Metroul nu a circulat timp de două ore, joi dimineață, angajații Metrorex fiind în grevă de avertisment între orele 4.00 și 6.00. Sindicaliștii cer mărirea salariilor cu 42% și amenință că luni dimineață vor declanșa greva generală. Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, i-a acuzat de șantaj pe liderii sindicali și a spus că metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea acestora, iar acceptarea majorărilor salariale cerute de ei ar însemna ca prețul unei călătorii să crescă de la 2,5 la 4 lei.

Greva metrouFoto: Hotnews

UPDATE 7:50 Ion Rădoi a declarat pentru Mediafax că circulația metroului a intrat în normalitate după ora 06:00.

„Am văzut (n.red. - declarațiile ministrului Transporturilor, Lucian Șova, de miercuri seara). Am văzut toate minciunile pe care le-a înșirat aseară. În viața lui n-a ajuns o zi în metrou. Mi-e greu să aplic urechea la măgăriile afirmate acolo”, a precizat Rădoi.

Legat de faptul că o majorare a salariilor de la Metrou ar duce la scumpirea prețului biletului, președintele USLM a afirmat că „este o altă prostie, idioțenie”.

„Este subvenționată călătoria în funcție de câți călători sunt și cu asta basta. Ce legătură are una cu alta? Nu este nimic. Va răspunde în fața instanței pentru abuz în serviciu. Nici nu are rostul în piesă”, a subliniat Rădoi.

UPDATE 6:22 În această dimineață, nicio garnitură de metrou nu a pornit pe traseu deoarece angajații metroului bucureștean au fost în grevă de avertisment între orele 4.00 - 6.00.

Negocierile dintre sindicaliști și administrația Metrorex au eșuat. Liderul sindical Ion Rădoi îl învinovățește pe Lucian Șova pentru eșecul negocierilor.

"Nu am reușit să încheiem un contract colectiv de muncă. Ieri, ministrul Șova a intervenit cu vehemență ca acest acord să nu se încheie. Nu putem decât să ne îndreptăm spre o grevă generală. Asta înseamnă că luni trenurile nu vor circula între orele 6.00 și 16.00”, a declarat, la Digi 24, liderul sindical Ion Rădoi.

Societatea de Transport București (STB SA) a transmis un comunicat de presă prin care a anunțat că, în timpul grevei Metrorex, vor scoate vehiculele în traseu de la ora 04:00. Astfel, pentru asigurarea serviciului public de transport la nivelul capitalei, STB a scos în traseu toate liniile urbane de tramvai, troleibuz și autobuz.

UPDATE Metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese, a declarat, miercuri seară, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, după ce negocierile cu sindicatele de la metrou au eșuat.

"Vreau să știe toată lumea că metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care comercianții din stațiile de metrou le au de mai bine de 15 ani", a declarat ministrul Transporturilor.

El a spus că negocierile cu sindicatele au început în urmă cu opt luni, că principala revendicare a fost majorarea salariilor cu 42% și că sindicaliștii nu au acceptat niciun fel de reducere a acestui procent pe care îl cer.

Potrivit lui Șova, salariile angajaților Metrorex au crescut anual, în ultimii patru ani, ultima majorare fiind de 21%, în 2017.

Astfel, salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, 8.000 de lei pentru mecanici şi 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea. La salarii se adaugă mai multe beneficii: tichete de masă de 12 lei pe zi, reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru 6 călătorii CFR şi reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Buşteni, hotel care aparţine sindicatelor.

Ministrul Transporturilor i-a acuzat de șantaj pe liderii sindicali și a spus că majorările salariale cerute de ei sunt de neacceptat și ar însemna ca prețul unei călătorii să crească la 4 lei.

Metrorex a anunțat miercuri seară că a fost notificată de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) cu privire la decizia declanșării grevei de avertisment în data de joi, 15.11.2018, între orele 04:00-06:00, interval în care trenurile de metrou nu vor circula.

"Conducerea Metrorex își manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform legii dialogului social și face apel la angajații săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor (la timp și în siguranță) este prioritară”, transmite Metrorex.

Sindicaliștii afirmau la începutul săptămânii că după 48 de ore de la greva de avertisment, dacă nu va fi găsită o soluție la revendicările lor, vor putea declanșa greva generală.

"Vom continua, dacă nu se găsește o soluție după greva de avertisment, cu greva generală”, care va avea loc ”cel mai probabil luni dimineață”, a declarat în urmă cu două zile Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește revendicarile de natură salarială autoritățile ar fi propus o creștere a salariilor de 18%, lucru nemulțumitor pentru angajați.

"Am plecat de la 42% - și nu am plecat noi de la cifra asta. Am justificat-o și va mai spun înca o dată. Este vorba de acel 37% la care s-a ajuns la o anumită concluzie din partea Guvernului României atât pentru o parte din salariați - care la ora actuală n-am a le reproșa ceva, vorbim despre cei din domeniul bugetar, deci cei care chiar nu produc nimic, despre o parte dintre pensionari, plus faptul că 5% este un alt procent care a fost înaintat de către Comisia națională de Statistică ca reprezententând.... deci 42 de procente. De aici a apărut această cifra, nu am inventat-o. Am ajuns la o ultima concluzie: spre 18%. Vom discuta la ora 12:00 cu Consiliul General. Nu suntem dispuși să facem prea mari concesii. Nu vrem să mai cerșim indicele de inflație, în condițiile în care ai tot felul de prețuri că în statele dezvoltate și salarii din Bangladesh. Deci, am spus-o și o repet: nu ne mai vindem forță de muncă sub un anumit nivel", a avertizat Ion Rădoi.

„Greva generală se va ține între orele 4 și 16:00, întrucât legea ne obligă să asigurăm o treime din programul de lucru pe perioada unei greve generale”, a spus Rădoi.