Autostrada A1 din Serbia străbate țara vecină de la un capăt la altul, iar din cei 554 de km ai săi, doar 34 mai sunt in diferite etape de execuție. Două dintre loturile aflate în construcție sunt într-o zonă muntoasă, pe valea Moravei de Sud, în munții Rodopi, iar autostrada în construcție acolo are tuneluri și viaducte lungi. „Lucrările sunt într-o zonă foarte dificilă ca relief, asemănătoare din multe puncte de vedere cu Valea Oltului”, spune Asociația Pro Infrastructură.

Autostrada prin munti in SerbiaFoto: Captura YouTube

„Deși nu sunt în Uniunea Europeană și nu beneficiază de fondurile nerambursabile pe care le are la dispoziție România, vecinii noștri au reușit să construiască aproape în totalitate o autostradă de la un capăt la celălalt al țării. Autostrada A1 sârbească are 554 de km din care sunt în circulație aproximativ 520, restul de 34 fiind în etape avansate de execuție”, scrie Asociația Pro Infrastructură care preia o filmare aeriană realizată chiar de constructor, „dovadă de transparență cu care noi nu suntem obișnuiți, nici din partea statului și nici a antreprenorilor privați”.

„Lucrările sunt într-o zonă foarte dificilă ca relief, asemănătoare din multe puncte de vedere cu Valea Oltului”, potrivit API.

Lotul din imagini are 4,7 km, de la Predejane până la Caričina Dolina, este realizat de bulgarii de la Trace Group pentru circa 38 milioane de euro (detalii), iar investiția este asigurată printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Cele două tuneluri din clipul video sunt construite separat și au o lungime de 1,8 km.

Lucrările fac parte dintr-un dintr-un tronson mai mare de la Grdelica la Vladičin Han . Informații despre diferitele loturi aflate în construcție în munții Rodopi, aici.

„Noi nu reușim, la mai bine de 10 ani de la intrarea în UE, să facem studiile și proiectele complete pentru un tunel forat de autostradă, darămite să și licităm lucrările pentru asemenea structuri. Dăm vina pe urși, nu putem stabiliza un deal cu o soluție definitivă ceva mai complexă și nu suntem în stare să aprobăm variante inteligente în puncte dificile (sensurile decalate de autostradă, de exemplu)”, atrage atenția ONG-ul.

„Sârbii ne demonstrează că un plus de inteligență, strategia corectă și oamenii profesioniști în posturi cheie pot produce proiecte grele și spectaculoase într-un orizont de timp rezonabil, chiar în lipsa finanțării externe consistente. La noi, fără aceste ingrediente cheie, autostrăzile montane rămân deocamdată doar pe hârtie, chiar dacă avem acces la miliarde de euro”, mai scrie API.