DAR...

Polonia are a patra cea mai întinsă rețea feroviară din UE și, mai ales în sudul țării, esistă porțiuni extinse unde trenurile rulează în medie cu 50-60 km/h. Există și vagoane vechi și trenuri lente, DAR deosebirile față de România se opresc aici. Polonia a găsit soluția pentru ca trenurile să ruleze sute de kilometri cu viteză medie de peste 100 km/h. Mai mult, gările din orașele cele mai mari au fost modernizate, sunt curate, au o mulțime de magazine, spații luminoase, separare între trenurile locale și cele de lung parcurs, dar și oficiu de turism.Nu este nici de mirare faptul că Polonia are trenuri cu adevărat rapide, nu la viteze de TGV, însă trenuri ce pot atinge 200 km/h pe liniile convenționale, fără a fi nevoie de a construi linii speciale în stilul celor de la TGV unde costurile medii pe km ar fi între 20 și 30 milioane euro.


Gara Centralna din Varsovia

Însă un lucru trebuie subliniat. Înainte de aducerea trenurilor rapide polonezii au modernizat calea de rulare, fiindcă dacă ar fi avut sute de restricții, ar fi fost ineficiente oricare super-trenuri aduse.


Fragmentul dintr-un Mers al Trenului, ediția 1982, capitolul trenuri internaționale

Primele discuții despre trenuri de mare viteză în Polonia au fost în 1994 și 1997, dar diversele idei au fost abandonate. Polonia a ales să nu construiască linii speciale, precum cele pe care rulează doar trenuri de mare viteză precum TGV, dar a investit enorm pentru modernizarea infrastructurii și pentru a aduce trenuri convenționale, dar foarte rapide.S-a făcut o strategie națională de dezvoltare a trenurilor de viteză în 2006-07, iar câțiva ani mai târziu lucrurile au devenit realitate, s-a organizat licitație și în 2011 a fost semnat contractul cu Alstom, pentru 20 de trenuri Pendolino.

Comanda plasată de compania feroviară PKP includea 20 de trenuri Pendolino care costau în total 665 milioane euro, jumătate din bani venind dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții. Suma includea și întreținerea garniturilor timp de 17 ani.


Vagon mai vechi

Din suma totală, 390 milioane euro au costat practic trenurile, restul fiind serviciile de mentenanță și alte servicii auxiliare. Contractul cu Alstom a fost semnat în 2011, primele trenuri au venit în 2014 și au intrat în circulație la finalul acelui ani. Trenurile pot transporta 402 pasageri și au viteza maximă constructivă de 250 km/h, însă, pentru siguranță, sunt limitate la 200 km/h în Polonia și ating această viteză pe o porțiune destul de mică din traseu, dar rulează constant cu 130-160 km/h, lucru care s-a văzut la timpii de călătorie.

Câteva rute, înainte și după aducerea trenurilor
Varșovia - Gdansk 4h 12 min 2h 58 min
Varșovia - Cracovia 3h 3 min 2h 28 min
Varșovia - Katowice 3h 12 min 2h 24 min
Varșovia - Wroclaw 5h 2 min 3h 42 min
Gdansk - Cracovia 7h 40 min 5h 28 min
Gdansk - Katowice 9h 2 min 5h 46 min

Nu a mers însă totul ca pe roate

Proiectul a stârnit discuții intense, oponenții ideii de a cumpăra trenuri Pendolino spunând că este o greșeală ca Polonia, cu o infrastructură ce nu avea multe porțiuni de viteză, să cumpere trenuri atât de scumpe și rapide care vor rula la viteze mult sub capacitatea lor constructivă.În plus, la 390 milioane euro pentru 20 de garnituri, trenurile ajungeau să coste aproape 20 milioane euro/unitate, în timp ce trenuri mai puțin rapide, dar construite în Polonia la fabrica Newag costau în medie 3,8 milioane euro/unitate. Este vorba de trenurile Impuls ale NEWAG, folosite în linii scurte de navetiști ce leagă și orașe din nordul țării. NEWAG Impuls sunt trenuri electrice capabile să atingă 160 km/h.

Au fost certuri și cu Alstom care, în primăvara lui 2014, când trebuia să aducă o parte dintre trenurile Pendolino în țară, a propus în ultimul moment să schimbe termenii și să aducă trenuri cu viteză maximă de 160 km/h, și nu de 250 km/h cum se stabilise în contracte. Francezii motivau că infrastructura poloneză nu permite nici măcar teste cu 250 km/h. Polonia a amenințat Alstom cu amenzi pentru încălcarea termenilor contractului și a ieșit victorioasă.Trenurile Pendolino au început să circule din 14 decembrie 2014, dar au avut, la propriu o bază solidă, fiindcă Polonia a investit în câțiva ani înaintea acelui termen 3,5 miliarde euro în modernizarea infrastructurii pe acele linii principale. Altfel nu se putea, fiindcă degeaba cumperi trenuri rapide, dacă ai zeci de restricții pe traseu, macazuri cu probleme sau poduri pe care trenurile trebuie să ruleze cu 10-15 km/h.

Trenul a devenit tot mai popular

Trenurile Pendolino au devenit foarte populare și au atras mulți pasageri către calea ferată. PKP a angajat un fost manager al companiei aeriene LOT și a gândit strategii de vânzări de bilete precum cele de la avioane, cu prețuri de 10-15 euro pentru cei care cumpărau bilete pe distanțe mari cu două săptămâni înainte, existând cam 20 de bilete la preț super-mic pe fiecare tren.Apoi, prețurile creșteau cu cât data cumpărării era mai apropiată de cea a călătoriei, dar niciodată prețurile nu au ajuns exorbitante. De exemplu, între Varșovia și Cracovia cele mai rapid trenuri parcurg în două ore și 15 minute cei 300 km, prețul unui bilet este maxim 35 de euro, iar cei care cumpără din timp pot găsi și la 15 euro.

Trenurile rapide s-au dovedit foarte practice. Cineva din Varșovia poate ieși la 16.45 din birou vineri, ia trenul și ajunge la 20.30 pe plaja la Gdansk, la 350 km depărtare.Noțiunea de tren de mare viteză este definită în mai multe feluri, dar în general se referă la trenuri capabile să ruleze cu 250 km/h pe linii special construite pentru ele sau cu 200-220 km/h pe linii convenționale special modificate pentru a "suporta" aceste viteze. Și sistemele de semnalizare sunt speciale, iar garniturile sunt mai puternice și mai scumpe decât cele convenționale.

Franța, Spania, Italia și Germania au trenuri care rulează pe unele porțiuni cu 300 km/h și sunt capabile să acopere sute de kilometri în două-trei ore (sub trei ore pe cei 620 km între Madrid și Barcelona).În Europa Centrală, in tari precum Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia și Polonia nu există strict trenuri stil "TGV", dar există trenuri rapide capabile să atingă 180-200 km/h (și chiar mai mult) și să aibă pe sute bune de kilometri medii orare decente de peste 100 kmh.

PKP a transportat 304 milioane pasageri anul trecut, de aproape cinci ori mai mult decât au transportat la noi CFR Călători și companiile private. Polonia are un uriaș program de investiții în infrastructura feroviară, cu un buget total de 15 miliarde euro, 60% din suma urmînd să vină de la UE. Se dorește modernizarea a 9.000 de km de cale ferată, dar și a unor gări mari.Polonezii au în lucru șantiere feroviare de 7 miliarde euro și se licitează proiecte de aproape 2 miliarde euro.

Colac peste pupăză, în tot acest timp polonezii au construit (și)autostrăzi. În 2004, anul aderării la UE, Polonia avea în total circa 780 de kilometri de autostradă și drum expres, cam câți kilometri de autostradă are România acum.

În 2018, Polonia a ajuns la peste 1.630 de km de autostradă și peste 1.700 de km drum expres, iar anii următori plănuiesc să depășească bariera de 4.000 de km în total de autostradă și drum expres.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5911 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  si ce daca (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 10:09)

  andimi [utilizator]

  degeaba dati astfel de exemple, cu un guvern PSD incompetent, cu votanti prizonieri anumitor mentalitati (tip pomana), cu un grup de bugetari supra-dimensionat, nu se va face NIMIC! Anii trec si noi ratam ocazie dupa ocazie, toate acestea se vor razbuna la un moment dat.
  • +5 (9 voturi)    
   Bravo (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 11:17)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   Deja se răzbuna, pe noi si pe viitorul copiilor noștri.
   • 0 (2 voturi)    
    De la 4 la 3 ore nu e mare câștig! (Duminică, 11 noiembrie 2018, 8:44)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    Bani aruncați. De la Varșovia la Gdansk ajungi cu 1 ora și 14 minute mai repede; la Cracovia cu 35 minute mai devreme. Câștigul este nesemnificativ.

    Este adevarat pe Gdansk - Katowice se economisesc 3 ore și 16 minute dar câți călători merg cu trenul intre cele doua orașe? Este ca și cum te-ai duce de la Constanta la Timișoara.

    Citat:
    "Câteva rute, înainte și după aducerea trenurilor
    Varșovia - Gdansk 4h 12 min 2h 58 min
    Varșovia - Cracovia 3h 3 min 2h 28 min
    Varșovia - Katowice 3h 12 min 2h 24 min
    Varșovia - Wroclaw 5h 2 min 3h 42 min
    Gdansk - Cracovia 7h 40 min 5h 28 min
    Gdansk - Katowice 9h 2 min 5h 46 min"
    • 0 (2 voturi)    
     Ce zici tu mă? (Luni, 12 noiembrie 2018, 8:52)

     Encounter [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Cum adică o reducere cu 25% nu e bună?
     Și în plus faptul că trenurile poluează mai puțin, se reduce traficul aiurea între orașe, implicit mai puține accidente..
     Dar na, tu ai primit ordin să spui că fionduril eeuropene nu sunt bune, asta faci; oare chiar nu îți dai seama că latri în deșert? Noi nu punem botul, aici (în afară de voi, postacii) se mai și gândește.
  • -13 (21 voturi)    
   Și Cioloș... (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 13:30)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   ...Credeți ca ar avea curajul să ridice glasul la prietenii lui globaliști dacă încearcă Alstom o fraiereală ca-n Polonia, să schimbe trenurile cu unele mai lente (la același preț!) pe motiv că „nu duce infrastructura”?

   Eu cred mai degrabă că nu.
   • +6 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 17:43)

    [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

    • +1 (1 vot)    
     Trenurile poloneze rapide merg goale! (Duminică, 11 noiembrie 2018, 7:58)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui

     Polonia a aruncat bani în trenuri și infrastructura de mare viteza. Vagoanele sunt goale. Investiția nu a rentat. Daca nu ai trafic infrastructura feroviara scumpa doar se deteriorează și înghite bani pentru a fi reparata neservind aproape la nimic.
     • 0 (2 voturi)    
      Aiurezi (Luni, 12 noiembrie 2018, 8:56)

      Encounter [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Transporta de cam 3 ori mai mulți pasageri decât CFR.
      • +1 (1 vot)    
       da (Luni, 12 noiembrie 2018, 11:46)

       Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

       E acum o moda de a da in Polonia si Ungaria. Tari cu natii harnice, unite si disciplinate. Popoare prea nationaliste pe gustul alora din BRX.
 • +9 (13 voturi)    
  de unde diferenta? (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 10:36)

  DSS [utilizator]

  Polonia nu are PSD. Ca Romania sa poata progresa PSD trebuie scos in afara legii
 • -14 (18 voturi)    
  inteligenti acesti polaci... (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 10:46)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cumpara trenuri de 300 km/h in timp ce infrastructura feroviara nu suporta decat 160 km/h!

  nu exista, si nu vor exista in viitorul apropiat, linii adevarate grande vitesse in Polonia.
  • +3 (9 voturi)    
   Nici nu trebuie... (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 15:50)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   „Grande Vitesse“ - trebuie ceva normal- dar sa mearga- nu sa stea ca la noi...
   la noi trenul are viteza medie de 30-50 km/ h.
   In Ungaria din Budapesta pana in Debrecen ai tren din juna in juma de ora si face putin pana in 2 ore, iar sici din Cluj in Timisoara iti trebuie mai milt de 5.
   Suntem din acedt punct de vedere la nivelul anilor 1870... cand se faceau primele cai ferate.
   Da asa trebuie ... e bine ... important e ca a cumparat Firea autobuze turcesti... Dezastru...
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 11 noiembrie 2018, 0:46)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

 • +6 (10 voturi)    
  Se bate şaua dar ce inteleg Guvernele României? (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 11:27)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Polonia a reusit pentru ca a avut o strategie de dezvoltare si a accesat fonduri europene.
  La noi sunt codri verzi de brad, cum zicea poetul, si peste 35 de ministri la Transporturi in ultimii 29 de ani si nu se intampla nimic.
  Au inchis linii ,au distrus compania initiala CFR , au facut tot felul de inginerii si nu se vede nimic.
  Acum 100 de ani in perioada primului război mondial era o situație aproape identică cu cea de azi.
  Nu s-a putut face fata provocărilor primului război mondial.
  Situația la calea ferată astăzi arată ca fiind după un un război.
  Războiul nepăsării guvernanților.
 • +6 (12 voturi)    
  Cum au reusit? (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 11:44)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Simplu: oricata coruptie ar fi acolo, oricat stramba din nas fata de UE, se face treaba si se pune accent pe nevoile cetatenilor, nu pe legile justitiei sa transforme tara intr-un desert.

  Paragraful asta era suficient, nu un articol lung gcu cuvinte greu de inteles pentru parlamentarii si senatorii comunisti incompetenti, cum ar fi: "modernizare", "investitii", "dezvoltare" samd. Decat daca vorbim despre catedrale. Acolo suntem asi.
 • +4 (8 voturi)    
  Comparati mere cu...CFR! (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 12:14)

  Garett [utilizator]

  Ca idee o calatorie Warsawa Centralna - Wroclaw Glowny cu Intercitty (n-au mizeria asta cu "Regio/Interregio", btw), la clasa I, vagon clasic, compartimentat, costa 90zl, 360 km.
  O calatorie Galati - Bucuresti Nord, tot clasa I dar deservita de "Sageata Albastra", deci fara vreo calitate deosebita, costa 99 lei, 240 km...
  Zlotul fiind la paritate cu leul, concluziile le trageti singuri!
  Secretul?
  Toate vagoanele poloneze sunt efectiv "tapetate" cu afise "Modernizat cu fonduri europene"!
  Diferenta?
  Politicieni care pun pe primul plan interesul national nu buzunarele proprii!
 • +3 (7 voturi)    
  "Polonezii sunt altfel de oameni" (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 12:45)

  Harald [utilizator]

  i've said it before and i'll say it again
 • +3 (9 voturi)    
  viitorul romaniei nu e infrastructura (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 12:48)

  CIP03 [utilizator]

  Si noi alocam 16 miliarde pana in 2023 pentru cresterea pensiilor si salariile bugetarilor...

  Asta pentru ca PSD-ul are o ruda din partea mamei care are un fin ce stie un pont, peste 5 ani se va inventa teleportarea, asa ca nu avem nevoie de infrastructura.

  Peste 10 ani se va putea baga informatii in cap cu mufa USB 5.0, asa ca nu mai avem nevoie de scoli.

  Tot peste 10 ani vor exista organe artificiale, deci nu vom mai avea nevoie de spitale si medici.
 • +6 (10 voturi)    
  Da, dar polacii au Catidrala? (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 13:27)

  Parzivall [utilizator]

  Una care sa ii mantuiasca? N-au. Asa ca sac sac.
 • 0 (2 voturi)    
  Auzi frate se vand trenuri poloneze (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 17:00)

  Kosmos [utilizator]

  Cu 3.8 mil bucata..numai cat a furat Dragnea se pot cumpara 50
  Polonia evolueaza rapid . se pare ca amenintarile UE au de fapt legatura stransa cu achizitiile poloneze care se incapataneaza sa scoata banii afara din Polonia.
 • +1 (5 voturi)    
  Nu se fura ca'n codru si au un proiect de tara (Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 19:00)

  Olahul [utilizator]

  Cine va calatorii in Polonia va fi uimit de curatenie si de faptul ca totul arata ca facut maxim acum 1 saptamina( nou si de buna calitate). Si btw.. in Varsovia toata reteaua de transport de suprafata ( tramvai, si bus electric sau hybrid) sunt facute cu fonduri EU ! Asa ar fi putut arata si RO daca am fi stiut pe cine si ce sa votam !
 • 0 (0 voturi)    
  degeaba (Duminică, 11 noiembrie 2018, 2:17)

  srpc [utilizator]

  poti face la noi si TGV cu bilet la pret de tramvai, ca romanasul tot cu un SH nemtesc pe motorina vrea sa circule; fudulia slugii neroade nu se combate cu investitii, ci cu biciul
 • -1 (1 vot)    
  Nu se compară meltenismul mioritic cu felul (Duminică, 11 noiembrie 2018, 6:39)

  prec [utilizator]

  în care gândesc cei din fostele țări socialiste vecine. Doar mioriticii au fost singurii care și-au distrus țara.și și-au executat conducătorii.
 • +1 (1 vot)    
  povesti (Duminică, 11 noiembrie 2018, 10:09)

  ContHotnews [utilizator]

  pline comentariile de PSD, PSD in sus in jos. Problema nu e partidul, problema e ca exista o majoritate din populatie reprezentata de acel partid.

  cat despre trenuri - pune tu 200 km/h in romania si vezi cum incep sa moara prostii care traverseaza aiurea linia ferata. sau aia destepti care ocolesc bariera.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by